Jaką tokarkę, jakiej firmy polecacie do obróbki nierdzewki. Jak sprawa się ma odnośnie sztywności, szybkości podjazdów, czasu wymiany narzędzia i przede wszystkim serwisu i awaryjności. Nadmienię że interesuje mnie maszyna wyposarzona w "żywe narzędzia" i przechwyt (90% produkcji z pręta) z podajnikiem i najlepiej z magazynem prętów. Jaki najlepiej sterowanie. W pracy mamy już jednego Fanuca 0T.
Proszę o ewentualne sugestie.
Jaka CNC
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
nie napisales najwazniejszego. co bedzie na niej robione? jakiej dlugosci i srednicy sztuki? ile zatoczen itp. jaka dokladnosc cie interesuje? wszystko tu sie liczy. jakie partie sztuk i jak czesto bedziesz go przestawial?
[ Dodano: 2006-10-20, 19:42 ]
poza tym widze ze jestes z moich okolic. jakby cos to sluze pomoca...
- Tokarki CNC -
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
W tym cały problem bo rozrzut jest spory. Srednice raczej do 35 mm, choć ostatnio była partiaPiracik pisze:nie napisales najwazniejszego. co bedzie na niej robione? jakiej dlugosci i srednicy sztuki? ile zatoczen itp. jaka dokladnosc cie interesuje? wszystko tu sie liczy. jakie partie sztuk i jak czesto bedziesz go przestawial?
detali na fi 50 gdzie z rzywymi narzędziami byłby miód, a tak się potem frezer męczył.
Długości zazwyczaj do 100mm chociaż są detale i dłuższe do 150mm. Ma obecnej możemy toczyć maź 250mm więc maże żeby najlepiej nie było mniej. serie od 100 mniej chodliwe do 1000 na partie (czas obróbki 1mm - ale wiem że mażna zejść niżej i to sporo) Dokładności to różnie bywa. Zależy od detalu do czego idzie. ale w mikrony się na chwile obecną nie bawimy.
Jestem z trójmiasta
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
troche male te serie no i jednak duzy rozrzut. chcialem zaproponowac automat wzdluzny ale w tym przypadku mija sie z celem. nie wiem jaka tez chcesz wydac to na gotowke. napewno odradzam maszyny polskiej firmy AFM Andrychow. niektorzy moga tobie proponowac maszyny z serii TAE bo sa tanie i maja narzedzia napedzane ale ta firma ma powazne problemy z wrzecionami przechwytujacymy. bardzo czesto wysiadaja. inna maszyna ktora moge polecic to tokarki firmy Gildemeister z serii CTX. maszyny maja 12 narzedzi napedzanych i os Y dzieki ktorej mozesz bez problemu frezowac. no ale maszyny tej firmy to raczej drogie zabawki...rafglow pisze:serie od 100 mniej chodliwe do 1000 na partie. Dokładności to różnie bywa. Zależy od detalu do czego idzie. ale w mikrony się na chwile obecną nie bawimy.
o co tu chodzi bo nie zrozumialem?rafglow pisze: (czas obróbki 1mm - ale wiem że mażna zejść niżej i to sporo)

- Tokarki CNC -
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
MAZAK QT200MS
Polecam Mazaka 200MS. Z funkcją frezowania i przechwytem sterowanie standar Mazatrol do tego podajnik firmy Kupa
http://www.metalteam.pl/index.php?str_m-sqtm
http://www.metalteam.pl/index.php?str_m-sqtm