No ale, jest jak jest, mam taki oto przedmiot:

Na obrazku podświetlone są płaszczyzny XY i YZ modelu oraz na czerwono jedna z krawędzi wspomnianego wcześniej płaskownika. Na górnej płaszczyźnie owego płaskownika muszę jeszcze umieścić centymetr rurki. Kiedy robię "nowy szkic 2d" na tej powierzchni, Inventor w swej nieskończonej inteligencji tworzy ukazany na ilustracji nowy układ współrzędnych, w którym oś Z się zgadza z osią Z całego świata, natomiast oś y jest równoległa do tej z krawędzi, bliżej której był kursor w momencie klikania na powierzchnię, więc partząc z góry widzę układ XY przekręcony o parę stopni wzglęgem głównego. Jakkolwiek bym klikał, zawsze Y układu współrzędncyh jest równoległa do którejś z krawędzi płaskownika, a nie do Y całego modelu.
Załatwiłem problem ustanawiając nową płaszczyznę konstrukcyjną równolegle do głównej XY przechodzącą przez jeden z narożników omawianej powierzchni i dopiero na niej szkic. I ucieszyłem się, że Inventor przynajmniej tutaj nie wynajduje nowego kierunku.
Ja rozumiem, że nazwa Inventor zobowiązuje i trzeba wykazać przed userem pewną inwencję