ISEL CPM4030 potrzebuje pomocy

Ogólne tematy związane z maszynami CNC, maszyny o odmiennej konstrukcji czyli wszystko co nie pasuje do powyższych.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
Wodzik
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 6

ISEL CPM4030 potrzebuje pomocy

Post napisał: Wodzik » 29 sie 2014, 14:31

Witam!
Mam kumulację problemów z ploterem ISEL-a, jakiś czas temu zaczą mi się wyłączać w trakcie pracy,potem zaczą to robić coraz częściej teraz praktycznie zaraz po właczeniu (po ok. 3 sek. ) puszcza blokada klapy i przechodzi w stan spoczynku, komputer na którym miałem programy doo sterowania i zmiany parametrów też szlag trafił a dyskietki z programem "REMOTE" i "I5DRV" chyba sie utleniły bo żaden komp na którym są jeszcze stacje dyskietek ich niemoże odczytać. Wymiana maszyny nie wchodzi w gre, ale jakby ktoś miał jakieś mądre rady lub doświadczenie z podobnym problemem no i zkąd wziąść te programy do maszyny, to bardzo bym prosił o pomoc, informacje i sugestie, w ostateczności i tak będe zmuszony wymienić elektronike i napędy, ale teraz myśle że chyba bardziej się go zepsuć nieda więc mogę na nim poeksperymentować.

PS.
Na płycie z elektroniką z tyłu plotera, po włączeniu zasilania świecą się trzy diody po lewej stronie, a jak wciskam START to zapala się dioda z prawej strony ale gaśnie jak go puszcze i na pare sekund łapią przekaźniki a potem puszczają i po robocie.

Tagi:

pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: pltmaxnc » 29 sie 2014, 16:05

"ISEL" jest w ofercie firmy Transpol z Warszawy.
http://www.transpol.com.pl/
Może mają jakiś serwis i kopie oprogramowania.

dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

ebechy ta maszyna?

Post napisał: dance1 » 29 sie 2014, 16:45

jakie w ogóle ma bebechy ta maszyna? może bez większych problemów można na niej macha lub linuxa postawić. Jak nie to dołożysz jakiś tyś i masz nową elektronikę.
I don't like principles, I prefer prejudices

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: k-m-r1 » 29 sie 2014, 20:01

Zasilanie i kondensatory jeśl itematu nie znasz to nawet nie zabieraj sie za rozmyślanie o wymianie
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]

dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: dance1 » 29 sie 2014, 21:24

możesz rozwinąć?
Nie jedną maszynę w nowe sterowanie uzbrajałem ale nie bardzo wiem o czym piszesz, co się nie nadaje w kibel i tak dalej. Zasilanie nuklearne czy jak?
I don't like principles, I prefer prejudices

Autor tematu
Wodzik

Post napisał: Wodzik » 30 sie 2014, 21:49

elektronika jak foto
Obrazek

Obrazek

po sugestiach okolicznych znachorów odłączyłem serwonapędy (wtyczki na górze zdjęcia z płytą główną) bo silniki mogą być namagnesowane ale efekt taki sam , inny znachor stwierdził że to przebicie na uziemieniu więc odłączyłem chyba wszystkie przewody podłączone z uziemieniem ale też nie pomogło.
Patrząc na zdjęcie po lewej stronie (pomijając trafo) są trzy kondensatory, trzy bezpieczniki i trzy diody led które się zapalają po włączeniu zasilania, z prawej strony między pomarańczowymi kostkami są dwa przekaźniki a między nimi dioda led, po wciśnięciu przycisku power z przodu maszyny lewy przekaźnik zaskakuje i zapala się dida obok niego ale jak się puści przycisk to dioda gaśnie a po paru sekundach przekaźnik puszcza i jesteśmy na początku zabawy.

pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: pltmaxnc » 31 sie 2014, 12:25

Jeżeli nie masz oprogramowania to naprawa elektroniki niewiele pomoże.
Maszyna jest wiekowa i może warto pomyśleć o modernizacji.
Taka optymalna zmiana to kontroler PIKOCNC + 3 x sterownik M542 , można taniej stosująć
chińskie sterowniki na układach TB.....można również zastosować MACH3 + sterowniki.

Ten Twój sterownik to IMC4 , napędza silniki krokowe.
Może spróbować zasilić z innego zasilacza i zobaczyć co się dzieje.
W załączniku jest trochę wiedzy , może się przyda
Załączniki
cpm.pdf
(734.81 KiB) Pobrany 2948 razy

Autor tematu
Wodzik

Post napisał: Wodzik » 02 wrz 2014, 10:53

oprogramowanie znalazłem i pół maszyny działa, tzn. pokazuje współżędne wózków osi x,y,z, jak je przesune ręcznie to sie współżędne zmieniają , ale jest problem z zasilaniem silników krokowych, jak wcisne przycisk POWER i trzymam to wtedy dostają napięcie bo nieda się ich ruszyć ale jak puszcze to znowu są bez prądu, z tyłu na płycie jest 6 przekaźników 3 działają napewno ale reszta ani drgnie, na zdjęciu te z lewej strony działają a te z prawej ani drgną

Obrazek

czy te przekaźniki mogą być zepsute czy to coś innego, albo jak to ominąć

Cooper
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Cooper » 05 wrz 2014, 16:12

Kolego tutaj masz przedstawiciela i serwis Imes-Icore.
Z tego co się orientuję Imes jest częścią grupy Isel a maszyna którą posiadasz nazywa się teraz ICV4030.
Różnica jest taka, że Isel maluje swoje na czerwono a Imes na niebiesko :)
Spokojnie kupisz u nich nowego Remota i z częściami pewnie też nie będzie problemu.
www.wdes.com.pl

Autor tematu
Wodzik

Post napisał: Wodzik » 08 wrz 2014, 10:46

dałem mu rade, wziąłem płyte na biurko i przelutowałem dwa przekaźniki bo mi ich zachowanie niedawało spokoju (te dwa czarne między pomarańczowymi) potem zapakowałem ją do maszyny i zaczęła reagować tak jak powinna, teraz tylko musze znależć program przynajmniej w języku angielskim bo ten co mam jest po niemiecku którego kompletnie niełapie i jazde referencyjną robi mi tylko oś Z oś Y jedzie w przeciwnym kierunku a X niemoge zreferować bo wszystko zatrzymuje się na osi Y.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NASZE AMATORSKIE MASZYNY CNC”