Wygląda na to, że niedługo produkcja mebli stanie się dziedziną informatyki i mechaniki, a stolarze wyrzucą dłuta i usiądą przy komputerach

Ale przechodzę do rzeczy.
Na imprezie był ze mną kolega, który zabrał z domu aparat fotograficzny, pragnę się podzielić tym co widzieliśmy

Zaczęło się spokojnie - kilka "prostych" frezarek sterowanych manualnie.
[center]

[center]

Następnie pierwsze "skromne" 3. osiowe maszyny sterowane numerycznie firmy CNC Router.
[center]

[/center]
oraz firma MMB
[center]

[/center]
Teraz coś z górnej półki...
Na początek również frezarka 3. osiowa jednak ciekawsza od poprzednich. Urządzenie firmy Tecnica pracujące w pionie o obszarze roboczym wielkości całej płyty mdf (ok 1,80m x 2,50m ).
[center]

[/center]
Pierwsza frezarka 5.osiowa (niestety nie wiem jakiej firmy)
[center]

[/center]
No i na koniec prawdziwy rarytas

Gdy zobaczyłem stoisko firmy Paolino Bacci myślałem, że znalazłem się w przyszłości

We wszystkich maszynach tej firmy zastosowane są również ciekawe wrzeciona (myślę, że na zdjęciach będzie to widoczne).
Jedno z urządzeń było wielkości pokaju i obrabiało jednocześnie dwa elementy dwustronnym wrzecionem.
[center]

[/center]
To by było na tyle. Mam jeszcze kilka filmików, jak tylko zorganizuję miejsce na serwerze zamieszczę linki na forum.
W przyszłym tygodniu (20.06.2005r - 23.06.2005r) odbędą się targi "Machtool ", na których spodziewam się jeszcze ciekawszych maszyn, jednak nie wiem czy będę miał możliwość tam być.
pozdrawiam