Chciałbym się ciut pochwalić uruchomioną mechaniką do własnej konstrukcji maszynki Pick&Place przeznaczonej z założenia do montażu elektroniki SMD.
Maszyna oparta o wałki liniowe 12mm z podwójnymi łożyskami na każdym wałku. Wałki pozyskane z drukarek OKI 3391. Konstrukcja oparta o profile aluminiowe 20x20mm z rowkiem 6mm. Całość napędu wykonana na paskach GT2 10mm w osi X i Y oraz 5mm w Z.
Napęd na osi X i Y zapewniają silniki 0,8Nm (są nawet zbyt mone do tego wolę jednak za duże silniki z ograniczonym prądem z powodu mniejszego grzania). Na osi Y jest zębatka 60 zębów. Jak widać przy takim przełożeniu układ radzi sobie bardzo dobrze. Na osi X jest 25 zębów ze względu na oszczędność miejsca. Napęd osi Z stanowi Nema11 0,67A a czwartą oś obrotu to Nema8 0,6A z drążonym dwustronnym wałem.
Elektronika to znany Chińnczyk MKS Sbase na ARMie z mikrokrokiem 32 na wszystkich silnikach.
Teraz czas na pneumatykę do tego, uwagi mile widziane.
Pierwotnie układ był zrobiony w mechanice Hbot ale Hbot i wałki + drukowane 3D części to słaby pomysł. Działało baaaardzo szybko ale nie było zbyt sztywne i układ przekaszał się wprowadzając loteryjność pozycjonowania. Przerobiłem więc na klasyczny kartezjański. A ponieważ miałem profile alu już docięte więc dopasowywałem resztę do tego co miałem. Na 100% można zrobić to bardziej zwarte i smukłe oszczędzając po 10cm na wymiarach zewnętrznych. Wersja v2 taka będzie