Drodzy forumowicze, zwracam się do Was z pytaniem dotyczącym zapisu złożeń, elementów w SW. Generalnie praca wygląda płynnie, jednak przy zapisie komputer wykonuje operację od 5 do 10 minut. Konfiguracja:
Kartra graficzna : ATI FireGL V3100
Procesor : 2x pentium 3Ghz
System : Win XP
Pamięć 2Gb Ram
Komputer Dell Precision 380.
Proszę o porady, co może być przyczyną.
Dzięki.
Problemy przy zapisywaniu
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
Rozumiem, że chodzi o złożenie? Czy przy otwieraniu pliku też zajmuje to sporo czasu?
Jeżeli jest to duże złożenie i posiada wiele elementów oraz operacji (szyków, wycięć, lustra..) na najwyższym poziomie, sporo wiązań, które nie odnoszą się do głównych płaszczyzn oraz elementów, a powstały na zasadzie łańcucha (wiązanie, do części związanej z inną, która to jest powiązana z jeszcze inną...etc.) to może przy zapisywaniu uaktualniać cały model złożenia, co może zająć mu sporo czasu...
Konfiguracja komputera wygląda ok, więc jeśli wszystko jest sprawne, nie powinno coś takiego się dziać. Ja pracuję na słabszym sprzęcie ze złożeniami do ok 15tyś elementów i nie mam takich problemów (jednak nie powiem, że nie miewałem, ale właśnie przyczyną były powyższe zachowania przy projektowaniu..)
Pozdrawiam
Łukasz L.
Jeżeli jest to duże złożenie i posiada wiele elementów oraz operacji (szyków, wycięć, lustra..) na najwyższym poziomie, sporo wiązań, które nie odnoszą się do głównych płaszczyzn oraz elementów, a powstały na zasadzie łańcucha (wiązanie, do części związanej z inną, która to jest powiązana z jeszcze inną...etc.) to może przy zapisywaniu uaktualniać cały model złożenia, co może zająć mu sporo czasu...
Konfiguracja komputera wygląda ok, więc jeśli wszystko jest sprawne, nie powinno coś takiego się dziać. Ja pracuję na słabszym sprzęcie ze złożeniami do ok 15tyś elementów i nie mam takich problemów (jednak nie powiem, że nie miewałem, ale właśnie przyczyną były powyższe zachowania przy projektowaniu..)
Pozdrawiam
Łukasz L.

-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Przy otwieraniu problem nie występuje, wszystko ładuje się bez problemu. Pracuję na złożeniach 200-400 części. Komputer wisi jak wychodzę z podzłożeń, zapisuję i wyłączam. Z częściami jest trochę lepiej ale też bez rewelacji.
[ Dodano: 2011-01-26, 15:37 ]
Service Pack 5 rozwiązała problem. Problem rozwiązany.
[ Dodano: 2011-01-26, 15:37 ]
Service Pack 5 rozwiązała problem. Problem rozwiązany.