Witam,
Spędziłem godzinkę na forum w poszukiwaniu informacji o jakimś programie, który automatycznie potrafi rozmieścić zadany zbiór kształtów na powierzchni, w taki sposób, aby pozostała powierzchnia była jak najmniejsza, ale nic nie znalazłem. Próbowałem także wypytać wszechwiedzącego dr Google, ale także nie udało mi się znaleźć takiego programu. Straciłem więc cierpliwość - wrzucam zapytanie na forum.
Posiadam ploter plazmowy i zależy mi na tym, aby przy wycinaniu w arkuszu blachy mieć jak najmniejsze straty materiału. Problem wydaje mi się powszechny, ale nie udało mi się znaleźć ani jednego posta nt temat. Przypuszczam, że najlepiej gdyby były to programy działające na formatach dxf lub g-code'ach.
Czy ktoś z Was zna oprogramowanie, które potrafi wykonać opisane wyżej zadanie?
Czy dostępne jest jakieś darmowe oprogramowanie?
Optymalne rozmieszczenie wzorów na płaszczyznie...
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Darmowe raczej takie nie istniej za to wersje demo. A co do samego softu, procesory rozkładu automatyzują proces, ale niestety nie zastąpią rzęcznej optymalizacji wprawnego programisty!!
Co do softu spośród wielu kombajnów typu Sigmanest, fastcam itp najlepiej do plazmy sprawdza się wrykrys, www.wrykrys.cz, posiada on także autonest, czyli automatyczne rozkładanie elementów,
I pozostaje jeszcze kwestia postprocesora do maszyny, odezwij sie na GG 1314283.
Co do softu spośród wielu kombajnów typu Sigmanest, fastcam itp najlepiej do plazmy sprawdza się wrykrys, www.wrykrys.cz, posiada on także autonest, czyli automatyczne rozkładanie elementów,
I pozostaje jeszcze kwestia postprocesora do maszyny, odezwij sie na GG 1314283.