Wycięcie połówki jajka
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
Wycięcie połówki jajka
Chcę w bloku materiału wyciąć wybranie o kształcie połówki jajka (takie kurskie jajo), ale dotarłem do momentu naszkicowania kształtu w przedniej płaszczyźnie i nie wiem jak zrobić wybranie. Płaszczyzna przecięcia jajka ma być na największej płaszczyźnie więc wszystkie promienie są zmienne. Metodą zaokrąglania krawędzi nie wychodzi. Jak to zrobić? Miał by ktoś jakiś pomysł?
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Mozesz pokazac szkic jaja - bo pare ich w zyciu widzialem ale z podanch wymiarow jakos profilu jaja nie potrafie odtworzyc.
Zawsze mozna odjac operacja Boole'a lub odcisnieciem. Sztuczki zostawcie sobie do czegos, co rzeczywiscie jest trudne...
Zawsze mozna odjac operacja Boole'a lub odcisnieciem. Sztuczki zostawcie sobie do czegos, co rzeczywiscie jest trudne...
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Skoro mniej niż połówka, to może utwórz i odsuń nową płaszczyznę z szkicem "jaja" od płaszczyzny, na której ma być wycięcie, a później wyciągaj przez obrót - skoro to mniej niż połówkaeinstein pisze:Dałem za mało szczegółówmoja wina. Jest mniej niż połówka (wymiary to 51 wysokość 35 szerokość i 10mm głębokość), w związku z tym imho nie dam rady skorzystać z wycinania przez obrót. Jest może jakaś inna metoda?

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
To zrob zwykla operacje przez obrot tym profilem, a nastepnie przeskaluj po jednej osi np. 0,5 i uzyskasz splaszczone jajo.
Inaczej mozna to zrobic np. wypelnieniem powierzchni - wowczas mozna uzyskac przy podziale formy pochylenia np. 3 stop.
Jak cos nie jasne to pisz.
Inaczej mozna to zrobic np. wypelnieniem powierzchni - wowczas mozna uzyskac przy podziale formy pochylenia np. 3 stop.
Jak cos nie jasne to pisz.
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl