Poszukuję ogólnych informacji na temat frezarki TOS-FA5B-V

Dyskusje na temat innych obrabiarek i systemów sterowania stosowanych w maszynach przemysłowych

Autor tematu
skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8

Poszukuję ogólnych informacji na temat frezarki TOS-FA5B-V

Post napisał: skoczek » 12 gru 2009, 16:38

Witam serdecznie.
Mam pytanie do osób które mają frezarkę TOS FA5B-V, pracowały na niej lub miały styczność z taką maszyną. Marzy mi się jakiś Heckert ale niestety nie stać mnie a skoro potrzebuję dużą maszynę to zainteresowałem się taką TOS-ką.
W odnośniku Frezarka zaprezentowana jest tego typu maszyna. Nigdy nie miałem z nią styczności więc prosiłbym o uwagi na jej temat, tj:
  • -co jest jej najczęstszą bolączką?
    -na co trzeba przy niej uważać?
    -czy w ogóle jest sens interesowania się tą maszyną?
    -ile można za nią zapłacić (zakładając nienaganny stan maszyny)?
    -generalnie czy jest to dobra maszyna?
a także o własne odczucia związane z pracą na tej maszynie.
Z góry dziękuję za wszelkie informacje i pozdrawiam. Skoczek.

Tagi:

lukadyop
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: lukadyop » 12 gru 2009, 17:20

Witam nie miałem nigdy styczności z tą maszyna, raczej z frezarkami uniwersalnymi i powiem że zachodzi czasem potrzeba zmiany narzędzia w osi, czyli dokładne planowanie czoła i boku, i to właśnie mnie martwi w takich frezarkach, to tylko moje słowa ale raczej z braku doświadczenia w obróbce na frezarce, i mogę się mylić.

[ Dodano: 2009-12-12, 17:22 ]
Witam nie miałem nigdy styczności z tą maszyna, raczej z frezarkami uniwersalnymi i powiem że zachodzi czasem potrzeba zmiany narzędzia w osi, czyli dokładne planowanie czoła i boku, i to właśnie mnie martwi w takich frezarkach, to tylko moje słowa ale raczej z braku doświadczenia w obróbce na frezarce, i mogę się mylić. To tak samo jak z obróbką na strugarce zmienia się kont narzędzia a nie materiału.

Autor tematu
skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: skoczek » 12 gru 2009, 17:38

Rozumiem co Kolega ma na myśli. Faktycznie czasem na frezarce uniwersalnej zrzucałem głowicę pionową i zakładałem poziomą gdy nie było innej możliwości przefrezowania boku. Za jakiś czas będę potrzebował coś do ciężkiej obróbki i z dużym stołem, tak bym mógł "przyłożyć wiór" a maszyna nawet nie stęknęła więc stąd moje zainteresowanie podobnymi maszynami. Heckert to na razie marzenia więc trzeba znaleźć jakąś namiastkę. Swoją drogą to ta TOS-ka ma chyba większy przejazd od takiego Heckerta FSS-400 więc nie jest źle.
Pozdrawiam, skoczek.

wieslawbarek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4

Post napisał: wieslawbarek » 12 gru 2009, 21:42

Przed paroma dniami przywlekliśmy z Bawari Maho 1000 za 4.5 kilo ojro ,poziom dla Tosek i nawet Heckertów raczej nieosiągalny

Autor tematu
skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: skoczek » 13 gru 2009, 01:57

Hmmm Maho to fajna firma ale w tym momencie to nie te koszty dla mnie. Zbyt długo by mi się zwracała :(. Generalnie to sporo myślałem o tej TOSce bo spotkałem ofertę za ciutkę lepszą cenę ale potrzebowałbym wiedzieć jakie ma plusy i minusy czyli taka chłodna kalkulacja. Dużym plusem są dla mnie długości przejazdów - to spory atut, ale jeżeli maszyna ma jakieś poważne wady to dam sobie spokój z tym pomysłem. Maho 1000 niestety ale ma ciutkę za małe te przejazdy :( choć wygląda na bardzo fajną maszynę. Z powodu wymiarów detali zastanawiałem się już nawet nad wytaczarką, ale może na taką TOSkę też by mi te detale weszły... Tylko co o tym modelu sądzić? Fajny i porządny czy nie fajny?
Pozdrawiam, skoczek.

wieslawbarek

Post napisał: wieslawbarek » 13 gru 2009, 15:40

Ja osobiście nie lubię tego typu frezarek miałem ich parę i pomimo że nazywają się uniwersalne to to dla mnie są zbyt mało uniwersalne.wolę narzędziówki bo wprawdzie takie Maho ma w X tylko 1000 ale w Y ma 700 ,a twoja toska najwyżej 400 nie mówiąc już o Z

Autor tematu
skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: skoczek » 13 gru 2009, 15:53

Witam serdecznie.
Dziękuję za zainteresowanie tematem.
Inna aukcja podaje tak: x=1400, y=550, z=600 więc nie jest tak źle. Takie przejazdy mi odpowiadają. O Maho nawet nie myślę z tak błahego powodu jak finanse - nie pozwalają mi one na taką maszynę więc w sumie powód nie jest błahy :D. Ma ktoś DTR-kę do takiej TOS-ki albo jest ktoś w stanie potwierdzić te przejazdy? W sumie nawet jakby było troszkę mniej to i tak jakoś dałbym radę.
Jeżeli chodzi o inne kwestie to zależy mi na informacjach dotyczących najczęstszych przypadłości tych maszyn, co w nich szybko potrafi klęknąć, jak się na niej robi itd, itp...
Pozdrawiam, skoczek.

wieslawbarek

Post napisał: wieslawbarek » 13 gru 2009, 17:16

Moim zdaniem w Y i Z lekka przesada :mrgreen: http://www.allegro.pl/item829887448_fre ... a5b_h.html

Autor tematu
skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: skoczek » 13 gru 2009, 17:43

Hmmm ale to nie ta maszyna :)
Ta z końcówką H to pozioma frezarka z założoną głowicą, więc powiedzmy że jest uniwersalna. Ta którą potrzebuję ma końcówkę V i pokazana jest w linku który podałem w pierwszym poście. Też spotkałem się w jakimś opisie że y=450 więc możemy uznać to za wielce prawdopodobne ale zetkę powinna mieć już sporo dłuższą, więc może faktycznie jest szansa że byłoby tam 600mm. Najbardziej mi podchodzi ten x=1400mm ale "y" i "z" też są ważne.
Byłoby pięknie jakby ktoś miał DTR-kę i podał tu sprawdzone informacje bo fantazja handlarzy maszyn czasem przekracza wszelkie granice i podają bzdurne informacje czego to maszyna nie ma lub jakich to parametrów nie osiąga...
Pozdrawiam, skoczek.

wieslawbarek

Post napisał: wieslawbarek » 13 gru 2009, 17:54

Ja cię nie straszę ani broń Boże nie namawiam do Maho tylko z doświadczenia wiem że przesów w Y nie przekracza szerokości stołu a w Z jest niewiele większy

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Inne obrabiarki przemysłowe”