Prośba o pomoc w projekcie koła pasowego

Autor tematu
radim
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Prośba o pomoc w projekcie koła pasowego

Post napisał: radim » 12 wrz 2011, 10:55

Witam wszystkich Forumowiczów!
Nie dawno rozpocząłem pracę z Solidworksem, a więc jestm uczący się świeżak :)
Bardzo prosiłbym o pomoc bądź jakąś wskazówkę, ponieważ utknąłem w miejscu przy projekcie przekładni pasowej o pasie płaskim. W czym jest problem....

zaprojektowałem dwa koła pasowe na pas płaski. Utworzyłem złożenie składające się z elementu z dwoma wałkami na których osadzone są koła pasowe i osadziłem na nich koła pasowe. Poprzez operacje/złożenie/pas łancuch utworzyłem pas do koła. Następnie wyciągnąłem je ze szkicu. Moim problemem jest wprawienie w ruch pasa. Koła oba sie poruszaja obrotowo a pas stoi w miejscu. Nie wiem gdzie popełniam błąd. Może ustawione są jakieś niepotrzebne wiązania? W trybie badania ruchu również koła obracają się a pas ani drgnie. Walczylem z tym 2 dni :razz: ale w koncu stwierdzilem ze musi ktos popchnac mnie dalej bo nie rusze :)

projekt wyglada tak:
Obrazek

program Solidworks 2010.
Dziekuje z gory bardzo za pomoc i wszelkie sugestie.
Pozdrawiam

Tagi:

Awatar użytkownika

blue_17
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: blue_17 » 12 wrz 2011, 21:22

A dodałeś relacje do paska lub ściany paska względem kół pasowych :?:
"I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego." :D

Autor tematu
radim

Post napisał: radim » 12 wrz 2011, 22:45

chodzi Ci o wiązania? Bo zakładkę relacje w trybie złożenia mam nieaktywną. Jesli o wiązania to jakie powinny byc zeby bylo prawidlowo , pomiedzy kolami a pasem?

Awatar użytkownika

blue_17
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: blue_17 » 13 wrz 2011, 01:04

Tak wiązania, podpowiem że wiązania można dodać również miedzy ścianą a szkicem

A na marginesie tutaj gdzieś krąży tutorial w którym są dwie zębatki i łańcuch poszukaj bo to jest bardzo podobnie rozwiązane.

Pozdrawiam
"I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego." :D

BlackKnight
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1

Post napisał: BlackKnight » 14 wrz 2011, 07:27

Ogólnie zawsze w Solidzie były problemy z przekładnią łańcuchową czy też pasową... problem polegał na związaniu pasa/łańcucha z kołem pasowym/zębatym by był widoczny ruch...

Zaraz jadę do Kielc w interesach, ale jak wrócę to postaram coś wymodzić i podrzucić materiał co by pomógł Ci z Twoim problemem :)

[ Dodano: 2011-09-14, 17:39 ]
Witam,

siadłem do tego i trochę popatrzyłem... mam dobrą i złą wiadomość.. zła to taka, że Solid bardzo ciężko radzi sobie (w ogóle sobie nie radzi :D) z przekładnią łańcuchową/pasową (chodzi o animację łańcucha/pasa)... po prostu twórcy programu to schrzanili.

Nawet jeśli wyciągniesz pas ze szkicu po dodaniu przekładni pasowej to nie da rady go wprowadzić w ruch z tego względu, że nie będzie się automatycznie "załamywał"..

nie da się tego po prostu przeskoczyć...

dobra wiadomość jest taka, że można wykonać animację łańcucha przez wiązanie tak zwaną zależność dynamiczną, która widnieje pod przyciskiem "Przenieś komponent" w złożeniu oczywiście.. potem z listy wybieramy zależności dynamiczne i tyle...

o co tu chodzi? ano o to, że wybieramy "otwór" w jednym z ogniw łańcucha i jeden ząb koła zębatego... oczywiście uprzednio dodajemy na oba koła wiązanie łańcucha/pasa by wprowadzić zależność tych kół... ale wracając... wybierając owy otwór i ząb wprowadzamy zależność dynamiczną, gdzie ząb (zaznączając go zaznaczamy całe koło zębate) a raczej koło zębate jest ciałem stałym/nieprzenikliwym (nie ma kolizji, czyli drugi element : w tym przypadku łańcuch nie przenika przez niego) i oddziałuje na łańcuch "pchając" go dalej i tak zahaczając o kolejne ogniwa...

problem z zależnością dynamiczną jest taki, że potrzeba do tego dosyć mocnego kompa (mowa o 300ogniwach łańcucha ~2metry długości ;) )...

pasa wprowadzić w ruch się nie da...

mam nadzieję, że jakoś pomogłem.

Tu masz stronkę na temat tej zależności : http://help.solidworks.com/2011/polish/ ... namics.htm

a tutaj masz 2 dobre tematy na temat owego "wiązania" :

http://forum.cad.pl/sw-i-a-cuch-t54334.html
http://www.pswug.info/forum/1/Zlozenia/ ... _z_kolami/

Autor tematu
radim

Post napisał: radim » 14 wrz 2011, 21:58

dzieki wielkie za pomoc Panowie!
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat