Proszę o pomoc!
Musze wykonać analize ruchu bębna rozdrabniającego plastik. Mam problem z ustawieniem animacji tak aby wrzucana rurka odbijała się od kręcącego bębna i obudowy.
Nie znam się na tym tak dobrze i nie wiem co robie źle że mi nie wychodzi.
Ustawiłam napęd na wałek, następnie grawitacje (by rurka opadała w dół) oraz kontakt miedzy komponentami (aby rurka nie przenikała przez inne elementy) no i w rezultacie wychodzą mi jakieś dziwne rzeczy, a mianowicie albo rurka lata w kosmosie przenikajac przez wszystko albo napęd sie sam zatrzymuje. Prosze jeśli ktoś ma jakiś pomysł niech podpowie cos.
SolidWorks Motion- pomocy!
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
SolidWorks Motion- pomocy!
Ostatnio zmieniony 30 mar 2010, 11:13 przez elwi, łącznie zmieniany 1 raz.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Sprobuj zdefiniowac kontakty jako pary, tzn nie wszystko na raz tylko rurke z poszczegolnymi komponentami. W sumie powinno dzialac w uzyciem podstawowego ruchu a nie animacji.
Sprawdz jeszcze bez rurki, czy podczas ruchu (przenies/kopiuj > wykrywanie kolizji) elementy nie koliduja wzajemnie - bo wowczas symulacja sie zatrzymuje.
Sprawdz jeszcze bez rurki, czy podczas ruchu (przenies/kopiuj > wykrywanie kolizji) elementy nie koliduja wzajemnie - bo wowczas symulacja sie zatrzymuje.
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Dzięki.
zrobiłam pary kontaktów tak jak pisałeś, w sumie to zadziałało, ale właśnie np po kilku sekundach analiza się zatrzymuje i wywala błąd - bo rurka czasem lekko przeniknie i wywołuje kolizje. w sumie to potrzebuje do obliczeń max 2 pierwsze sek. wiec jakoś chyba dam rade.
Mam jeszcze pytanko: Jak przenieść teraz tą analizę ruchu do SW simulation aby zbadać naprężenia podczas ruchu. Mam SW 2009. Wiem ze w SW 2010 jest porostu ikonka naprężenia w oknie analizy ruchy ale jak to zrobić w SW 2009?
zrobiłam pary kontaktów tak jak pisałeś, w sumie to zadziałało, ale właśnie np po kilku sekundach analiza się zatrzymuje i wywala błąd - bo rurka czasem lekko przeniknie i wywołuje kolizje. w sumie to potrzebuje do obliczeń max 2 pierwsze sek. wiec jakoś chyba dam rade.
Mam jeszcze pytanko: Jak przenieść teraz tą analizę ruchu do SW simulation aby zbadać naprężenia podczas ruchu. Mam SW 2009. Wiem ze w SW 2010 jest porostu ikonka naprężenia w oknie analizy ruchy ale jak to zrobić w SW 2009?