no widzisz kolego kupując maszyny za <500k często producenci się na to nie zgadzają i nie jest to "zwykła" konserwacja maszyny.
oprawcafotografii
A ktorzy to? Mozesz wymienic?

Chciałeś to wymieniłem.
Masz cokolwiek na poparcie tej tezy? Bo mi życie pokazało wiele razy jak to jest z reklamacjami i czego to firmy nie robią, żeby ich nie uwzględnić, dlatego większości rzeczy po prostu nie reklamuję, ale jak sprawa rozchodzi się o znaczne pieniądze to nie mogę tego po prostu olać.oprawcafotografii pisze:Bzdury.
Kolego mi się wydaje, że ciągle mylisz pewne pojęcia. Ja nie chce tej maszyny usprawniać, ja chcę żeby ona działała w ten sposób na jaki umawiałem się z firmą i w taki za jaki zapłaciłem. Dajecie być może słuszne rozwiązania, ale dlaczego ja mam ponosić te koszty? Niech firma INFOTEC wymieni mi ten stół na jaki chce byleby się nie krzywił. Nie jest to żaden tunning tylko naprawa fabrycznej usterki. Trzeba było mówić przy zakupie, ze mogą zrobić za 10k droższy stół ale będzie prosty, a ten jest tańszy ale zaraz się pokrzywi to by się człowiek nie zastanawiał...oprawcafotografii pisze:No wlasnie. Czasami gdy sie kupi tansza maszyne trzeba umiec ja dopiescic.
Np. Zmieniajac stol standardowy na taki jaki komu pasuje do prac.
Tak zrobilem z chinskim ploterem - wymieniajac slaby stol z profili alu
na plyte aluminiowa, tak zrobilem z w grawerce Infoteca - dorabiajac stol
t-owy do stolu oryginalnego etc. Zrobilem co chcialem i mam com narobil![]()
I tak samo tu bym zrobil - wyjasnil najpierw co sie krzywi i jesli to "drewniany"
stol to problem jest do zalatwienia w moment za niewielka w sumie kwote.
Standardowy stol nie pasuje? Mozna zrobic tuning - dokladnie tak jak z autem.
No ale kolega chce po sadach sie wloczyc wiec pozostaje zyczyc powodzenia![]()
Cytat z oferty: "Stalowa spawana odprężana rama i brama maszyny o dużej sztywności obrabiana w jednym mocowaniu,". Czyli w praktyce stalowa pospawana rama na którą nakręcone są płyty z nafreozwanego drewna (albo coś drewnopochodnego)).bubels pisze: 1. Z czego dokładnie jest stół? Jaką ma konstrukcję
Cytat z oferty: "Mechanika 3D - napędy liniowe oparte na prowadnicach i wózkach kulowych firmy BOSCH Rexroth Star (z gwarancją producenta na 10 000km) umożliwiające przenoszenie dużych sił,bubels pisze: 2. Model maszyny jaką posiadasz? (jakie napędy)
Nie, głównym tematem postu było właśnie to jak zmierzyć ten stół. Pomiar był dokonywany za pomocą czujnika dołączonego do maszyny, który ma mierzyć grubość materiału.bubels pisze: 3. Czy dokonywano pomiaru czujnikiem zegarowym powierzchni?
jw.bubels pisze:3.2 Czy dokonano pomiaru czujnikiem zegarowym powtarzalności ruchu osi Z?
Nie.bubels pisze:4. Czy kiedykolwiek planowałeś stół we własnym zakresie?
Na stole w standardzie leży MDF zabezpieczający stół, który co jakiś czas jest wymieniany, bądź właśnie planowany.bubels pisze:5. Czy widzisz możliwość położenia na stole jakiejś płyty drewnopochodnej i splanowania jej a następnie pomiar czujnikiem zegarowym?
Pisałem o tym elaborat w reklamacji, część została usunięta, części podobno się nie da usunąć. Pewne rzeczy są do przeżycia, pewne niestety nie.bubels pisze:t6. Czy maszyna charakteryzuje się jeszcze jakimiś wadami/dysfunkcjami które zaobserwowałeś? (Pamiętajmy przecież że istnieje prawdopodobieństwo gubienia kroków na Z)
Hala ogrzewana, temperatura około 15 stopni cały czas, jak jest bardzo sroga zima to może spaść do 13, w lecie nie przekracza 18. Nie jest to kwestia temperatury,bo stół się odkształca w przeciągu miesiąca, czyli nawet pogoda nie zdąży się zmienićbubels pisze: 7. W jakich warunkach pracuje maszyna? Czy hala jest ogrzewana? Jakie wahania temperatury występują w miejscu pracy? Jak z wilgocią?
