Scan To3d-wyższa szkoła jazdy... skomplikowany model

Autor tematu
trzynus
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4

Scan To3d-wyższa szkoła jazdy... skomplikowany model

Post napisał: trzynus » 14 lut 2012, 00:37

Witam.

Jestem "świerzakiem" na forum,ale nie raz korzystałem z Państwa porad...

Jestem studentem i moja praca inżynierska związana jest z wykonaniem kilku rzeczy w SolidWorksie. Plik .STL zbudowany z 1 800 000 tysięcy ścian zapisałem jako chmurę punktów .XYZ . Następnie za pomocą dodatku Scan to 3d otwieram Kreatora przygotowania siatki-oczywiście siatka jest zrobiona. Później przechodzę w przez funkcję w Kreatorze powierzchni i dochodzę do punktu

Obrazek
Jest informacja,że podstawowy model jest ukończony itd...

Teraz z tego chce zrobić model bryłowy, wchodzę w zakładkę powierzchnie... przerobiłem tutorial o tworzeniu powierzchni i ich łączeniu i pogrubianiu itd... tylko kompletnie nie wiem jak ugryźć mój projekt. Bardzo proszę o pomoc we wskazaniu mi drogi co mam robić... metoda prób i błędów już długo nie przyniosła oczekiwanych efektów.

Filmiki na YT pokazują jak można łatwo zrobić bryłę, ale zazwyczaj są to proste, symetryczne modele... chciałbym zwrócić uwagę,że wewnątrz czaszki znajduje się jeszcze masa innych jej elementów..[center][/center][center][/center]

Królu złoty...

Tagi:

zibi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: zibi » 14 lut 2012, 09:23

Model bryłowy składa się właśnie z powierzchni. Piszesz, że powierzchnie już masz. Model bryłowy od powierzchniowego różni się tym że bryła nie ma wolnych krawędzi ani szpar i zdublowanych ścianek. Są dwie metody modelowania: bryłowe i powierzchniowe w wyniku tego masz albo bryłę jako objętość albo model ściankowy, który możesz przekształcić na bryłę (zszyć wszystkie powierzchnie swobodne do bryły) pod warunkiem że model siatka jest poprawny.
Ty otrzymałeś model ściankowy, zakładam że poprawny bez dziur większych niż tolerancja modelu, możesz go teraz chyba przekształcić na bryłę.
Napisz w jakim celu potrzebujesz bryły?

Autor tematu
trzynus

Post napisał: trzynus » 14 lut 2012, 09:59

Dziękuję za odpowiedź.
Model bryłowy potrzebny jest mi do 2 rzeczy, chciałbym zrobić w nim ubytek,który później zastąpiłbym innym materiałem-coś w stylu implantu. Następnie chcę wydrukować ten model i jego wypełnienie
Królu złoty...

polak
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)

Post napisał: polak » 14 lut 2012, 11:29

Witam,
Są trzy metody modelowania ;) bryłowe powierzchniowe i hybrydowe (część po bryle część w powierzchni) ;)

A jak to przekształcić w bryłe to wg mnie najlepiej pogrubieniem powierzchni tylko musisz je poscalać najpierw żeby nie wyszły jakieś błędy, pewnie będzie to część wieloobiektowa więc też trzeba to grupować przy pogrubianiu. (tzn pogrubiać osobo każdy obiekt)

Oczywiście najpierw jak już Kolega zibi wspomniał trzeba mieć poprawny czyli przy pogrubianiu wystarczy powierzchnia bez "nieplanowanych" dziur

Autor tematu
trzynus

Post napisał: trzynus » 14 lut 2012, 12:55

Model siatka poprawny? tego nie wiem, zbudowany jest z 2 podsiatek w tym jednej wypukłej. Scaliłem funkcją scalaj siatki..

Pan polak proponuje utworzenie bryły przez pogrubienie, tylko nie mam pojęcia jak to zrobić na podstawie tego modelu ściankowego. Mam nanieść rysunki 3d na te płaszczyzny, później je połączyć ze sobą i wyciągnąć? Jeżeli tak, to nie mam pojęcia na jakie wartości bo chciałbym odwzorować czaszkę ludzką jak najbardziej się da, sam model powstał na podstawie zdjęć CT.

Proszę o podpowiedzi, krok po kroku, czego mam użyć i mniej więcej w jaki sposób. Nigdy nie robiłem takich rzeczy w Solidzie,a metody prób i błędów nie sprawdzają się od 2 tygodni.
Królu złoty...

polak

Post napisał: polak » 14 lut 2012, 13:16

hmm
Już nie pamiętam dokładnie nazewnictwa solida i nie wiem czy dobrze zrozumiałem. :/
Przerobiłeś siatke (stl) na powierzchnie przez scan to 3d? (sądząc po screenie wnoszę że tak)
Zrób może screena przekroju tej czaszki, jak to teraz wygląda
i screena rozwiniętego drzewa

Jeśli masz dwie zamknięte powierzchnie tj wewnętrzną i zewnętrzną to lepiej będzie nie przez pogrubienie, tylko przekształcenie w bryłę (przy polecania pogrubiania sądziłem że to było skanowane na skanerze 3d)

Autor tematu
trzynus

Post napisał: trzynus » 14 lut 2012, 13:56

Obrazek

Oto przekrój-wnętrze jest bardzo skomplikowaną powierzchnią-wg mnie oczywiście.

Zgadza się, przerobiłem STL na powierzchnie przez Scan To 3D.

Czy mógłby Pan opisać procesy związane z "przekształceniem w bryłę"- jak to się robi...

BARDZO DZIĘKUJĘ ZA ZAINTERESOWANIE I POMOC.
Królu złoty...

zibi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: zibi » 14 lut 2012, 17:54

Potraktuj zewnętrzną siatkę jako pow. 1 a wewnętrzną jako 2.
Zrób kulę o rozmiarze obejmującym obie siatki.
Wewnętrzną siatką wytnij w kuli "otwór" a zewnętrzną siatką wytnij zewnętrzną część kuli. Pozostanie ci objętość pomiędzy siatkami. Będzie to twoja bryła.
Najlepiej wrzuć parasolida lub stepa tych siatek gdzieś na serwer.

Arek99
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Arek99 » 14 lut 2012, 19:43

Nie wiem czy dobrze ci podpowiem i czy chodzi ci o to aby ta siatka była tylko pogrubiona ale jakbym miał osobiście utworzyć z tego bryłę to załatałbym wszystkie dziury a następnie dał opcję połącz powierzchnie i zaznaczył opcję "spróbuj utworzyć bryłę " czy jakoś tak
Balestrini idea 5os bez tajemnic, Alphacam R1, Solidworks certyified

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Solidworks”