Witam, utworzyłem rysunek wykonawczy w Inventorze 2017, ten sam rysunek chciałem otworzyć w programie Draftsight ale wyświetla się pusty arkusz. Taka sama sytuacja jest w przypadku Solidworks 2016. Jedynie AutoCAD otwiera poprawnie format .DWG tzn widzę to co zrobiłem wcześniej.
Edit:
Ten sam rysunek zrobiony w Solidworks po zapisaniu w .DWG mogę bez problemu otworzyć w Draftsight.
Problem z otworzeniem .dwg w innym programie CAD
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
W Inventorze mam tylko do wyboru: Plik rysunku Inventor .dwg lub Plik rysunku Inventor .idw. W AutoCAD próbowałem w formacie AutoCAD 2013/2010/R14 .dwg jak i .dxf i jest to samo. Dopiero jak zrobiłem ten sam rysunek z modelu w Solidworks to wtedy już taki plik jest widoczny w Draftsight. Co ciekawe poprzednie rysunki, które wykonałem u siebie w domu na Inventorze, ich także nie mogę poprawnie otworzyć w Draftsight, który jest jedynym programem 2D jaki mam w pracy.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
HMcrowbar pisze:W Inventorze mam tylko do wyboru: Plik rysunku Inventor .dwg lub Plik rysunku Inventor .idw. W AutoCAD próbowałem w formacie AutoCAD 2013/2010/R14 .dwg jak i .dxf i jest to samo. Dopiero jak zrobiłem ten sam rysunek z modelu w Solidworks to wtedy już taki plik jest widoczny w Draftsight. Co ciekawe poprzednie rysunki, które wykonałem u siebie w domu na Inventorze, ich także nie mogę poprawnie otworzyć w Draftsight, który jest jedynym programem 2D jaki mam w pracy.
Jesteś pewien że nie masz ?

-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Inventor standardowo w formacie DWG zapisuje dane w obszarze PAPIERU
Jak zapiszesz AutoCAD DWG to masz rysunek w obszarze MODELU
Ciekawostka
Otwórz AutoCADa, otwórz nowy rysunek, włącz Design Center CRTL+2
pokarz rysunek DWG Inventor
możesz z tego rysunku wyciągać do nowego rysunku rzuty jako bloki
Rzuty te wstawiają się w skali 1:1 z pominięciem skali w jakiej je zrobiłeś na rysunku Inventora
Jak zapiszesz AutoCAD DWG to masz rysunek w obszarze MODELU
Ciekawostka
Otwórz AutoCADa, otwórz nowy rysunek, włącz Design Center CRTL+2
pokarz rysunek DWG Inventor
możesz z tego rysunku wyciągać do nowego rysunku rzuty jako bloki
Rzuty te wstawiają się w skali 1:1 z pominięciem skali w jakiej je zrobiłeś na rysunku Inventora