Ściany naosobnej warstwie

Autor tematu
babol
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Ściany naosobnej warstwie

Post napisał: babol » 22 cze 2008, 00:41

Witam
Muszę wymodelowac wnętrze pomieszczenia, z tym że każdy element (każda ściana, podłoga, itd.) muszą być na osobnej warstwie. Pytanie jak to zrobić? Próbowałem to robić za pomocą powieszchni ale wtedy nie mogę korzystać z funkcji odcisk która jest mi potrzebna.

P.S.
Czy można np. zrobić tak, żeby wnętrze boxa było widoczne? Bo normalnie Cad "widzi" boxa tylko z zewnątrz.

Tagi:

ma555rek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: ma555rek » 22 cze 2008, 09:26

babol pisze:żeby wnętrze boxa było widoczne? Bo normalnie Cad "widzi" boxa tylko z zewnątrz.
podstawowy bład logiczny w projekcie - box w swoim wnetrzu ma własnie boxa i taki jest widoczny. Zamień go na model ściankowy ( ale piszesz że nie możesz) na warswie którą będziesz mógł wyłaczyć albo zbudować pomieszczenie tak jak w rzeczywistości - z wielu boxów jakkimi są ściany podłoga i sufit - wtedy gasisz mp warstwę sufit i już Gargamel zagląda do Smerfów
Pasjonat

Autor tematu
babol

Post napisał: babol » 22 cze 2008, 14:35

A jest możliwość żeby ściany były "płaskie". Chodzi mi o to że np. jak robie boxa rozbijam go na face-y i jeden usuwam to wewnątrz box jest przezroczysty. Czy da się zrobić tak żeby wewnetrzne ściany boxa były widoczne?

ma555rek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: ma555rek » 22 cze 2008, 15:12

Coś widzę że bładzi kolega w podstawach.
Box nie ma ścian wewnętrznych bo to jest bryła. Po rozbiciu obiekt przechodzi ( acad go zamienia) w zespół obiektów typu powierzchnia ale ta znowu nie posiada grubości - bo jest powierzchnią. To trzeba rozróżniać!!! Tak wiec po rozbiciu box nie jest przezroczysty bo jego nie ma - tylko można zobaczyć "wewnętrzną" - lewą stronę powierzchni tworzacych prostopadłościan - takiego z kartki papieru.
Jedynym sposobem to modelowanie osobnych ścian typu box tworzących pomieszczenie - i usuwanie ściany( lub wyłączenie warstwy) w celu zajrzenia do środka - jak w rzeczywistości.
Pasjonat

Autor tematu
babol

Post napisał: babol » 22 cze 2008, 21:05

Troche błądze, bo i zadanie dla mnie nowe.
Pisząc "powierzchnie" masz na myśli coś innego niż surface? Bo tam tworzona powierzchnia jest dwustronna, ale mało edytowalna z kolei.

Czyli reasumując opcje są dwie albo robię za pomocą powieszchni surface ( ale nie mogę używać cześci funkcji modyfikacji) albo robię za ppomocą boxów? Czy tak?

ma555rek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: ma555rek » 23 cze 2008, 07:47

Z tego co ja wiem to tak
Pasjonat

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Autodesk Software (Autocad, Inventor etc) ”