Witam
Podczas transportu tokarki uszkodzono obudowę enkodera.
Proszę mi odpowiedziec czy mogę w prosty sposób sprawdzic enkoder
Jestem w trakcie uruchamiania maszyny,osie chodzą , maszyna najeżdża na punkty referencyjne lecz mam problem z obrotami . W żaden sposób nie mogę zmienic obrotów , wrzeciono obraca się z prędkością 115-123 obr./ min i nawet wzrokowo widac że obroty falują.
Podejrzewam enkoder lecz w temacie cnc jestem początkujący mogę więc po prostu żle załanczac obroty. Wydaje mi się że maszyna ma dwa enkodery od obrotów jeden na wrzecienniku a drugi na końcówce wału silnika , obudowa jest wgnieciona na enkoderze przy wrzecienniku .Proszę mi wyjaśnic jeżeli są dwa enkodery to ten przy wrzecienniku służy tylko do pozycjonowania wrzeciona podczas nacinania gwintu?.Zaznaczam że maszyna nie ma napędzanych narzędzi , a napęd między silnikiem a wrzecionem jest realizowany przez pasy klinowe.
Nie wyświetla się żaden błąd.
Z góry dziękuje za pomoc
ENKODER ROD426 HEIDENHAIN
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Tokarka ma dwa enkodery ponieważ ten na wale silnika w skrócie mówiąc nadzoruje prace silnika i sygnał z niego powraca do drivera wrzeciona, natomiast ten drugi na wale wrzeciennika jest enkoderem dla systemu sterowania po to ażeby system wiedział jak synchronizować posuw osi przy np gwintowaniu lub pracy "posuw na obrót". Enkoder na wrzecionie można łatwo sprawdzić w sposób: wpisz linie kodu ustalająca np 1mm posuwu na 1 obrót następnie wpisz linie G1 z wartością Z, różną od tej w której obecnie znajduje się suport. Włącz w maszynie prace blok po bloku i wykonaj te linie. Zacznij obracać wrzecionem ręcznie i patrz czy maszyna przesunęła się o 1 mm gdy obróciłeś wrzeciono o 360stopni. Wykonaj ten test np dla 10 obrotów wtedy masz większą dokładność. Można jeszcze inaczej to zbadać tzn. jeśli system sterowania wyświetla S ACT (aktualna prędkość) wrzeciona to (u mnie jest to w Fanucu MDI) kręcąc wrzecionem widać obroty. Jeśli równomiernie kręcąc obroty nie wahają się znacznie to i wyświetlana jest jakaś wartość to enkoder może być dobry. 1 sposób wydaje się być bardziej dokładny