Elo koledzy bawię się tym programikiem od pewnego czasu i nurtuje mnie jedna sprawa widząc twory specjalistów od CAD gdzie złożenia elementów robią duże wrażenie.
Procedura tworzenia złożeń zazwyczaj opiera się na 2 rzeczach mianowicie
Tworzymy komponent 1
Tworzymy komponent 2
Robimy z tego złożenie jest ok
Prosta jest sprawa jeśli mamy kwadrat axb i musimy połączyć go z drugim kwadratem axb
A co jeśli ?
mamy wywijasy i ciężko określić wymiary wówczas robi się problem.
Tworzymy komponent 1 o skomplikowanym kształcie
Jak następnie stworzyć drugi, który będzie w 100% idealnie połączony z pierwszym.
Więc może - tworzymy cały przedmiot następnie nie wiem dzielimy go na połowę
ukrywamy część a i zapisujemy.
Kolejno ukrywamy część b i zapisujemy
Z 2 tworzymy złożenie no ja bym tak to widział.
Co gdy tych elementów jest kilkanaście wtedy SW i komputer mogą nie dać rady tego pociągnąć?
Macie jakieś prostsze pomysły?
Pozdro
Dwa w jednym
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Podejrzewam, że w solidworks'ie jest podobnie jak w inventorze, a że nim sie trochę bawię, to jest kilka możliwości tworzenia zespołów : od dołu do góry, od góry do dołu i technika mieszana. To o czym piszesz to technika mieszana. Czyli tworzysz sobie jeden komponent : powiedzmy tulejkę i chcesz w nią wstawić wałek z czopem. ( Normalnie można stworzyć oba elementy osobno i je złożyć ) Ale można też najpierw stworzyć sobie tulejkę, wstawić ją do złożenia, i w złożeniu dajemy utwórz komponent, wskazując jako powierzchnię szkicu płaszczyznę naszej tulejki. To umożliwia zrzutowanie na tą nową płaszczyznę szkicu krawędzi tulejki i na tej podstawie utworzenie nowego komponentu - wałka z czopem. Krótko mówiąc, wtedy wszystko pasuje jak ulał.
Może to coś pomoże
Solid nie chciał mi się zainstalować na komputerze, więc bawię się tylko inventorem, który to sprawił mi tę przyjemność i działa
Może to coś pomoże

Solid nie chciał mi się zainstalować na komputerze, więc bawię się tylko inventorem, który to sprawił mi tę przyjemność i działa

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Z tego co mi wiadomo jest od wersji 2008 i potwierdza to drugi post w tym temacie 
http://www.pswug.info/forum/1/Zlozenia/ ... _gwintowe/

http://www.pswug.info/forum/1/Zlozenia/ ... _gwintowe/
Scientists dream about doing great things. Engineers do them.
James A. Michener
James A. Michener