sprezyna
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 4
sprezyna
witam,
chcialbym zapytac jak zrobic w sw sprezyne rozciagajaca? chodzi mi dokladnie o cos takiego jak na zalaczonym rysunku. robiac helise/spirale nie moge jej w zaden sposob edytowac - zmienic grubosci ani rozciagniecia do zaczepu na jej poczatku i koncu. czy jest jakis inny na to sposob?
[ Dodano: 2011-06-23, 23:20 ]
rozumiem ze powinienem zrobic po narysowanej helisie profil po sciezce, tak?
sciezka jest moja helisa, a profilem? jakas plaszczyzna?
chcialbym zapytac jak zrobic w sw sprezyne rozciagajaca? chodzi mi dokladnie o cos takiego jak na zalaczonym rysunku. robiac helise/spirale nie moge jej w zaden sposob edytowac - zmienic grubosci ani rozciagniecia do zaczepu na jej poczatku i koncu. czy jest jakis inny na to sposob?
[ Dodano: 2011-06-23, 23:20 ]
rozumiem ze powinienem zrobic po narysowanej helisie profil po sciezce, tak?
sciezka jest moja helisa, a profilem? jakas plaszczyzna?
- Załączniki
-
- sprezyna
- sprezyna.jpg (4.68 KiB) Przejrzano 2099 razy
Tagi:
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Nie wiem czy to o to chodziło
sprężyne rysujesz z helsy a dla helsy zaznaczasz wcześniej naszkicowany okrąg o średnicy jaką chcesz aby miała helsa
okrąg możesz narysować na płaszczyźnie lub ścianie lub użyć rzutowania krawędzi jakiegoś wałka a profilem helsy może być już dowolny szkic 2d lub 3d potem tylko wyciągniecie po ścieżce edycja skoku i obrotu helsy jest możliwa w każdej chwili
uchwyty sprężyny to też wyciągniecie profilu po ścieżce nie wiem narzie lepszego pomysłu nie miałem

sprężyne rysujesz z helsy a dla helsy zaznaczasz wcześniej naszkicowany okrąg o średnicy jaką chcesz aby miała helsa
okrąg możesz narysować na płaszczyźnie lub ścianie lub użyć rzutowania krawędzi jakiegoś wałka a profilem helsy może być już dowolny szkic 2d lub 3d potem tylko wyciągniecie po ścieżce edycja skoku i obrotu helsy jest możliwa w każdej chwili
uchwyty sprężyny to też wyciągniecie profilu po ścieżce nie wiem narzie lepszego pomysłu nie miałem

Balestrini idea 5os bez tajemnic, Alphacam R1, Solidworks certyified
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Obiecana sprężynka nie jest doskonała ale na szybko rysowałem 

- Załączniki
-
- sprezyna.rar
- (369.04 KiB) Pobrany 274 razy
Balestrini idea 5os bez tajemnic, Alphacam R1, Solidworks certyified