Karty technologiczne

Autor tematu
Tanatos
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1

Karty technologiczne

Post napisał: Tanatos » 10 paź 2009, 23:26

Witam. Mam pytanie. Przygotowując technologię do tej pory korzystałem z Worda czy Exela. Wadą tych programów jest to, że nie mają "rysunku i wymiarowania technicznego". Zawsze musiałem wklejać rysunki przygotowane w jakimś cad'dzie. Czy dla Solida są może jakieś wzorce kart technologicznych (czy trzeba samemu przygotować jakiś szablon)? I drugie pytanie: czy są jakieś gotowe programy do technologii, w których są gotowe karty i tylko się je wypełnia - bo to co teraz robię jest mało efektywne.

Tagi:

rudolf26
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

Post napisał: rudolf26 » 11 paź 2009, 11:23

Witam!
Nie widziałem gotowych kart do solida. Pamiętam, że sam rysowałem szablony z wzorców przygotowanych i używanych w danym zakładzie. Potem na takiej podkładce uzupełniałem tabelki i rysunki z technologią. Osobiście uważam, że do przygotowania technologii lepszy jest AutoCAD. W SolidWorksie czasem kłopotliwe bywa przygotowanie bryły pod technologie, dodawanie konfiguracji pod każdą operację w technologii, wykonanie technologii jako dokumentacji zgodnie z normami oraz bezbłędne powiązanie bryły z płaską dokumentacją. Można spróbować rysować oddzielną bryłę dla każdej operacji w technologii ale wówczas folder projektu będzie zajmował od kilkunastu Mb w górę.

PS. Ciekawym programem jest KPT. Jeśli wykonujesz technologie i wyceny detali to KPT pomoże Ci połączyć tą pracę w spójną całość.
http://www.indingo.com/pliki/abig-kpt.html

Awatar użytkownika

bildder
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: bildder » 11 paź 2009, 12:25

A widzieliscie gotowe karty do Autocada, Catii, SE czy INV? Oczywiscie, ze nalezy je przygotowac, i zapisac jako szablony odpowiednio wiazac te parametry, ktore moga byc pobrane z modelu.

To sa programy sprzedawane na calym swiecie, kazde panstwo ma inne standardy, malo tego - wiele firm ma wlasne standardy.

Nie wiem co w Autocadzie jest lepsze, ze kazda linie nalezy narysowac recznie...?
A zaznaczenie obrobki zgrubnej i dokladnej to niby jest odzielna bryla? Ciekaw jestem jak wyglada wprowadzanie zmian. Jezeli (bo z tym sie spotkalem) kazda faza przygotowania musi byc odzielna bryla to moze byc klopotliwe, tylko czy tak musi byc? Majac obrabiarki cnc chyba problem jest rozwiazany, bo i tak obrobka oparta jest na bryle 3D.

Przyznam, ze nie spotkalem sie w firmach, zeby to bylo klopotliwe. No moze z wyjatkiem, kiedy firma kupuje SW, wczesniej miala cada 2d (autocad, logocad itp) i koniecznie wszystko musi miec wg jednego. sztywnego schematu. Cad tego typu jak SW daje pewne mozliwosci i nalezy pod nie zmodyfikowac pewne schematy - ale w niektorych firmach jest to nie do przejscia...
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Solidworks”