ISEL CPM4030 potrzebuje pomocy
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 6
ISEL CPM4030 potrzebuje pomocy
Witam!
Mam kumulację problemów z ploterem ISEL-a, jakiś czas temu zaczą mi się wyłączać w trakcie pracy,potem zaczą to robić coraz częściej teraz praktycznie zaraz po właczeniu (po ok. 3 sek. ) puszcza blokada klapy i przechodzi w stan spoczynku, komputer na którym miałem programy doo sterowania i zmiany parametrów też szlag trafił a dyskietki z programem "REMOTE" i "I5DRV" chyba sie utleniły bo żaden komp na którym są jeszcze stacje dyskietek ich niemoże odczytać. Wymiana maszyny nie wchodzi w gre, ale jakby ktoś miał jakieś mądre rady lub doświadczenie z podobnym problemem no i zkąd wziąść te programy do maszyny, to bardzo bym prosił o pomoc, informacje i sugestie, w ostateczności i tak będe zmuszony wymienić elektronike i napędy, ale teraz myśle że chyba bardziej się go zepsuć nieda więc mogę na nim poeksperymentować.
PS.
Na płycie z elektroniką z tyłu plotera, po włączeniu zasilania świecą się trzy diody po lewej stronie, a jak wciskam START to zapala się dioda z prawej strony ale gaśnie jak go puszcze i na pare sekund łapią przekaźniki a potem puszczają i po robocie.
Mam kumulację problemów z ploterem ISEL-a, jakiś czas temu zaczą mi się wyłączać w trakcie pracy,potem zaczą to robić coraz częściej teraz praktycznie zaraz po właczeniu (po ok. 3 sek. ) puszcza blokada klapy i przechodzi w stan spoczynku, komputer na którym miałem programy doo sterowania i zmiany parametrów też szlag trafił a dyskietki z programem "REMOTE" i "I5DRV" chyba sie utleniły bo żaden komp na którym są jeszcze stacje dyskietek ich niemoże odczytać. Wymiana maszyny nie wchodzi w gre, ale jakby ktoś miał jakieś mądre rady lub doświadczenie z podobnym problemem no i zkąd wziąść te programy do maszyny, to bardzo bym prosił o pomoc, informacje i sugestie, w ostateczności i tak będe zmuszony wymienić elektronike i napędy, ale teraz myśle że chyba bardziej się go zepsuć nieda więc mogę na nim poeksperymentować.
PS.
Na płycie z elektroniką z tyłu plotera, po włączeniu zasilania świecą się trzy diody po lewej stronie, a jak wciskam START to zapala się dioda z prawej strony ale gaśnie jak go puszcze i na pare sekund łapią przekaźniki a potem puszczają i po robocie.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
ebechy ta maszyna?
jakie w ogóle ma bebechy ta maszyna? może bez większych problemów można na niej macha lub linuxa postawić. Jak nie to dołożysz jakiś tyś i masz nową elektronikę.
I don't like principles, I prefer prejudices
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Zasilanie i kondensatory jeśl itematu nie znasz to nawet nie zabieraj sie za rozmyślanie o wymianie
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]
-
elektronika jak foto

po sugestiach okolicznych znachorów odłączyłem serwonapędy (wtyczki na górze zdjęcia z płytą główną) bo silniki mogą być namagnesowane ale efekt taki sam , inny znachor stwierdził że to przebicie na uziemieniu więc odłączyłem chyba wszystkie przewody podłączone z uziemieniem ale też nie pomogło.
Patrząc na zdjęcie po lewej stronie (pomijając trafo) są trzy kondensatory, trzy bezpieczniki i trzy diody led które się zapalają po włączeniu zasilania, z prawej strony między pomarańczowymi kostkami są dwa przekaźniki a między nimi dioda led, po wciśnięciu przycisku power z przodu maszyny lewy przekaźnik zaskakuje i zapala się dida obok niego ale jak się puści przycisk to dioda gaśnie a po paru sekundach przekaźnik puszcza i jesteśmy na początku zabawy.

