Szlifowanie kuli z trzpieniem

Dyskusje na temat innych obrabiarek i systemów sterowania stosowanych w maszynach przemysłowych

Autor tematu
ZOSMET
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Szlifowanie kuli z trzpieniem

Post napisał: ZOSMET » 22 gru 2010, 22:34

Witam,
produkuję końcówki cięgien do linek DIN 71802, są to przeguby kulowe które każdy z Was ma zamontowane np. przy gaźniku. Wiadomo, przegub ten cały czas pracuje i jest narażony na tarcie. Kiedy kula porusza się (radialnie) trze o seger, który trzyma ją w jarzmie/ gnieździe. I po jakimś czasie z kuli powstaje niesymetryczna bryła.

Postanowiłem więc zmienić stal z automatowej na gatunkową 45 do ulepszania cieplnego, i nie mogę sobie poradzić z problemem chropowatości kuli, posiada ona na obwodzie nieregularne kształty dochodzące nawet do 0,05mm (paski). Powstaje problem jak się ich pozbyć...
Myśle o zakupie szlifierki bezkłowej, ALE CZY JEST NA NIEJ MOŻLIWE SZLIFOWANIE KULI?
- czy można wykonać prowadnicę obciągacza na tyle dokładnie aby nadać ściernicy pożądaną kulistość?

Pozdrawiam,
Za wszelką pomoc dziękuję.
Obrazek

Obrazek

Tagi:

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: kamar » 22 gru 2010, 23:15

Witam.
Na bezkłówce kuli nie oszlifujesz. Do zarabiania ściernicy do kul są ręczne przystawki dość proste do zrobienia ale z precyzją promienia jest ciężko.
Pozostaje szlifierke modernizować na CNC :)

skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: skoczek » 23 gru 2010, 00:14

Witam serdecznie.
Może jednak lepszym pomysłem byłaby walcarka? Proces produkcji analogiczny do produkcji gałek do układów kierowniczych. Kucie odkuwek -> toczenie -> walcowanie kuli oraz ewentualnie gwintu. Kucie można pominąć bo dla wielu osób ten etap może być problematyczny więc pozostałoby wytoczenie z naddatkiem kształtu oraz walcowanie kuli oraz ewentualnego gwintu. Polecam do przeanalizowania.
Pozdrawiam, skoczek.
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: kamar » 23 gru 2010, 07:23

Rozumiem , że kolega robi to na automacie nożem kształtowym. Może zmiana kąta i parametrów pomoże. + usztywnienie układu. Noże dać do naostrzenia na CNC.
Można też próbować dogniatac dodatkowym nożem kształtowym.

Autor tematu
ZOSMET
Kontakt:

Post napisał: ZOSMET » 23 gru 2010, 09:16

skoczek pisze:Witam serdecznie.
Może jednak lepszym pomysłem byłaby walcarka? Proces produkcji analogiczny do produkcji gałek do układów kierowniczych. Kucie odkuwek -> toczenie -> walcowanie kuli oraz ewentualnie gwintu. Kucie można pominąć bo dla wielu osób ten etap może być problematyczny więc pozostałoby wytoczenie z naddatkiem kształtu oraz walcowanie kuli oraz ewentualnego gwintu. Polecam do przeanalizowania.
Pozdrawiam, skoczek.

Tak się składa, że mam walcarkę da gwintów, UPW 12, i brałem pod uwagę tą możliwość.
Ale czy przy wygniataniu kuli, nie powstanie wypływka? Kula ma średnicę w trzech wariantach fi 10, 13, 16.

Wiem, że na bezkłówce da się szlifować kule, a nie wiem czy kule z trzpieniem..
Tutaj foto, kształt i kąt pod jakim jest tarcza dociskowa, wydaje się nadawać kuli poprzeczny obrót względem ściernicy 1) rys. e

Obrazek

Pozdrawiam

skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: skoczek » 25 gru 2010, 18:43

Witam serdecznie w ten świąteczny wieczór.
Moim skromnym zdaniem jeżeli Kolega dobierze odpowiednie naddatki obróbkowe a cały proces będzie powtarzalny to nie ma mowy o żadnej wypływce. Kula będzie gładka, równa i twarda. Miliony gałek do układów kierowniczych wykonano dzięki walcowaniu kuli. Wydaje mi się że szlifowanie to pracochłonna, czasochłonna i droga metoda obróbki takich elementów i że najwydajniej uda się Koledze zrobić tą kulę właśnie na walcach.
Niech Kolega jeszcze popyta kilku ekspertów na forum (nie mam w tym doświadczenia, a jedynie widziałem ten sposób wykonywania kuli)
Pozdrawiam serdecznie i życzę wesołych Świąt Bożego Narodzenia. skoczek.
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski

wieslawbarek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: wieslawbarek » 27 gru 2010, 21:02

