Problem z położeniem
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 3
Problem z położeniem
Nie mogę w solidzie ustawić danej części w osi. Cały czas jest pod skosem a to jest prostokąt. Nie mogę go zwymiarować tym sposobem. Proszę by mi ktoś doradził jak to zrobić by wszystko grało. Na marginesie wie ktoś jak takie coś też wykonać w inventorze ?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Już wszystko jasne
Mianowicie nie dodałeś żadnej relacji w szkicowniku. Szkic całkowicie zdefiniowany, czyli posiadający relacje i wymiary, oznaczony jest kolorem czarnym. Szkic niezdefiniowany jest koloru niebieskiego.
Aby krawędzie tej części były prostopadłe względem siebie musisz dodać relacje poziomo/ pionowo dla poszczególnych części oraz musisz zadać jakieś wymiary. Dobrze by było usytuować jeden z wierzchołków szkicu w początku układu współrzędnych.
Aby dodać jakąś relację klikasz na poszczególny element( np. linię) i po lewej stronie wyskakuje okienko właściwości i masz tam pokazane relacje. Relacja, która jest w danej chwili odpowiednia, wg programu, zaznaczona jest pogrubioną czcionką.
Poniżej masz obrazki co trzeba zrobić.
P.S. Te otwory da radę zrobić w jednej operacji. Ogólnie dobrze jest zrobić jak najwięcej w jednej operacji, przynajmniej ja taką zasadę wyznaję.

Aby krawędzie tej części były prostopadłe względem siebie musisz dodać relacje poziomo/ pionowo dla poszczególnych części oraz musisz zadać jakieś wymiary. Dobrze by było usytuować jeden z wierzchołków szkicu w początku układu współrzędnych.
Aby dodać jakąś relację klikasz na poszczególny element( np. linię) i po lewej stronie wyskakuje okienko właściwości i masz tam pokazane relacje. Relacja, która jest w danej chwili odpowiednia, wg programu, zaznaczona jest pogrubioną czcionką.
Poniżej masz obrazki co trzeba zrobić.
P.S. Te otwory da radę zrobić w jednej operacji. Ogólnie dobrze jest zrobić jak najwięcej w jednej operacji, przynajmniej ja taką zasadę wyznaję.

Scientists dream about doing great things. Engineers do them.
James A. Michener
James A. Michener
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Re: Problem z położeniem
Gdy rysujesz linie ...... patrz tu;carb pisze:Nie mogę w solidzie ustawić danej części w osi. Cały czas jest pod skosem a to jest prostokąt....

.... a narysować prostokąt jest prościej tak ;
krok 1

krok 2

krok 3

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 3
Ja rozumiem, tylko że ten model ja dostałem i chciałem go ustawić w osi, a przy rzutach to już w ogóle wszystko po krzywione. Dopiero co zaczynam solida wczesniej na inventorze, pod inventorem ten sam problem. Dostałem w pracy taki model i nie moge sobie poradzić z ustawieniem go po ludzku. Następnie musze wrzucic go do cama ale najpierw zrobić rzuty na arkuszu //potrzebne do dokumentacji// nie wiem co jest z tym modelem ... nigdy nie miałem takiego problemu. Dzięki za pomoc wszystkim nawet tym co chociaż się starają pomóc. Cały model jest dużo większy tzn. z paru części ale jak będę potrafil ten ustawić to myśle że każdy, thx.
Łukasz
PS. jak ktoś ma możliwość przeszkolenia mnie w solidzie to proszę o kontakt, Radom lub okolice
Łukasz
PS. jak ktoś ma możliwość przeszkolenia mnie w solidzie to proszę o kontakt, Radom lub okolice
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Witajcarb pisze:Ja rozumiem, tylko że ten model ja dostałem i chciałem go ustawić w osi, a przy rzutach to już w ogóle wszystko po krzywione. ...
..... moim zdaniem to nie jest Twój problem , lecz autora tego projektu .
Przedstaw rysunek i spytaj stronę , czy tak faktycznie ma być ...... jeśli nie , to niech poprawi model.

Polecam to;carb pisze:...

co nie co znajdziesz i tu;

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki