Mam pytanko chcę ciąć profile aluminiowe do moskiter czy podany sprzęt poniżej będzie się nadawał do tego celu? Chodzi mi czy krawędzie po cięciu będą ok?
Co to znaczy, że będą OK?
Jak ciąłem profile na makicie z tarczą dedykowaną do ALU to krawędzie były OK Dla mnie OK
Jakieś delikatne mikro-zadziorki zawsze się znajdą ale muśnięcie drobnym papierem ściernym robiło robotę.
To będziesz zadowolony. Oczywiście zależy od samej ukośnicy bo jak lata na prawo i lewo to pewnie poszarpie.
W mojej makicie było idealnie pod tym względem ale musiałem się napier... żeby ustawić kąty w tej pile. To co jest tam napisane fabrycznie na skalach i te blokadki dla typowych kątów można sobie w (wiadomo w co) wsadzić.
Pamiętaj też o mocowaniu profilu do stolika piły. Sam otrzymanie ręką nie wystarczy. Oczywiście zależy od profila. Jakieś tam cienkościenne to pewnie da radę równo utrzymać.
Raczej będę cioł tylko w poprzek kąty narazie nie potrzebne. Rozumiem, że mocowanie jest ważne jakoś to ogarne najwyżej coś tam dorobie. Dzięki za odp.
Ja ciąłem aluminium taką uniwersalną ukośnicą evolution i też było ok. Ciąłem i boschem ze specjalną tarczą i było 20% bardziej ok. I jak kolega wyżej zaznaczył - trzeba poustawiać kąty, bo fabrycznie to i bosch ich nie trzymał tak naprawdę.