Kolego Skoczek zgadzam się w całej rozciągłości byłem parę lat temu pod Mielcem w firmie Jerz czy jakos tak i taką wydajność jak tam widziałem na tych maszynach to żadne CNC nie ma szans drut odwija się z kłębka a za każdym uderzeniem korbowodu wypada kilka gotowych sztuk z dokładnością do kilku setek Zadna nawet najszybsza obróbka nie ma szans z tłocznią a jakość powierzchni jeżeli od nich bierze BMW Volkswagen i tym podobni

skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: skoczek » 27 gru 2010, 22:33

Witam serdecznie.
Jeżeli dobrze zrozumiałem to o czym wspomina Kolega WiesławBarek to w tamtej fabryce kuto na zimno na tłoczniach albo tzw. kuźniarkach poziomych, gdzie po uderzeniu wypadały gotowe produkty nie wymagające dalszej obróbki i cechujące się dużą dokładnością odwzorowania kształtu i wymiarów. Faktycznie jest to pójście o krok dalej przy produkcji takich przedmiotów. Wydaje mi się, że jeżeli Kolega miałby tylko jeden rodzaj produktu to można by pójść tą drogą. Problem jest jednak taki że to duże, ciężkie i drogie maszyny. Jeżeli nasz Kolega nie chce robić tego produktu w milionach sztuk (i zostać tym sposobem konkurencją dla chińskich pracowników) to chyba najelastyczniejsze będzie dla niego jeżeli z pręta wytoczy cały sworzeń a następnie kulę i gwint da do walcowania - walcowanie kuli trwa kilka do kilkunastu sekund, zależnie jaka walcarka i jaką twardość chcielibyśmy uzyskać. Dzięki takiemu procesowi zawsze będzie mógł zmienić kształt lub wymiar produktu - jeżeli będzie miał tokarkę numeryka to zwyczajnie ją przeprogramuje uzyskując inny półprodukt, a następnie wymieni (jeżeli to konieczne) walce i ma produkt prawie gotowy. Tokarka numeryk do takiego toczenia kształtowego będzie fajna, ale warto tu wspomnieć że kiedyś takie sworznie do końcówek drążków kierowniczych toczyły po wzorniku tokarko-kopiarki hydrauliczne i też się dało coś takiego produkować a auta jeździły po drogach :) .

Również wydaje mi się że żadna szlifierka nie ma szans oszlifować kuli (o ile byłoby możliwe oszlifowanie kuli z tym trzpieniem - bo nie mam zielonego pojęcia czy by się to udało) w tak krótkim czasie. Jeżeli walce są dobrze zrobione to gładkość powierzchni kuli będzie rewelacyjna. Sądzę że przy zastosowaniu innej technologii niż walcowanie kuli, spowoduje, że kompletnie nie będzie opłacalna produkcja takiego produktu jaki Kolega chce tu robić. Być może udałoby się przystosować walcarkę UPW do robienia takich kul, choć jeżeli posiada Kolega tylko jedną taką maszynę to robotę na nią Kolega już ma - walcowanie gwintu na tym trzpieniu.

Trochę się rozpisałem... wybaczcie ;) :oops: .
Pozdrawiam, skoczek.

zdzicho
Posty w temacie: 3

Post napisał: zdzicho » 27 gru 2010, 22:44

A na czym kolega to robi?U nas w firmie podobne sworznie robi się na gotowo na automacie szesciowrzecionowym. Cykl-15 sek ,bo automat nie jest najnowszej generacji.
Chropowatosc Rz poniżej 2.

skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: skoczek » 27 gru 2010, 22:48

Witam serdecznie.
Jeżeli pytanie Kolegi Zdzicho jest do mnie to śpieszę z odpowiedzią że ja akurat nie zajmuję produkcją takich rzeczy. Uczciwie muszę powiedzieć że dopiero raczkuję w dziedzinie obróbki plastycznej a taką technologię jaką podałem znam z jednego z zakładów.
Pozdrawiam serdecznie, skoczek.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Inne obrabiarki przemysłowe”