punkt 0,0 w AUTOCAD
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
punkt 0,0 w AUTOCAD
WITAM. Chciałem zapytać czy jest jakaś możliwość ustawienia punktu x=0,y=0 np. w środku koła w AutoCad tak, żeby po konwersji na dxf, a potem odczytaniu w programie Mach3, rysunek miał środek w punkcie 0,0 programu?? Bo do tej pory rysunki z AutoCada po przeniesieniu do Mach'a miały początek w dowolnym punkcie.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Nie wiem jak konwertuje np.dxf program Mach, ale w cadzie, aby mie środek dokładnie w punkcie o współrzędnych (0,0,0)... przy rysowaniu koła poleceniem circle podajesz komende circle 0,0,0 a nastepnie wpisujesz promien. Program wówczas ustawia punkt środka koła w początku układu współrzędnych UCS world. Jeśli natomiast masz juz narysowany okrąg w innym punkcie zaczepienia to przesuwasz go poleceniem move wskazujac punkt center okręgu i wpisujesz w drugim kroku wspolrzedne 0,0,0. Koło zostanie "przetransportowane" do początku UCS i tak wyeksportowane do DXFa.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
no faktycznie - zadziałało. ALe gdy mam rysunek i chce ustawić początek układu w innym punkcie, daje opcje "początek" i ustawiam układ współżędych w nowym miejscu to już w machu nie widzi tego jako nowy punkt 0,0 tylko odnosi się do pierwszego miejsca w autoCadzie gdzie był układ współżędnych zaczepiony.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt: