Frezarka CNC3040 do amatorskiego zastosowania

Dyskusje na temat innych obrabiarek i systemów sterowania stosowanych w maszynach przemysłowych

Autor tematu
sq8bgq
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Frezarka CNC3040 do amatorskiego zastosowania

Post napisał: sq8bgq » 31 gru 2013, 02:26

Witam wszystkich na forum, to jest moj pierwszy post, na pewno tutaj zagoszcze na dluzej i bede szukac informacji.

Chcialem zapytac o kilku wyrazowa recenzje chinskiej maszyny CNC3040 http://www.ebay.co.uk/itm/200722962588? ... 1438.l2648 do amatorskiego zastosowania. Zanim powiem o co chodzi, chcialem napisac, ze zajmuje sie polprofesjonalnie fotografia i zawsze, jak na forum fotograficzne przyjdzie ktos nowy i zapyta jaki ma kupic aparat, to oczywiscie wychodzi na to, ze musi wydac 30kPLN aby bylo dobrze.

Dlatego nie chce, aby wszyscy mi mowili, ze maszyna jest do kitu, bo domyslam sie, ze tak wlasnie jest :)

Chce uzywac ja do wykrajania w drewnie kol zebatych do zegarow. Do calkowicie amatorskiego zastosowania. Pare kolek i trybow miesiecznie. Czasami moze jakis prosty element w aluminium czy w mosiadzu.

Nie zalezy mi na wodotryskach, mikroskopowej doklanosci, czy ciecia z predkoscia swiatla. Zdaje sobie sprawe, ze duza czesc osob tutaj to semi, czy full profesjonalisci - ale prosze uszanowac amatora ktory w dodatku kompletnie sie na tym nie zna, ale ma jakies ambicje do spedzania wolnego czasu.

Nada sie to to dla mnie?

PS. Nie boje sie software'u bo z wyksztlcenia jestem informatykiem, a moja obecna praca to projekty narzedzi do giecia szyb w w Creo, wiec jakos dam rade. Juz wiem, ze musze kupic jakis stary komputer z LPT bo przejsciowki nie dzialaja.

Pozdrawiam wszystkich.
Pawel Rozenek

--
Pawel Rozenek
http://www.rozenek.com

Tagi:

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Re: Frezarka CNC3040 do amatorskiego zastosowania

Post napisał: oprawcafotografii » 31 gru 2013, 07:23

Maszyna o tej wadze i rozmiarach musi byc wykonana z masy papierowej
i wiorow aluminiowych.

Jednego mozesz byc pewien kupujac taka maszynke - wszystko jest "naj" -
najcienszy material jaki sie da, najslabszy i najtanszy silnik od wentylatora
udajacy wrzeciono, najciensze przewody polaczeniowe i najwieksze zaskoczenie
jesli toto bedzie dzialac ;)

NAJwieksza niespodzianka bedzie jesli kurier usiadzie sobie na paczce i dostaniesz
maszyne krzywa jak smiglo :)

Ja bym dal za to max 2000zl.

Lepiej juz zapolowac na maszynke na allegro albo samemu zbudowac.
Dobrze wykonana maszynka ze sklejki bedzie o wiele lepsza od tego chinola
i raczej nie drozsza...

q
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”

Autor tematu
sq8bgq
Kontakt:

Post napisał: sq8bgq » 31 gru 2013, 10:15

oprawcafotografii pisze: Lepiej juz zapolowac na maszynke na allegro albo samemu zbudowac.
Dobrze wykonana maszynka ze sklejki bedzie o wiele lepsza od tego chinola
i raczej nie drozsza...
No to nie przyniosles mi zbyt dobrej informacji. To znaczy tak jak wspominalem, nie oczekuje za ta cene zbyt wiele, ale z tego co piszesz, to bedzie cud, jak to bedzie dzialac. Raz jeszcze chcialem podkreslic, ze zamierzam robic naprawde niewielkie ilosci kol zebatych do zegarow w drewnie.

Wykonanie maszyny przeze mnie nie wchodzi w gre z bardzo prostej przyczyny - aby to zrobic, trzeba miec jakiekolwiek obycie z maszynami tego typu, aby wiedziec, czego sie chce, a ja tego obycia nie mam, oraz trzeba miec inne narzedzia, aby taka maszyne wykonac.

Czego ewentualnie szukac na allegro? Jakies konkretne modele?
--
Pawel Rozenek

Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Zbych07 » 31 gru 2013, 10:23

Najlepiej najpierw poszukać podobnych tematów na forum np:

----> Link 1

---> Link 2

:grin:

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: oprawcafotografii » 31 gru 2013, 11:46

sq8bgq pisze:...
Wykonanie maszyny przeze mnie nie wchodzi w gre z bardzo prostej przyczyny - aby to zrobic, trzeba miec jakiekolwiek obycie z maszynami tego typu, aby wiedziec, czego sie chce...
Dokladnie tak samo potrzebne gdy chcesz uzywac maszyny kupionej...

Jesli to tylko sklejkowe zebatki to chyba niepotrzebna maszyna -
laserem wytna Ci takie pierdolki za grosze.

q

[ Dodano: 2013-12-31, 11:49 ]
Zbych07 pisze:Najlepiej najpierw poszukać podobnych tematów na forum np:

----> Link 1

---> Link 2

Trzeba jeszcze czytac ze zrozumieniem ;)

Tamta byla na kulowych, ta jest na trapezach.

q

Autor tematu
sq8bgq
Kontakt:

Post napisał: sq8bgq » 31 gru 2013, 14:21

Oprawco i Zbychu - dziekuje za odpowiedzi. Link drugi z watku Zbycha widzialem zanim napisalem, pierwszego nie. Ale zaden z tych linkow nie wnosi dla mnie nic. Pierwszy pokazuje zdjecia, drugi przedstawia problem z Z motorem, a jak sie pozniej okazalo ze sterownikiem.

Panowie - jeszcze raz ponadawiam pytanie - wiem, ze ta maszyna jest miernej jakosci, chcialem sie spytac, czy wg. Was bedzie ciela mi te kolka z drewna czy nie.

Ponadto, zlecanie tego w miejscu gdzie mieszkam jest drogie. Ponadto drugie primo - chcialem miec troche zabawy z cieciem tego samemu. Gdyby nie to, kupilbym sobie zegar gotowy :)

Po trzecie, nie bardzo rozumiem, jak wg. Ciebie oprawcofotografii skladanie maszyny samemu jest tak samo latwe/trudne jak kupienie gotowej - zastanawiam sie nad sensem Twojej wypowiedzi. Rozumiem, ze nie mam pojecia o CNC, ale nie jestem idiota i jakos dam sobie rade. Z czym nie dam sobie rady i to wiem, to na obecnym etapie na pewno nie zloze takiej maszyny samemu.

Czy jest tu jakakolwiek osoba, co ma taki sprzet chinski CNC3040? Bo chyba zaczynamy teoretyzowac. Na youtubie widzialem kilka filmow z dzialania i wyglada ze dziala OK, jakkolwiek chcialem sie upewnic tutaj na forum.

Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi
Pawel
--
Pawel Rozenek

www.kimla.pl__
Posty w temacie: 1

Post napisał: www.kimla.pl__ » 31 gru 2013, 14:25

Kolego Pawle, jak do zastosowań amatorskich jest to bardzo dobra oferta. Zajmuję się tym profesjonalnie więc wiem co piszę.
Kosztuje tyle co zabawka i jest zabawką, jednak do tego co chce kolega robić będzie w zupełności wystarczająca.
Nie ma szansy samemu zrobić maszynki w tej cenie (nawet licząc swój czas po najniższej pensji).

Pozdrawiam SP9UOL

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: diodas1 » 31 gru 2013, 16:21

Kolego sq8bgq, też uważam że ta frezarka nie jest najgorszym wyborem do takiego hobbystycznego zastosowania. Wybrzydzanie na chińskie wyroby to taki narodowy sport. O tyle bezsensowny że i w droższych maszynach są zamontowane komponenty z tamtego obszaru a ostateczny pożytek lub porażka zależy w dużej mierze od kunsztu użytkownika. Ponadto buńczuczne opowieści co to niby można samemu stworzyć (maszynę dużo lepszą i dużo tańszą niż od najtańszych producentów) są wyssane z palca a takie prawdy objawione często wygłaszają ludzie którzy sami mają niewielkie osiągnięcia na tym polu, a jeżeli nawet coś im wyszło to nie są w stanie przedstawić rzetelnej kalkulacji przedsięwzięcia. Po uczciwym podsumowaniu kosztu części składowych i zjedzonych roboczogodzin wychodzi najmarniej cena dwa razy wyższa niż z Ebay. W Polsce naprawdę rzadkie są przypadki pracy za miskę ryżu. Wskazana maszynka ma konstrukcję skręcaną więc w razie poluzowania bądź utraty geometrii wiele można poprawić na bieżąco. Z czasem poznasz ją do ostatniej śrubki i być może na podstawie zdobytego doświadczenia zaczniesz co nieco uszlachetniać żeby zniwelować odkryte mankamenty. Mankamenty są też w innych maszynach bo przecież nic nie jest doskonałe. Komfort pracy i osiągane efekty zależą też od właściwie dla danego zadania dobranych typów frezów. Jeżeli chodzi o to że potrzebny jest port LPT w komputerze, możesz też ominąć ten kłopot i rozważyć dokupienie sterownika wykorzystującego USB. Taką możliwość daje PikoCNC http://www.pikocnc.com/ Możesz zapoznać się z jego możliwościami w oddzielnie dla niego stworzonym dziale https://www.cnc.info.pl/pikocnc-vf121.h ... 45393c4ae0 W każdym razie w cenie około 550 zł dostajesz sterownik pośredniczący między USB komputera a maszyną, którą trzeba trochę inaczej uzbroić elektrycznie żeby wykorzystać wszystkie zalety. W komputerze zaś instaluje się program sterujący PikoCNC (w cenie sterownika) który uwalnia od potrzeby kupowania w tym celu np Macha. Program i sterownik przeznaczony jest do pracy pod Windows. Taka akrobacja jest interesująca ale niestety musiałbyś nieco zagłębić się w okablowanie i uzbrojenie maszyny a dotąd nie słyszałem o prostej przejściówce która umożliwiłaby podłączenie sterownika Piko z wtyczką LPT wychodzącą ze skrzynki sterującej dostarczanej z frezarką. Piko to opcja dodatkowa ale nie obowiązkowa, o której napisałem tylko po to żeby Ci ewentualnie ją uświadomić. Maszynka w takiej postaci jak w ofercie to dobry początek i powinieneś mieć dużo frajdy w rozwijaniu swojego hobby.

Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Zbych07 » 31 gru 2013, 16:29

sq8bgq pisze:
Czy jest tu jakakolwiek osoba, co ma taki sprzet chinski CNC3040? Bo chyba zaczynamy teoretyzowac. Na youtubie widzialem kilka filmow z dzialania i wyglada ze dziala OK, jakkolwiek chcialem sie upewnic tutaj na forum.

Pawel
Jeśli dobrze rozumiem to co napisał Autor na początku wątku ( Link 1 - --->FREZARKA 3040 CHINA POWER ):
"Sprawiłem sobie maszynkę, która jest dość popularnym rozwiązaniem dla grawerów-amatorów. ...."

Biorąc pod uwagę fakt, że od czasu zakupu upłynęło kilka miesięcy, myślę że Autor tego wątku może najbardziej wiarygodnie wypowiedzieć się o " plusach dodatnich i plusach ujemnych " tego wyrobu.
www.kimla.pl__ pisze:Kolego Pawle, jak do zastosowań amatorskich jest to bardzo dobra oferta. Zajmuję się tym profesjonalnie więc wiem co piszę.
Kosztuje tyle co zabawka i jest zabawką, jednak do tego co chce kolega robić będzie w zupełności wystarczająca.
Nie ma szansy samemu zrobić maszynki w tej cenie (nawet licząc swój czas po najniższej pensji).

Pozdrawiam SP9UOL
Jestem tego samego zdania.
Od kilku miesięcy buduję własną maszynkę i .... jaszcze sporo mam do zrobienia :sad: .

Gdybym decyzję o chęci wejścia w posiadanie maszynki cnc podejmował dziś-
na pewno kupiłbym gotowca .
Zamiast poświęcać czas na kombinowanie "co dalej ?" skupiałbym się nad jej praktycznym wykorzystaniem.

Wiele osób oceniając wartość maszynki skupia się na jednym - cena materiału,
zupełnie zapominając o wartości czasu który trzeba poświecić, kosztach narzędzi, energii elektrycznej i ... wielu innych.

Dowcip polega jedynie na wybraniu produktu o możliwie dobrej relacji jakość/cena.
Nie sztuka kupić lepszy wyrób płacąc dwa razy drożej, trzeba jednak się zastanowić czy ta nadpłata jest uzasadniona naszymi potrzebami.

sq8bgq pisze: Zanim powiem o co chodzi, chcialem napisac, ze zajmuje sie polprofesjonalnie fotografia i zawsze, jak na forum fotograficzne przyjdzie ktos nowy i zapyta jaki ma kupic aparat,
to oczywiscie wychodzi na to, ze musi wydac 30kPLN aby bylo dobrze.
:mrgreen:

Wiadomo, że apetyt rośnie w mirę jedzenia.

Czysta psychologia - na tym forum też to przerabiamy.

Przykład ?

Gdy mike217 zaprezentował projekt budowy maszynki opartej na niepodpartych wałkach forumowicze nie pozostawili na Nim suchej nitki i ...

--->jak trzeba to i na wiszących wałkach w stali idzie

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: oprawcafotografii » 31 gru 2013, 16:31

diodas1 pisze:Kolego sq8bgq, też uważam że ta frezarka nie jest najgorszym wyborem do takiego hobbystycznego zastosowania. Wybrzydzanie na chińskie wyroby to taki narodowy sport. O tyle bezsensowny że i w droższych maszynach są zamontowane komponenty z tamtego obszaru a ostateczny pożytek lub porażka zależy w dużej mierze od kunsztu użytkownika. Ponadto buńczuczne opowieści co to niby można samemu stworzyć (maszynę dużo lepszą i dużo tańszą niż od najtańszych producentów) są wyssane z palca a takie prawdy objawione często wygłaszają ludzie którzy sami mają niewielkie osiągnięcia na tym polu,
Jesli do mnie pijesz to chyba troche przestrzeliles ;)

Podtrzymuje co napisalem - ta maszynka tyglada na typowy chinski shit.

q

[ Dodano: 2013-12-31, 16:34 ]
sq8bgq pisze:...
Panowie - jeszcze raz ponadawiam pytanie
Liczysz na inna odpowiedz niz za pierwszym razem?
To moze poczekaj az cos wypijemy - impreza jeszcze sie nie zaczela ;)

q

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Inne obrabiarki przemysłowe”