Przekierowanie

Awatar użytkownika

Autor tematu
bildder
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Przekierowanie

Post napisał: bildder » 11 cze 2008, 13:38

Umieszczam odp na pytanie z portalu cad.pl na temat:
Problem z tabelą konfiguracji w SolidWorks w złożeniu
Dlaczego tutaj? Bo moge bez kombinowania dolaczyc plik.
Moze sie komus przyda.
Załączniki
Złożenie.zip
Zlozenie z tabela konfiguracji sterujaca wymiarami czesci (bez kontekstowo) -wer. SW2007
(136.6 KiB) Pobrany 400 razy

Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------

asasello
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

Post napisał: asasello » 09 gru 2009, 20:31

Witam.
Mam pytanie dotyczące tabeli konfiguracji. Postaram się w miarę rozwinąć, aby nie było problemu ze zrozumieniem mojej myśli ;]
Mam do zrobienia typoszereg uchwytów tokarskich (dla różnych wielkości --> 200/250/315/400 [mm]). Każda część, a jest ich 10, posiada swoją tabelę konfiguracji dla poszczególnej wielkości. I tu pojawia się mój problem: czy da się zrobić tabele konfiguracji w SolidWorksie dla złożenia dla tych części?
Z góry dziękuję za zainteresowanie. Pozdrawiam Edward

Awatar użytkownika

Autor tematu
bildder
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: bildder » 09 gru 2009, 20:51

Pewnie, ze sie da sterowac zlozeniem z tabeli.

Tylko pytanie, czy nie warto poswiecic troche wiecej czasu by zrobic to porzadnie skoro uchwyt jest czescia a nie zlozeniem...
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------

asasello

Post napisał: asasello » 09 gru 2009, 21:11

Widzę, że wyraziłem się niezbyt jasno, postaram się zobrazować to na przykładzie.

Tutaj jest podany uchwyt cały (złożenie)

Obrazek

a tutaj jest podana szczęka górna uchwytu,

Obrazek

Każda część posiada 4 różne wersję wymiarowe, dla różnych średnic uchwytów (200/250/315/400). Każda część ma osobną tabelę konfiguracji, teraz chciałbym stworzyć tabele konfiguracji dla uchwytu, która pobierała dane dla odpowiedniej wielkości i tworzyła odpowiednie średnice uchwytów.
W razie jakichkolwiek wątpliwości, spróbuję może zaieścić więcej danych. Dziękuję i pozdrawiam Edward.

Awatar użytkownika

Autor tematu
bildder
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: bildder » 09 gru 2009, 21:48

asasello pisze:Każda część ma osobną tabelę konfiguracji, teraz chciałbym stworzyć tabele konfiguracji dla uchwytu, która pobierała dane dla odpowiedniej wielkości i tworzyła odpowiednie średnice uchwytów.
Czy chcesz w glownym zlozeniu wstawic odpowiednia szczeke (4 wersje, ktore maja swoje konfiguracje) czy tylko chcesz skonsolidowac w obrebie jednej tabeli te 4 rozne tabele z roznych czesci?

Tzn. czy temat dotyka tylko czesci czy poloczenia odpowiedniej konfiguracji czesci w polaczeniu z konfiguracha zlozenia. Co znaczy ze ma tworzyc odpowienie srednice uchwytow?
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------

asasello

Post napisał: asasello » 09 gru 2009, 22:06

bildder pisze:Czy chcesz w glownym zlozeniu wstawic odpowiednia szczeke (4 wersje, ktore maja swoje konfiguracje) czy tylko chcesz skonsolidowac w obrebie jednej tabeli te 4 rozne tabele z roznych czesci?
W sumie to nie bardzo wiem/kojarze w czym rzecz :/ Czy ta konsolidacja objawi się tym, że wygeneruje mi uchwyty w różnych wielkościach, to tak ;D

Chce mieć tabelę, która wygeneruje mi w złożeniu kolejne wielkości uchwytów(200/250/315/400 [mm]). Jako, że każdy uchwyt ma te same części (różniące się wymiarami), więc stworzyłem dla każdej części tabele i teraz nie wiem jak mam z tych wszystkich części stworzyć złożenie opierając się na tabeli.
Pozdrawiam Edward
Ostatnio zmieniony 09 gru 2009, 22:16 przez asasello, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Autor tematu
bildder
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: bildder » 09 gru 2009, 22:12

No to wstaw wszystkie czesci do zlozenia, i w zlozeniu sterujasz jaka ma byc konfiguracja czesci. Jezeli sa 4 rozne wielkosci szczek to utworz 4 konfiguracje zlozenia, pozniej w danej konfiguracji klikasz na wlasciwosci komponentu i wybierasz odpowienia jego konf.

W tabeli excala za sterowanie konfiguracji czesci odpowiada wpis $konfiguracja dane wsytapienie czesci <...>, bo jezeli czesci sie powtarzaja, a szczeki sa takie same, to nalezy dla kazdego wystapienia to ustawic.
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------

asasello

Post napisał: asasello » 09 gru 2009, 22:21

Ok, spróbuję tak zrobić. Dziękuję za pomoc i naprowadzenie. Chciałbym "kliknąć" dziękuję, ale nie widzę nigdzie takiej opcji :/
Jutro postaram się napisać z jakim skutkiem. Dziękuję jeszcze raz. Pozdrawiam Edward.

[ Dodano: 2009-12-14, 11:36 ]
Witam. mam jeszcze pytanie odnośnie tego złożenia. Tak, jak Pan napisał sterowanie konfiguracjami z poziomu złożenia działa, jest dobrze. Aczkolwiek mam problem z ustawieniem wartości, mianowicie:

W każdym z tych uchwytow jest inny skok tuleii próbując ręcznie modyfikować parametry w jednej wielkości zapamiętuje tą wartość również w innej konfiguracji (a niestety, w tym przypadku skok tuleii jest inny). Czy da się ustawić różne parametry dla tych samych wiązań, tak aby je zapamiętał?

Dziękuję i pozdrawiam Edward

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Solidworks”