To jest ten filtr - raster półtonu, negatyw/pozytyw nie ma znaczenia. Obraz musi być dalej w RGB:
- nie robisz trybu "skala szarości" tylko w Dopasowanie>Barwa/Nasycenie "odsycasz" kolor
- potem korygujesz jasność/kontrast lub poziomy żeby ta szara fotka była wyraźniejsza a nie jakaś jednolita (ze zdjęciami tak bywa) ALE pracując na pozytywie nie dopuść do całkowitego czarnego bo po filtrze będziesz miał połączone kółeczka (poziomy - dolny próg ok 60).
- używasz tego filtra, ustawiasz jednakowe wartości w tych 4 kanałach (np. 90,90,90,90, albo 45 dla efektu

) i rozmiar maksymalnego promienia, powiedzmy 15 (taki promień dobrze siadł do mojej panoramy 7500x2100 px), będziesz musiał to oszacować.
- zapisujesz png lub bitmapę (nie jotpega bo szkoda twojej pracy) i wektoryzujesz w corelu (ja akurat robię to w inkscape), tam też będziesz musiał poeksperymentować z ustawieniami, czy ma progi wykrywać czy kształty,
- jeśli możesz eksportujesz efekt wektoryzacji do dxf i w np. autocadzie robisz porządek (skala, zamiana łuków w okręgi, usuwanie całkowite tych najmniejszych).
Spodziewaj się dużej ilości otworków - zdjęcie 7500x2100 dało mi w efekcie 36 tysięcy.... (oczywiście niebo można wywalić i mniej więcej o połowę zredukujesz ilość kółeczek.
https://www.dropbox.com/sh/wo4064n8cqtb ... reVesKCSLa
Tak się jeszcze zastanawiam czy jakiegoś filtru we fotoszopie nie użyć do uwypuklenia krawędzi