Witam , pracuje na szlifierce uniwersalnej czeska bua-25 , plaszczyznowej małej jotes spc 20-b
I dużej pochodzenia radzieckiego niestety modelu nie pamietam ale stół jest o wymiarach 1400x320.Oczywiscie obrabiamy stale narzędziowe tj. NC6 ,NC10 ,45 ,40h, 1.2311, 1.2316.
Byłem szkolony przez niezawodowego szlifierza ktory przekazał mi wiedzę nie do końca fachową ze tak powiem, obrabiane detale robi sie dość mozolnie i długo to trwa, teraz nie wiem czy to wina zle dobranej sciernicy do twardosci przedmiotu obrabianego czy poprostu tak ma byc.Dodam ze mała szlifierka pracuje na sucho a duża z chlodziwem , w osi pionowej dodaje po 0,05-0,06 max bo przy wiekrzych wartościach pali materiał.Przy dużych naddatkach obróbka dużej płyty zajmuje 4h-5h.Prosze o poradę odnosńie doboru charakterystyki sciernicy do tego typu szlifierek, gdyż zależy mi na zwiększeniu efektywności pracy jak i wydajności.Prosze o wyrozumiałość.
Dobór ściernic, prosze o poradę.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Cześć,
Generalnie zasada jest taka: twardy materiał - miękka ściernica, miękki materiał - twarda ściernica. Druga sprawa jak chcesz zbierać dużo materiału używasz ściernicy o mniejszej gradacji (czyli większe ziarno), i vice versa przy szlifie wykańczającym większa gradacja.
Podaj oznaczenie ścienic jakich używasz, to można będzie powiedzieć więcej.
Ważne jest również diamentowanie ściernicy, jak często je wykonujesz jaki masz diament.
Poniżej masz link do katalogów ściernic, w których są informacje na temat ich prawidłowego doboru.
LINK
LINK 2
Generalnie zasada jest taka: twardy materiał - miękka ściernica, miękki materiał - twarda ściernica. Druga sprawa jak chcesz zbierać dużo materiału używasz ściernicy o mniejszej gradacji (czyli większe ziarno), i vice versa przy szlifie wykańczającym większa gradacja.
Podaj oznaczenie ścienic jakich używasz, to można będzie powiedzieć więcej.
Ważne jest również diamentowanie ściernicy, jak często je wykonujesz jaki masz diament.
Poniżej masz link do katalogów ściernic, w których są informacje na temat ich prawidłowego doboru.
LINK
LINK 2
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Dobór ściernic, prosze o poradę.
Jakiej tarczy używasz?jaren28 pisze:....Oczywiscie obrabiamy stale narzędziowe tj. NC6 ,NC10 ,45 ,40h, 1.2311, 1.2316.
(...)
... bo przy wiekrzych wartościach pali materiał....
P.S.
Spróbuj 99A 60K
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki