Kompaktowe centrum CNC 5 osi
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 10
Kompaktowe centrum CNC 5 osi
Witam
Od dłuższego czasu szukam maszyny dla siebie i doszedłem do wniosku że najlepsza byłaby pięcioosiowa ale "kompaktowa" tzn.:
Produkuję głównie sprawdziany kształtu a one są w formie duża podstawa z blachy alu + dokręcone do niej frezowane kostki też alu. Aluminium+tworzywa to będzie praktycznie 100% naszej obróbki.
Podstawę wykonuje na ploterze więc to mi już odpada, natomiast kostki są gabarytowo niewielkie i lekkie - element nigdy nie waży więcej niż kilka kilogramów. Najbardziej w sumie zależy mi na wysokim Z.
Jeżeli kupię centrum 3 osiowe to i tak musiałbym dołożyć czwartą oś. "Bajką" natomiast byłaby obróbka w 5-ciu osiach bo wtedy zrobię to z dwóch zamocowań.
W czym problem: centrum 3 osiowe plus dokładanie 4-tej lub 5-tej osi po pierwsze ma ładowność stołu dla mnie zupełnie zbędną, po drugie przy dokładaniu osi tracę sporo pola roboczego.
Stąd moje pytanie: czy istnieją "kompaktowe" centra pięcioosiowe do obróbki lekkich detali i powiedzmy że max. gabarytu do obrobienia miałby około 300*300*300?
Od dłuższego czasu szukam maszyny dla siebie i doszedłem do wniosku że najlepsza byłaby pięcioosiowa ale "kompaktowa" tzn.:
Produkuję głównie sprawdziany kształtu a one są w formie duża podstawa z blachy alu + dokręcone do niej frezowane kostki też alu. Aluminium+tworzywa to będzie praktycznie 100% naszej obróbki.
Podstawę wykonuje na ploterze więc to mi już odpada, natomiast kostki są gabarytowo niewielkie i lekkie - element nigdy nie waży więcej niż kilka kilogramów. Najbardziej w sumie zależy mi na wysokim Z.
Jeżeli kupię centrum 3 osiowe to i tak musiałbym dołożyć czwartą oś. "Bajką" natomiast byłaby obróbka w 5-ciu osiach bo wtedy zrobię to z dwóch zamocowań.
W czym problem: centrum 3 osiowe plus dokładanie 4-tej lub 5-tej osi po pierwsze ma ładowność stołu dla mnie zupełnie zbędną, po drugie przy dokładaniu osi tracę sporo pola roboczego.
Stąd moje pytanie: czy istnieją "kompaktowe" centra pięcioosiowe do obróbki lekkich detali i powiedzmy że max. gabarytu do obrobienia miałby około 300*300*300?
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
kompaktowe powiadasz hehe
i trzęsące sie jak galaretka? to nie takie hop siup, bo nawet przy małym obszarze roboczym musisz uzwzglednic zakresy ruchu całej osi pionowej np z przechylnym wrzecionem i obrotowym stołem.
Mach taki ukłąd lyknie, ale juz niektóre Camy będą miały problem
no i jeszcze przekłądnie bezluzowe lub z minimalnym luzem - koszta, koszta ...
z głowicą dwuosiową zakres ruchów będzie jeszcze wiekszy - przy wrzecionku powiedzmy 2,2 kW wysokośc głowicy wyjdzie minimum 400 mm, chyba ze przeróbke popularnego jamniczka na gniazdo iso a sama głowica jako adapter na gniazdo - całośc pozwoliłoby troche zmniejszyc maszynkę, tak czy siak na stole tego nie postawisz, rezerwuj miejsce conajmniej 2x2x3m w zecie.
i trzęsące sie jak galaretka? to nie takie hop siup, bo nawet przy małym obszarze roboczym musisz uzwzglednic zakresy ruchu całej osi pionowej np z przechylnym wrzecionem i obrotowym stołem.
Mach taki ukłąd lyknie, ale juz niektóre Camy będą miały problem
no i jeszcze przekłądnie bezluzowe lub z minimalnym luzem - koszta, koszta ...
z głowicą dwuosiową zakres ruchów będzie jeszcze wiekszy - przy wrzecionku powiedzmy 2,2 kW wysokośc głowicy wyjdzie minimum 400 mm, chyba ze przeróbke popularnego jamniczka na gniazdo iso a sama głowica jako adapter na gniazdo - całośc pozwoliłoby troche zmniejszyc maszynkę, tak czy siak na stole tego nie postawisz, rezerwuj miejsce conajmniej 2x2x3m w zecie.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
Rozumie że piszesz o miejscu potrzebnym na maszynę?bartuss1 pisze:z głowicą dwuosiową zakres ruchów będzie jeszcze wiekszy - przy wrzecionku powiedzmy 2,2 kW wysokośc głowicy wyjdzie minimum 400 mm, chyba ze przeróbke popularnego jamniczka na gniazdo iso a sama głowica jako adapter na gniazdo - całośc pozwoliłoby troche zmniejszyc maszynkę, tak czy siak na stole tego nie postawisz, rezerwuj miejsce conajmniej 2x2x3m w zecie.
Nawet mi przez myśl nie przeszło żeby to stawiać na stole.
Zastanawiam się po prostu czy zamiast kupować centrum 3 osiowe plus czwartą czy piątą oś (podzielnica,stół uchylno obrotowy) jestem w stanie w podobnych pieniądzach kupić coś stricte pięcioosiowego ale nie czołg który waży 10 ton a ja będę robił kostki o wadze paru kg.
Nie wiem czy w ogóle takie maszyny "kompaktowe" istnieją bo nic takiego nie znalazłem.
Jak porównać rozwiązania 5 osi - głowica ruchoma a stała? Wady/zalety/zastosowania danego rozwiązania?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Istnieją takie maszyny dokładnie do takich zadań jak chcesz. Tutaj masz 5 osi, 2,2 tony, 200x440x300mm:
http://www.brother-usa.com/MachineTool/ ... H4jBxFBGOY
I jeszcze filmik z pracy:
Proponował bym przejrzeć pozostałe, w stanach mają opinie bardzo dobrych. Jedyny problem to czy zechcą sprzedać w Polsce. Cena poniżej 100k usd z tego co pamiętam.
http://www.brother-usa.com/MachineTool/ ... H4jBxFBGOY
I jeszcze filmik z pracy:
Proponował bym przejrzeć pozostałe, w stanach mają opinie bardzo dobrych. Jedyny problem to czy zechcą sprzedać w Polsce. Cena poniżej 100k usd z tego co pamiętam.
-
-
- Posty w temacie: 6
-
- Posty w temacie: 6