Nawinięcie szkicu na powierzchnię walcową
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 4
Czy jest to możliwe do zrobienia w SW?
Satysfakcjonowałaby mnie też opcja zwinięcie powierzchni płaskiej (z
powycinanymi ksztaltami) w walec.
Opercje "zawijaj" lub inne operacje w konstrukcjach blachowych odpadają, muszę to zrobić na powierzchni.
Satysfakcjonowałaby mnie też opcja zwinięcie powierzchni płaskiej (z
powycinanymi ksztaltami) w walec.
Opercje "zawijaj" lub inne operacje w konstrukcjach blachowych odpadają, muszę to zrobić na powierzchni.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
To trzeba polaczyc operacje zawijaj z blacha.
A mnie sie zdaje, ze blache nalezy rozwinac, wykonac otwory a nastepnie zwinac, bo wycinanie na scianie cylindrycznej jest raczej trudne...
Najlepiej wrzuc model bedzie wiadomo o czym rozmawiamy.
A mnie sie zdaje, ze blache nalezy rozwinac, wykonac otwory a nastepnie zwinac, bo wycinanie na scianie cylindrycznej jest raczej trudne...
Najlepiej wrzuc model bedzie wiadomo o czym rozmawiamy.
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
O proszę proszę...
Tak czytam i przyszedł mi do głowy pomysł ale nie wiem czy realny do wykonania.
W zasadzie to nigdy nie bawiłem się w blachy jeśli chodzi o SW, ale zapytam bo może mi to ułatwić pracę. O co chodzi:
W pracy dostajemy do wykonania projekty zagiętych blach - różnej grubości i ich rozwinięcie liczymy ręcznie z tzw. linii obojętnej. I teraz pytanie - gdybym narysował taki detal z giętej blachy to czy w SW można tą bachę wyprostować w celu uzyskania wymiaru z jego rozwinięcia? - No i czy te wymiary będa zachowane? - bo jak wiadomo blacha się rozciąga, ściska itp... Próbował ktoś kiedyś takiego czegoś?
A teraz napiszę po co mi to:
Zawsze muszę mieć rozwinięcie - bo te elementy najpierw wypalamy na laserach a później wyginamy w celu uzyskania kształtu zadanego na rysunku.
W zasadzie to nigdy nie bawiłem się w blachy jeśli chodzi o SW, ale zapytam bo może mi to ułatwić pracę. O co chodzi:
W pracy dostajemy do wykonania projekty zagiętych blach - różnej grubości i ich rozwinięcie liczymy ręcznie z tzw. linii obojętnej. I teraz pytanie - gdybym narysował taki detal z giętej blachy to czy w SW można tą bachę wyprostować w celu uzyskania wymiaru z jego rozwinięcia? - No i czy te wymiary będa zachowane? - bo jak wiadomo blacha się rozciąga, ściska itp... Próbował ktoś kiedyś takiego czegoś?
Zawsze muszę mieć rozwinięcie - bo te elementy najpierw wypalamy na laserach a później wyginamy w celu uzyskania kształtu zadanego na rysunku.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
No prosze Cie...chuliganus pisze:O proszę proszę...
Jest mase firm, ktore pracuja z blachami, a Ty pytasz czy ktos tego probowal?
W Sw dziala to w dwie strony, z plaskiego mozna zaginac a z zagietego mozna uzyskac rozkroj. Oczywiscie mozna uwzglednic skrocenie/wydluzenie sterujac: wspolczynnikiem K, naddatkiem ubytkiem recznie podajac wartosci, pobierajac dane z tabeli zgiec.
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Ja nie wątpię ze ktoś tego nie próbował do tej pory, ale czy próbowaliście Wy - użytkownicy tego forum w programie SW - bo jak napisałem ja nawet nie otworzyłem nigdy menu pt. "Blachy"vbildder pisze:No prosze Cie...
Jest mase firm, ktore pracuja z blachami, a Ty pytasz czy ktos tego probowal?

No i o to mi chodziło - to bardzo dobrze się składa ze jest taka możliwość - czyli kolejny dział z SW muszę sobie przyswoić.bildder pisze:Oczywiscie mozna uwzglednic skrocenie/wydluzenie sterujac: wspolczynnikiem K, naddatkiem ubytkiem recznie podajac wartosci, pobierajac dane z tabeli zgiec.
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź bildder
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 4
Szkic 2 mam nawinąć na powierzchnię walcową tak aby oś promienia była wspóliniowo z pkt przecięcia okręgu z linią przerywaną pod katem 7 stopni ze szkicu 1 . Nastepnie z promienia R i lini 20stopnie(szkic 2) mam wyciągnąć powierzchnię prostopadła do płaszczyzny 2. Z pozostalych lini w szkicu 2 mam utworzyć powierzchnię prostopadlą do płaszczyzny 1.
- Załączniki
-
- Nawiniecie.zip
- Nawiniecie
- (63.73 KiB) Pobrany 230 razy