ja też pracuję w firmie mahle ale w utrzymaniu ruchubiery84 pisze:Ja pracuje -raczej serwisuje pronuma w firmie mahle i mamy okolo 35 maszyn z tym sterowaniem i nadal zakladamy takie sterowania do roznych maszyn ale najlepiej chodza (dzialaja) z napędami Artech
polecam pronuma
systemy sterowania obrabiarek Pronum. czy są dobre?
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
Ja tez w utzrzymaniu ruchu a jaki dział tłoki,tuleje,zaworymetalex pisze:ja też pracuję w firmie mahle ale w utrzymaniu ruchubiery84 pisze:Ja pracuje -raczej serwisuje pronuma w firmie mahle i mamy okolo 35 maszyn z tym sterowaniem i nadal zakladamy takie sterowania do roznych maszyn ale najlepiej chodza (dzialaja) z napędami Artech
polecam pronuma
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
pracuje na dwóch tokarkach z pronumem ( TZC i 16K20 - ruski sprzęt;)) i ja kdla mnie pronunm jest sterowaniem które pozwala na wykonanie bardzo wielu chocby nie wiem jak skomplikowanych programów. jedyną wadą jaką ja widzę jest brak możliwości połączenia z komputerem klasy PC przez usb - jest możliwość jak piszą koledzy powyżej złączem rs232 ale niestety jeśli ktoś nie ma w kompie złącza com to się po prostu nie da ponieważ przez usb nie mamy pełnoprawnego port com
(jak to powiedział przedstawiciel pronuma) 

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
A jaki problem kupic taki komputer? Nie wiem ile kosztuje taki konwerter z USB na COM ale podejzewam ze za podobne pieniadze mozna kupic komputer do tego zadania .kwaps pisze:jedyną wadą jaką ja widzę jest brak możliwości połączenia z komputerem klasy PC przez usb - jest możliwość jak piszą koledzy powyżej złączem rs232 ale niestety jeśli ktoś nie ma w kompie złącza com to się po prostu nie da ponieważ przez usb nie mamy pełnoprawnego port com(jak to powiedział przedstawiciel pronuma)
Moj chomik
http://chomikuj.pl/skotisobek
http://chomikuj.pl/skotisobek
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
I tu scoti ma 100% racji. Sam kiedyś używałem laptopa Toshiba, sprzed chyba 15 lat, z jakimś DOS-em i dyskiem chyba 20 MB. Mieściło się na nim mnóstwo programów, miał żółty wyświetlacz (herkules) i kosztował niecałe 100 zł. Był też tetris, dało się czasem grać. Bank programów i transmiter w jednym. Nie miał co prawda USB, stąd ładowanie programów "po kablu - siecią", a najlepiej dyskietką (jak ktoś miał w komputerze stację - ja miałem). Do pronuma rozwiązanie rewelacyjne, choć proponowałbym (to jednak stary dysk) archiwizować programy na czymś innym.