po sugestiach okolicznych znachorów odłączyłem serwonapędy (wtyczki na górze zdjęcia z płytą główną) bo silniki mogą być namagnesowane ale efekt taki sam , inny znachor stwierdził że to przebicie na uziemieniu więc odłączyłem chyba wszystkie przewody podłączone z uziemieniem ale też nie pomogło.
Patrząc na zdjęcie po lewej stronie (pomijając trafo) są trzy kondensatory, trzy bezpieczniki i trzy diody led które się zapalają po włączeniu zasilania, z prawej strony między pomarańczowymi kostkami są dwa przekaźniki a między nimi dioda led, po wciśnięciu przycisku power z przodu maszyny lewy przekaźnik zaskakuje i zapala się dida obok niego ale jak się puści przycisk to dioda gaśnie a po paru sekundach przekaźnik puszcza i jesteśmy na początku zabawy.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Jeżeli nie masz oprogramowania to naprawa elektroniki niewiele pomoże.
Maszyna jest wiekowa i może warto pomyśleć o modernizacji.
Taka optymalna zmiana to kontroler PIKOCNC + 3 x sterownik M542 , można taniej stosująć
chińskie sterowniki na układach TB.....można również zastosować MACH3 + sterowniki.
Ten Twój sterownik to IMC4 , napędza silniki krokowe.
Może spróbować zasilić z innego zasilacza i zobaczyć co się dzieje.
W załączniku jest trochę wiedzy , może się przyda
Maszyna jest wiekowa i może warto pomyśleć o modernizacji.
Taka optymalna zmiana to kontroler PIKOCNC + 3 x sterownik M542 , można taniej stosująć
chińskie sterowniki na układach TB.....można również zastosować MACH3 + sterowniki.
Ten Twój sterownik to IMC4 , napędza silniki krokowe.
Może spróbować zasilić z innego zasilacza i zobaczyć co się dzieje.
W załączniku jest trochę wiedzy , może się przyda
- Załączniki
-
- cpm.pdf
- (734.81 KiB) Pobrany 2948 razy
-
oprogramowanie znalazłem i pół maszyny działa, tzn. pokazuje współżędne wózków osi x,y,z, jak je przesune ręcznie to sie współżędne zmieniają , ale jest problem z zasilaniem silników krokowych, jak wcisne przycisk POWER i trzymam to wtedy dostają napięcie bo nieda się ich ruszyć ale jak puszcze to znowu są bez prądu, z tyłu na płycie jest 6 przekaźników 3 działają napewno ale reszta ani drgnie, na zdjęciu te z lewej strony działają a te z prawej ani drgną

czy te przekaźniki mogą być zepsute czy to coś innego, albo jak to ominąć

czy te przekaźniki mogą być zepsute czy to coś innego, albo jak to ominąć
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Kolego tutaj masz przedstawiciela i serwis Imes-Icore.
Z tego co się orientuję Imes jest częścią grupy Isel a maszyna którą posiadasz nazywa się teraz ICV4030.
Różnica jest taka, że Isel maluje swoje na czerwono a Imes na niebiesko
Spokojnie kupisz u nich nowego Remota i z częściami pewnie też nie będzie problemu.
www.wdes.com.pl
Z tego co się orientuję Imes jest częścią grupy Isel a maszyna którą posiadasz nazywa się teraz ICV4030.
Różnica jest taka, że Isel maluje swoje na czerwono a Imes na niebiesko

Spokojnie kupisz u nich nowego Remota i z częściami pewnie też nie będzie problemu.
www.wdes.com.pl
-
dałem mu rade, wziąłem płyte na biurko i przelutowałem dwa przekaźniki bo mi ich zachowanie niedawało spokoju (te dwa czarne między pomarańczowymi) potem zapakowałem ją do maszyny i zaczęła reagować tak jak powinna, teraz tylko musze znależć program przynajmniej w języku angielskim bo ten co mam jest po niemiecku którego kompletnie niełapie i jazde referencyjną robi mi tylko oś Z oś Y jedzie w przeciwnym kierunku a X niemoge zreferować bo wszystko zatrzymuje się na osi Y.