Chiron +Fanuc

Dyskusje na temat innych obrabiarek i systemów sterowania stosowanych w maszynach przemysłowych

Autor tematu
wodzuu
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 1

Chiron +Fanuc

Post napisał: wodzuu » 02 kwie 2026, 19:21

Witam.

Ostatnio oglądałem Chirona ze sterowaniem Fanuc 21i-M.
Maszyna nie mogła wystartować (generalnie się włączyła, ale osie ani drgnęły). Właściciel powiedział, że baterie na sterowniku padły i że wystarczy je wymienić, a później "wyzerować pozycję home" - taki Alarm był na wyświetlaczu, więc wydawało się niegroźne. Natomiast nie zauważyłem, a okazało się, że na zdjęciu to widać - błędu "438 Z AXIS:INV ABNORMAL CURRENT". Do tego pojawiła się "8" na sterowniku serwa osi Z. Zdaje się to może być rezultatem zwarcia lub nawet uszkodzonej mechaniki (np po dzwonie).

Czy ktoś się zna dobrze na tym? Czy istnieje jakieś prawdopodobieństwo, że to tylko zablokowana oś "z" od padniętych baterii?

Obrazek
Obrazek

Lubię fryzjerki :)

Robert_K
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Re: Chiron +Fanuc

Post napisał: Robert_K » 02 kwie 2026, 22:54

wodzuu pisze:że to tylko zablokowana oś "z" od padniętych baterii?

Nawet jeśli Fanuc zablokowałby oś przez padnięte baterie to serwonapęd nie wystawi jakiegoś błędu na tej podstawie (ew. brak gotowości do pracy) - blokada osi będzie programowa, powinno się albo nie dać załączyć hydrauliki albo osie nie ruszą pomimo przyciskania przycisku jazdy.

Błędy na serwonapędzie świadczą raczej o problemie po stronie silnika, przewodu lub samego serwonapędu, tym bardziej błąd informujący o zwarciu. Na moje oko jest spora szansa że będzie coś upalone, albo przewód zasilający silnik może być uszkodzony lub zalany chłodziwem.

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Inne obrabiarki przemysłowe”