Chciałem sobie wygrawerować tabliczki do tokarki ale nie mogę przerobić tekstu aby po rozbiciu w AC nie było konturu tylko jedna linia włosowa. Przy normalnym rozbijaniu tekstu (Express Tools -> Text -> Explode text) robi mi kontury. Zależy mi na grubości włosowej bo jak frez będzie jechał po konturze to tekst się rozmaże ze względu na małe cyfry. Mam już wszystkie tabliczki zrobione tylko jeszcze ten tekst. Może ktoś wie jak to zrobić, może jest do tego jakieś narzędzie lub sposób o którym ja nie wiem?
W załączniku przykładowa tabliczka. Były robione w Solid Edge a mój Autocad to wersja 2009.
Autocad tekst włosowy
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Się nie da. Przygotuj samodzielnie czcionkę w oparciu i np. "isocpeur" - jest prosta i przyda się na przyszłość 
Ja mam czcionki do Topsa ale we formacie *.fnt więc w cadzie się nie otworzą poza tym sa paskudne i nie ma sensu ich eksportować

Ja mam czcionki do Topsa ale we formacie *.fnt więc w cadzie się nie otworzą poza tym sa paskudne i nie ma sensu ich eksportować

- Załączniki
-
- abcd.zip
- (6.3 KiB) Pobrany 305 razy

Śląsk - Nierdzewka, Alloy, Laser, Gięcie, Excel
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
co to tekst włosowy ?
chyba chodzi o grawerowanie - zagłębienie freza tak ?
co do sedna .. nie znam się na autocadzie ale z cała pewnością twierdzę że acad to porażka
nie mam problemów z edycją jakiegokolwiek tekstu - no prawie - nie umiem go zaginać
pobrałem plik i mogę ci zrobić literki ale potrzebuje informacji co to tekst włosowy
aha i dlaczego pliki z acada z tego forum prawie zawsze otwierają mi się w systemie miar angielskim / calowym ?
dostaje pliki na maila i nie ma tego problemu ... hmmm
chyba chodzi o grawerowanie - zagłębienie freza tak ?
co do sedna .. nie znam się na autocadzie ale z cała pewnością twierdzę że acad to porażka
nie mam problemów z edycją jakiegokolwiek tekstu - no prawie - nie umiem go zaginać
pobrałem plik i mogę ci zrobić literki ale potrzebuje informacji co to tekst włosowy
aha i dlaczego pliki z acada z tego forum prawie zawsze otwierają mi się w systemie miar angielskim / calowym ?
dostaje pliki na maila i nie ma tego problemu ... hmmm
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Chłopakom chodzi o taką postać liter w której nie masz konturów zewnętrznych ale pojedynczą linię (np. Literka "I" wtedy jest pojedyncza pionową kreską a nie wysokim prostokątem).numerek pisze:co to tekst włosowy ?
Dzięki temu można po takiej linii poprowadzić narzędzie frezując, grawerując, drążąc żądaną literkę.
Autocad z expresstoolsem rozbija literki właśnie do konturów obrysowujących.

Śląsk - Nierdzewka, Alloy, Laser, Gięcie, Excel