Cały czas w tym samym miejscu od kąd ją postawili, potem zabrali na serwis i znowu postawili.bubels pisze: 8. Czy maszyna stoi cały czas w tym samym miejscu? Czy była wewnętrznie (w miejscu pracy) przemieszczana?
bubels pisze:9. Czy była jest wypoziomowana?
bubels pisze: Tak mnie zaciekawiłeś że gdybyś był bliżej powiedzmy w granicach 60km sam bym chętnie podjechał non profit sprawdzić - ki diabeł wodę mąci.
Ja na przykład dostałem VCarve za którego im zapłaciłem z licencją na chyba Piotr Czaiński czyli jednego z pracowników firmy. Nie wiem jak oni się dogadują...bubels pisze: Kolego nicek - zdajesz sobie sprawę że sformułowałeś tutaj bardzo konkretne zarzuty wobec producenta? Czy możesz podać podstawy tych oskarżeń?
bubels pisze: P.S. Nie mam nic wspólnego z producentem. Ba chciałbym "nim" być. tzn. produkować CNC na taką skalę - takie marzenie coś jak "być strażakiem".
Masz gdzies na papierze jaka miala byc plaskosc stolu?setcase pisze:...
Kolego mi się wydaje, że ciągle mylisz pewne pojęcia. Ja nie chce tej maszyny usprawniać, ja chcę żeby ona działała w ten sposób na jaki umawiałem się z firmą...
Akurat mamy dzień przed świętami i mam troszkę wolnego czasu żeby zasięgnąć opinii ludzi mądrzejszych w tym temacie ode mnie więc to robię. Niestety kolego od Ciebie dowiedziałem się tylko tego samego co od producenta. Nie wiem czym się zajmujesz, ale uwierz mi, że jak masz takie podejście do klienta i jakości, że niech se klient naprawia, to nic bym od Ciebie nie kupiłoprawcafotografii pisze:Masz gdzies na papierze jaka miala byc plaskosc stolu?
Widze ze lubisz sobie pogadac po proznicy zamiast produkowac![]()
Ja mam akurat odwrotnie. Szkoda by mi bylo czasu nawet zglaszac
taka "usterke" jak krzywienie sie _drewnianego_ stolu.
No ale kazdy jest kowalem swojego losu![]()
Tak, oczywiście mam tą świadomość. Tylko tu raczej odchyłki są w granicach +/- 0,1mm, aczkolwiek i większe się zdarzają. Takie zjawisko faktycznie istnieje, ale na to już nie mam wpływu. Tylko łatwiej walczyć z nierówną sklejką niż z nierówną sklejką i stołem co daje podwójny błądbubels pisze:A teraz pytanie. Czy wiesz kolego że zdarza się że sklejka nie ma jednakowej wysokości.
Kolego mógłbyś rozwinąć temat tego noska? Chętnie przeanalizuje to rozwiązanie.triera pisze:Ze strony Kronopol, płyty laminowane (norma EN 14322
- podobnie może wyglądać sprawa z innymi producentami):
(gr. <20mm) tolerancja grubości +/- 0,3mm
(gr. >20mm) tolerancja płaskości +/- 0,5mm
płaskość <= 2mm/m
normatywna odchyłka grubości mieści się w przedziale 0,6-1mm...
może się okazać, że stół jest prosty... i co wtedy?
Lub: po wygranej sprawie,
następny ploter będzie miał stół idealnie prosty
i nadal będzie problem z obróbką.
Kolega pomyśli nad rozwiązaniem powszechnie, od lat, stosowanym w grawerkach:
NOSEK z regulacją wysokości, ślizgający się po materiale.
Wykonany z tworzywa - np. teflon,
mocowanie wrzeciona w osi "Z" pływające z regulacją siły nacisku.
Podobne rozwiązanie można również znaleźć w ploterach tnących,
m.in. wykonywanych przeze mnie.
(post wyżej: należy być ostrożnym z oskarżeniami rzucanymi publicznie
- na jakimkolwiek forum.
Szczególnie takimi, które ocierają się o zniesławienie/pomówienie.
Nikt nie jest w pełni anonimowy w dzisiejszych, cyfrowych czasach.)