Witam
Jestem w trakcie modernizacji rosyjskiej krawędziarki IA 1430, aktualnie wszystkie uszczelnienia wymieniłem przeszlifowałem prowadnice i suwak.
Teraz robię zderzaki elektryczne ze sterowaniem.
Ale odwiecznym problemem tych maszyn jest nierówne zejście tłoków !!!! co nastręcza wielu kłopotów, ja poradziłem sobie z tym poprzez spięcie obu tłoków wałem, ale dalej występują nierówności.
I zastanawiam się czy dało by się zrobić to tak jak jest w nowoczesnych krawędziarkach, czyli na każdej ze stron liniał pomiarowy i na podstawie odczytu sterowane proporcionalnie zawory.
Może znacie kogoś kto zna się na takich sprawach i zaprojektował by taką przeróbkę .
Modernizacja krawędziarki
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Zastosowanie linialow i serwozaworow nie jest taka prosta sprawa, a i koszt bedzie dosc znaczny.
We wszystkich maszynach "z tamtego okresu" stosowano lepsze lub gorsze systemy mechaniczno-hydraulicznej kontroli rownoleglosci ( taki system ekalibrujacy). Mialem juz przyjemnosc walczyc z takimi maszynami, ktore nierowno schodzily.
W twojej prasie musi byc podobny system. Gdybys mogl przeslac kilka fotek tego co jest z tylu suwaka, to byloby latwiej ocenic)
Cala idea polega na wykasowaniu wszystkich luzow w systemie wyrownujacym, oraz dokladnej regulacji tego systemu. Gwarantuje, ze nawet 40 letnia maszyna ( juz takie ranimowalem
) zaczyna chodzic jak najnowsza prasa CNC.
Przeslij fotki, to sie przyjze ( moze masz rysunki hydrauliki a przede wszystkim mechaniki systemu regulacji rownoleglosci).
[email protected]
We wszystkich maszynach "z tamtego okresu" stosowano lepsze lub gorsze systemy mechaniczno-hydraulicznej kontroli rownoleglosci ( taki system ekalibrujacy). Mialem juz przyjemnosc walczyc z takimi maszynami, ktore nierowno schodzily.
W twojej prasie musi byc podobny system. Gdybys mogl przeslac kilka fotek tego co jest z tylu suwaka, to byloby latwiej ocenic)
Cala idea polega na wykasowaniu wszystkich luzow w systemie wyrownujacym, oraz dokladnej regulacji tego systemu. Gwarantuje, ze nawet 40 letnia maszyna ( juz takie ranimowalem

Przeslij fotki, to sie przyjze ( moze masz rysunki hydrauliki a przede wszystkim mechaniki systemu regulacji rownoleglosci).
[email protected]
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<