Frezarka CNC pomoc

Ogólne tematy związane z maszynami CNC, maszyny o odmiennej konstrukcji czyli wszystko co nie pasuje do powyższych.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
setaj35
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Frezarka CNC pomoc

Post napisał: setaj35 » 16 lip 2013, 15:20

Witam zbudowałem frezarkę CNC i postanowiłem zmierzyć jej dokładność czujnikiem przemieszczeń PELTRON. Zadałem wartość w MACH3 40mm a na peltronie odczytałem 40,98mm oczywiście dobrze skonfigurowałem MACH3. Moje pytanie brzmi dlaczego mach dodaje za duże wartości ( rozumiem frezarka nie jest az tak dokładną maszyna ale zeby az taki duży błąd). Sprawdzałem czujnikiem zegarowym czy dana os frezarki wraca w to samo położenie i wraca z marginesem błędu +-0,04 (odjeżdżając na 40mm i wracając w to samo położenie)

Obrazek

Obrazek

Tagi:

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: adam Fx » 16 lip 2013, 16:27

w sumie nigdy nie zastanawiałem sie czemu tak się dziej ( może posiadacze śrub kulowych tego problemu nie mają) ja w każdej maszynie sprawdzam czujnikiem po czym właśnie takie dziwności koryguje dodając /ujmując kilka impulsów
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ezbig » 16 lip 2013, 20:04

To że wraca w to samo miejsce to jest normalne - tak powinno być przy poprawnie zbudowanej maszynie. To nie oznacza jeszcze, że wymiary będą się zgadzać z suwmiarką. Podstawowe pytanie, czy ustawiłeś właściwie w ustawieniach konfiguracji ilość imp. na mm (już nie pamiętam co tam się w mach-u ustawia, ale tu widzę błąd)? Może masz tam jakiś nieskończony ułamek przy przeliczaniu kroków na mm posuwu? Jakie masz śruby - 10x3?

Autor tematu
setaj35

Post napisał: setaj35 » 17 lip 2013, 09:22

sruba na osi X 12x3 natomiast na pozostałych 10x4 silniki krokowe o liczbie krokow 200 co po przeliczeni daje imp na os x133,333 na pozostale 200. Sprawdze jeszcze czujnik przemieszczeń moze jest zly (ale zrobilem jego charakterystyke statyczna i wyszla linowa) sprobuje moze z czujnikiem zegarowym

ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ezbig » 17 lip 2013, 10:42

Jeśli nie masz mikrokroku to może być problem z takimi ułamkami, bo wychodzi błąd, który się kumuluje wraz z odległością w osi x. Mikrokrokiem można go zminimalizować. Nie wiem z jaką precyzją przyjmuje mach ilosć kroków na mm - może wpisz tam więcej cyfr po przecinku i zrób pomiary.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NASZE AMATORSKIE MASZYNY CNC”