Witam
Mam nastepujący problem. Modeluję bryłe w 3d. W widoku np. z boku chcę sobie za pomocą lini obrysować jedną stronę jakiegoś obiektu 3d za pomocą pkt-ów charakterystycznych.Niestety cad przyciąga mi je do pktów char. które są w głebi i w efekcie nie otrzymuje płaskiego obrysu tylko rozrzuconuy w przzestrzeni. Po prostu płaski widok wcale nie działa płasko.
Czy w danym widoku można wyłączyć jeden kierunek snapowania?
Przyciąganie w dwóch osiach
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 1
Ja bym zrobił inaczej, tylko nie wiem jak jest skomplikowana ta twoja bryła 3D. Po pierwsze wszystkie płaszczyzny, w poszczególnych widokach powinieneś mieć podzielone na warstwy, to bardzo by ci ułatwiło twój obrys. Wyłączasz poszczególne warstwy w obiekcie i zostawiasz sobie tylko konkretną w konkretnym rzucie. Tylko z drugie strony nie wiem jak modelowałeś, czy za pomocą płaszczyzn, siatki, czy też brył, poprzez wyciąganie itd. Podaj więcej konkretów.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Właśniw ten sposób znalazłem na rozwiązanie tego problemu ( z wyłączaniem warstw) tylko na dłuższą metę jest on absolutnie nie efektywny i czasochłonny. Próbuje znaleźć inne rozwiązanie. Problem pojawia się za każdym razem gdy chcę obrysować jakąś bryłę 3d w płaskim rzucie. To problem snapowania w 3 wymiarach. Nawet jeśli robię coś na płasko to on snapuje jak to by było 3d. Poprostu snapuje też w głąb. Rozwiązaniem było by wyłączenie jednego kierunku przyciągania, tylko nie wiem czy to jest możliwe.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
wyłaczenie warstw nie wyłacza przestrzeni modelu - jak zamkniesz oczy to czy zmieni się coś w modelu?
Jeżeli Twoim obiektem jest solid to użyj polecenia
_section
które wkona przekrój bryły we wskazanym miejscu
[ Dodano: 2008-07-01, 22:19 ]
Jeżeli Twoim obiektem jest solid to użyj polecenia
_section
które wkona przekrój bryły we wskazanym miejscu
[ Dodano: 2008-07-01, 22:19 ]
albo bryła, wtedy tylko jedna warstwa, albo zbiór obiektów na róznych warstwach ale wtedy odpadają przydatne narzędzia Acad'a.nodnod pisze: ta twoja bryła 3D. Po pierwsze wszystkie płaszczyzny, w poszczególnych widokach powinieneś mieć podzielone na warstwy,