Witam,
szukam rozwiązania następującego problemu.
Budujemy zbiornik o kształcie walca. Dach ma mieć konstrukcję panelową, idea jest taka, że dach ma wyglądać ja stożek, łączenie paneli będzie odbywać na zasadzie rąbka stojącego. Przyjmijmy, że dach będzie składał się z 8 części. Należy narysować panel (który będzie wyglądał na na zdjęciu 1, jest to kawałek stożka ściętego z odgięciami do góry). Narysowałem to w te sposób że, najpierw naszkicowałem dwa kawałki okręgów o tam samym kącie rozwarcia ( o średnicy 7 m i 1,8 m) na dwóch rożnych płaszczyznach, Następnie użyłem wyciągnięcia po profilach. Potem użyłem odgięcia krawędzi, by zrobić rąbek stojący z dwóch stron. Niestety można tylko wybrać odgięcie na zewnątrz. To powoduje, że jak złożymy dach, (zdjęcie 2) to panele się przecinają w taki sposób jak na zdjęciu 3. Niestety nie wiem jak to ominąć, jeśli zmniejszę kąt by o odpowiednią wartość to nie przecinają się rąbki na początku dachu (liczą od strony większej średnicy) ale jak idziemy bliżej środka rąbki zaczynają się przecinać.
Jeśli natomiast zrobię tak , że odsunę linię definiuję szerokość okręgów o taką wartość by po odgięciu zachować żądany wymiar, to niestety powstaje po wyciągnięciu ściana nieplanarna której nie można odgiąć.
Czy ktoś spotkał się z takim problem, a co ważniejsze czy ktoś wie jak go rozwiązać?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
pozdrawiam Szymon
Zdjęcie 1 - http://www.fotoszok.pl/show.php/1700447 ... a.jpg.html
Zdjęcie 2 - http://www.fotoszok.pl/show.php/1700448 ... u.jpg.html
Zdjęcie 3 - http://www.fotoszok.pl/show.php/1700449 ... h.jpg.html
Przecinanie się blach - 8 częściowy dach stożka
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
Przecinanie się blach - 8 częściowy dach stożka
- Załączniki
-
- Złożenie dachu.PDF
- (60.22 KiB) Pobrany 206 razy
Tagi:
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Niestety wszystkie sekcję się przecinają. Problem wynika z tego jak ja to rysuje. A wygląda to tak.
Dach to stożek ścięty, znam jego średnice dolną i górną oraz ilość części z jakiej ma się składać.
Rysuje podstawę, nadaję średnice i kąt (taki żeby wszyła założona ilość części), następnie na nowej płaszczyźnie (równoległej od pierwszej i odsuniętej od niej ) rysuje górny okrąg, nadaję taki sam kąt. Obydwa okręgi są współosiowe i zaczynają się w początku układu współrzędnych.
Potem wyciągam po profilach powstaje mi kawałek stożka ściętego, jeśli nie ma żadnych odgięć (jest na ostro) i utworzę szyk kołowy części pasują idealnie, powstaje idealny stożek ścięty składający się z części.
Jednak ja potrzebuję pionowe odgięcia, robię to poprzez odgięcie krawędzi, jednak w wtedy mogę odgiąć materiał tylko na zewnątrz (cześć z dwóch stron powiększa się o promień gięcia i grubość blachy) i to powoduje, że elementy się przecinają. Nie wiem jak się tego pozbyć, może najpierw narysować bryłę a potem ją przekonwertować na arkusz blachy?
Póki co to czego próbowałem się nie sprawdziło.
pozdrawiam
Dach to stożek ścięty, znam jego średnice dolną i górną oraz ilość części z jakiej ma się składać.
Rysuje podstawę, nadaję średnice i kąt (taki żeby wszyła założona ilość części), następnie na nowej płaszczyźnie (równoległej od pierwszej i odsuniętej od niej ) rysuje górny okrąg, nadaję taki sam kąt. Obydwa okręgi są współosiowe i zaczynają się w początku układu współrzędnych.
Potem wyciągam po profilach powstaje mi kawałek stożka ściętego, jeśli nie ma żadnych odgięć (jest na ostro) i utworzę szyk kołowy części pasują idealnie, powstaje idealny stożek ścięty składający się z części.
Jednak ja potrzebuję pionowe odgięcia, robię to poprzez odgięcie krawędzi, jednak w wtedy mogę odgiąć materiał tylko na zewnątrz (cześć z dwóch stron powiększa się o promień gięcia i grubość blachy) i to powoduje, że elementy się przecinają. Nie wiem jak się tego pozbyć, może najpierw narysować bryłę a potem ją przekonwertować na arkusz blachy?
Póki co to czego próbowałem się nie sprawdziło.
pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Zrobiłem podobnie w inventorze i cholerstwo wogóle nie chce wykonać gięć na krawędziach takiej 1/8 stożka...
Poszło gdy zrobiłem zamiast stożka (walcowany) "oszukany" stożek z pozaginanych blach (ma kilka powierzchni płaskich zamiast jednej cylindrycznej).
Poszło gdy zrobiłem zamiast stożka (walcowany) "oszukany" stożek z pozaginanych blach (ma kilka powierzchni płaskich zamiast jednej cylindrycznej).

Śląsk - Nierdzewka, Alloy, Laser, Gięcie, Excel