ONA wire EDM problem z osiami U,V

Dyskusje na temat innych obrabiarek i systemów sterowania stosowanych w maszynach przemysłowych

Autor tematu
radeko
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

ONA wire EDM problem z osiami U,V

Post napisał: radeko » 20 lut 2009, 20:31

Witajcie, mam duzy problem z "uchwyceniem " osi U i V w tym typie przecinarki. Programuje za pomocą NX i radze sobie z tym, ale na maszynie uzyskuje unne wartosci osi U i V niz w programie NC. Wlasciwie to od razu jedzie mi w pierwszym bloku na krancowke osi U pomimo zaprogramowanej U6.5 np. Programujac metoda U,V nie powinna zczytywac ustawien w tabelce o rozstawue dysz ( tak sądze ) a jednak to robi i glupieje. To nie jest metoda TAPER tylko U,V w koncu !!! Czy ktos wie jak to wyłączyć żeby mi pozycjonowała sie tak jak ma zadane w programie? Bardzo prosze o wskazowki
Dzieki

Tagi:

dombi
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

Post napisał: dombi » 21 lut 2009, 17:18

Witam, mam pytanie czy problem pojawia sie od początku czy nagle zaczął. Jeśli od początku jest problem z osimi UV ja bym się zastanawiał nad postprocesorem nie znam tych maszyn ale na innego typu maszyny miałem podobny problem z kątami. Cały problem leżał w Postprocesorze.

Ryszardjan
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Ryszardjan » 21 lut 2009, 18:59

Może poprostu masz wpisane przesunięcie bazy w tych osiach lub zewnętrzne przesunięcie bazy.

Autor tematu
radeko

Post napisał: radeko » 21 lut 2009, 21:38

Dzieki za podpowiedzi. Problem powstal po rocznym okresie nieuzywania maszyny.
Dawniej palilem kątowo tylko uzywajac osi U,V i nie mialo znaczenia co jest wypelnione w tych tabelkach odnosnie polozenia detalu, wysokosci dyszy itp.
Teraz ONA czyta te wartosci - sprawdzilem to ,czyli zachowuje sie dokladnie tak jakby sama mi chciala liczyc polozenie katowe ( jak TAPER) a nie pracuje w ukladzie absolutnym.
Znalazlem tabele w zakladce maintenance i sa tam rozne ustawienia bitow ON-OFF,czy ktos ma gotowca jak to przestawic? Moi techniczni po omacku to przestawiaja.
Aha jeszcze jedno, po najezdzie na referencyjny osie sa rozjechane a pokazuje U0, V0.
Pozdrawiam wszystkich.

dombi

Post napisał: dombi » 21 lut 2009, 23:10

Może banalne pytanie ale czy pionowałeś drut? Czasami bynajmniej na tych maszynach co ja pracuje jeśli duża jest odchyłka w osiach UV trzeba kilka razy pod rząd puścić cykl pionowania drutu. Nie znam obsługi maszyn ONA ale jest może jakiś cykl pionowania drutu dla kątów?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Inne obrabiarki przemysłowe”