To mój pierwszy post na tym forum aczkolwiek sporo czasu poświęciłem na jego przeglądniecie i ogólne "grzebanie" w internecie na tematy wszystkich tutaj nurtujące.
Generalnie mam w zakładzie bardzo dużo wiercenia kształtowników (maksymalna długość 4 metry). W związku z tym przymierzam się, bardzo powoli, do budowy wiertarki z łożem około 4 metry i jeżdżącą małą bramą z wrzecionem wiertarskim (z możliwością lekkiego frezowania). Maksymalne przesunięcie osi otworów względem zadanych współrzędnych - 0,1 mm byłoby super jak dla mnie.
Biorąc to pod uwagę, moje rozmyślania o maszynie rozpoczęły się od wrzeciona i teraz wybór kupne (wiem, że Ibermach sprzedaje całe moduły wrzecion) lub samodzielnie zaprojektowane i zlecone do obróbki. Uprzedzając uwagi o opłacalności wykonania jednostkowego wrzeciona - mogę wziąć pod uwagę wykonanie np. 4 naraz ponieważ przydadzą się do drobniejszych projektów (drobniejsza wiertarka kolumnowa typowo pod jakieś nasze elementy itp).
Natomiast do meritum... W przypadku kiedy miałbym sam zaprojektować wrzeciono (zakładając na potrzeby postu że nie będzie z tym problemu) to mam pytanie wynikające z faktu, że bardzo mało znam się na samej obróbce i jej możliwościach. Także pierwsze pytanie:
1 pytanie: Jakie bicie promieniowe standardowo mają w gnieździe ISO40 wrzeciona frezarskie średniej klasy frezarek.
2 pytanie: jakie maksymalne bicie ja mógłbym zadać wykonawcy wrzeciona (mowa o samym wałku i biciu gniazda ISO40 względem powierzchni pod łożyska), żeby realnie był w stanie to osiągnąć?
3 pytanie: Jaki mógłby być koszt wykonania wrzeciona (samego wałka) bądź też możliwe koszty w zależności od technologi (np. ze szlifowaniem lub bez)?
Mam nadzieję, że wszystko opisałem w sposób zrozumiały