Optymalne rozmieszczenie wzorów na płaszczyznie...

Proste programy do obsługi maszyn CNC, vivery, itp. Programy darmowe, napisane przez użytkowników forum
Awatar użytkownika

Autor tematu
eS4
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Optymalne rozmieszczenie wzorów na płaszczyznie...

Post napisał: eS4 » 08 cze 2008, 13:24

Witam,
Spędziłem godzinkę na forum w poszukiwaniu informacji o jakimś programie, który automatycznie potrafi rozmieścić zadany zbiór kształtów na powierzchni, w taki sposób, aby pozostała powierzchnia była jak najmniejsza, ale nic nie znalazłem. Próbowałem także wypytać wszechwiedzącego dr Google, ale także nie udało mi się znaleźć takiego programu. Straciłem więc cierpliwość - wrzucam zapytanie na forum.

Posiadam ploter plazmowy i zależy mi na tym, aby przy wycinaniu w arkuszu blachy mieć jak najmniejsze straty materiału. Problem wydaje mi się powszechny, ale nie udało mi się znaleźć ani jednego posta nt temat. Przypuszczam, że najlepiej gdyby były to programy działające na formatach dxf lub g-code'ach.

Czy ktoś z Was zna oprogramowanie, które potrafi wykonać opisane wyżej zadanie?
Czy dostępne jest jakieś darmowe oprogramowanie?

Tagi:

Awatar użytkownika

lenherd
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: lenherd » 08 cze 2008, 13:49

To się nazywa "NESTING" . Poszukaj w googlach np. tu http://sheet-metal-software.com/

pop9

Post napisał: pop9 » 08 cze 2008, 13:53

Darmowe raczej takie nie istniej za to wersje demo. A co do samego softu, procesory rozkładu automatyzują proces, ale niestety nie zastąpią rzęcznej optymalizacji wprawnego programisty!!
Co do softu spośród wielu kombajnów typu Sigmanest, fastcam itp najlepiej do plazmy sprawdza się wrykrys, www.wrykrys.cz, posiada on także autonest, czyli automatyczne rozkładanie elementów,
I pozostaje jeszcze kwestia postprocesora do maszyny, odezwij sie na GG 1314283.

Awatar użytkownika

Autor tematu
eS4
Kontakt:

Post napisał: eS4 » 10 cze 2008, 01:54

Dzięki, właśnie o takie programy mi chodziło. Do sterowania maszyny używamy programu MACH3, który ma wbudowany postprocesor (mam nadzieje, że dostatecznie dobry).

pop9

Post napisał: pop9 » 10 cze 2008, 09:28

w machu totalna lipa !! proponuje postprocesor specjalnie do Macha pod Wrykrys mojego autorstwa!! mogę podesłać próby!! Wtedy wszystko odbywa się w jednym programie i jednym kliknięciem mamy kod dla wycinarki!!!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Software”