Witajcie, mam duzy problem z "uchwyceniem " osi U i V w tym typie przecinarki. Programuje za pomocą NX i radze sobie z tym, ale na maszynie uzyskuje unne wartosci osi U i V niz w programie NC. Wlasciwie to od razu jedzie mi w pierwszym bloku na krancowke osi U pomimo zaprogramowanej U6.5 np. Programujac metoda U,V nie powinna zczytywac ustawien w tabelce o rozstawue dysz ( tak sądze ) a jednak to robi i glupieje. To nie jest metoda TAPER tylko U,V w koncu !!! Czy ktos wie jak to wyłączyć żeby mi pozycjonowała sie tak jak ma zadane w programie? Bardzo prosze o wskazowki
Dzieki
ONA wire EDM problem z osiami U,V
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 1
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Dzieki za podpowiedzi. Problem powstal po rocznym okresie nieuzywania maszyny.
Dawniej palilem kątowo tylko uzywajac osi U,V i nie mialo znaczenia co jest wypelnione w tych tabelkach odnosnie polozenia detalu, wysokosci dyszy itp.
Teraz ONA czyta te wartosci - sprawdzilem to ,czyli zachowuje sie dokladnie tak jakby sama mi chciala liczyc polozenie katowe ( jak TAPER) a nie pracuje w ukladzie absolutnym.
Znalazlem tabele w zakladce maintenance i sa tam rozne ustawienia bitow ON-OFF,czy ktos ma gotowca jak to przestawic? Moi techniczni po omacku to przestawiaja.
Aha jeszcze jedno, po najezdzie na referencyjny osie sa rozjechane a pokazuje U0, V0.
Pozdrawiam wszystkich.
Dawniej palilem kątowo tylko uzywajac osi U,V i nie mialo znaczenia co jest wypelnione w tych tabelkach odnosnie polozenia detalu, wysokosci dyszy itp.
Teraz ONA czyta te wartosci - sprawdzilem to ,czyli zachowuje sie dokladnie tak jakby sama mi chciala liczyc polozenie katowe ( jak TAPER) a nie pracuje w ukladzie absolutnym.
Znalazlem tabele w zakladce maintenance i sa tam rozne ustawienia bitow ON-OFF,czy ktos ma gotowca jak to przestawic? Moi techniczni po omacku to przestawiaja.
Aha jeszcze jedno, po najezdzie na referencyjny osie sa rozjechane a pokazuje U0, V0.
Pozdrawiam wszystkich.