Pleter, jak podłączyc???
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Pleter, jak podłączyc???
Witam,
Mam problem z ploterem frezującym. Otóż, dostałem ploter od szefa. Nie używany 3 lata. Kompa oczywiści nie ma do niego. Ta osoba która na nim pracowała już nie pracuje. I mam problem z jego podłączeniem. Są 3 kable LPT i jeden zasilający. Każdy kabel LPT idzie do osobnego silnika. Zastanawiam się czy można go podłączyć bezpośrednio do kompa (kupując karty na LPT, bo nie mam kompa z takimi wejściami) czy potrzebny jest jakiś mini kontroler? Ktoś coś pamięta na firmie, że był bezpośrednio podłączany do kompa bez żadnych skrzynek. Ale zaś jak podłącze do kompa to skąd program skombinować? Dzwoniłem do firmy od której niby kupiliśmy ten ploter i oni nie pamiętają takiej maszyny, dali linka do 50 programów i szukaj pan wiatru w polu...
W załączniku przesyłam fotki,
Z góry dzięki
[ Dodano: 2012-02-03, 16:32 ]
foty
Mam problem z ploterem frezującym. Otóż, dostałem ploter od szefa. Nie używany 3 lata. Kompa oczywiści nie ma do niego. Ta osoba która na nim pracowała już nie pracuje. I mam problem z jego podłączeniem. Są 3 kable LPT i jeden zasilający. Każdy kabel LPT idzie do osobnego silnika. Zastanawiam się czy można go podłączyć bezpośrednio do kompa (kupując karty na LPT, bo nie mam kompa z takimi wejściami) czy potrzebny jest jakiś mini kontroler? Ktoś coś pamięta na firmie, że był bezpośrednio podłączany do kompa bez żadnych skrzynek. Ale zaś jak podłącze do kompa to skąd program skombinować? Dzwoniłem do firmy od której niby kupiliśmy ten ploter i oni nie pamiętają takiej maszyny, dali linka do 50 programów i szukaj pan wiatru w polu...
W załączniku przesyłam fotki,
Z góry dzięki
[ Dodano: 2012-02-03, 16:32 ]
foty
- Załączniki
-
- 1.png (273.81 KiB) Przejrzano 693 razy
-
- 2.png (300.57 KiB) Przejrzano 679 razy
-
- 3.png (317.79 KiB) Przejrzano 717 razy
-
- 4.png (336.15 KiB) Przejrzano 696 razy
-
- 5.png (304.2 KiB) Przejrzano 716 razy
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Re: Pleter, jak podłączyc???
Tu nie chodzi o 3 przejściówki LPT. Te wyjścia LPT to po prostu sposób na doprowadzenie zasilania i sygnałów. To tania i wygodna wtyczka do sterowania, którego w tym zestawie nie ma.
Rozbierz wtyczkę i zrób zdjęcie.
Podaj też oznaczenia z silników.
Wstawiając zdjęcia użyj dużego niebieskiego napisu: "Kliknij tutaj aby wgrać zdjęcia i wstawić w treść posta".
Rozbierz wtyczkę i zrób zdjęcie.
Podaj też oznaczenia z silników.
Wstawiając zdjęcia użyj dużego niebieskiego napisu: "Kliknij tutaj aby wgrać zdjęcia i wstawić w treść posta".
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
widać za silnikami jakieś dodatkowe cylindry przed wejściem na koło zębate... to zapewne przekładnia redukująca obroty -- ciekawe jaki stopień przełożenia mają ? (może da się coś odszyfrować z nalepki?)
w zależności od stopnia przełożenia -- należy oszacować potrzebne posuwy... i wynikające z nich prędkości obrotowe silnika przy których silnik ma mieć moment => i wybrać napięcie (i sterownik) przy, którym silniki będą miały szanse na wystarczające obroty...
można trochę głębiej pokopać w celu znależienia info o indukcyjności.. itd
w zależności od stopnia przełożenia -- należy oszacować potrzebne posuwy... i wynikające z nich prędkości obrotowe silnika przy których silnik ma mieć moment => i wybrać napięcie (i sterownik) przy, którym silniki będą miały szanse na wystarczające obroty...
to zapewne przekładniaDekor pisze:Z góry na silnikach firma MIJNO
a silnik to (ze zdjęcia) widać nanotec...i cyfeki. z boku TYPE SH 5618S1008-1 15 DEG, 5.0 V 1.0 A
można trochę głębiej pokopać w celu znależienia info o indukcyjności.. itd
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
-
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
to jest dość banalne - maszyna jest na krokowcach, a przewody maja na koncu wtyczki w ktorych nie wszystkie piny są wykorzystane, dokładnie nie widac czy to sa pojedyncze czy sprzęzone krokowce, ale z jednego przewodu bedzie wychodzic góra 8 kabelków, trzeba sie zwyczajnie wpiąc do skrzynki z elektroniką , silniczki tak na oko 1Nm (5V 1A).
wystarczy sprawdzic jak połączone sa silniczki - czy wszystkie piny ida osobno w lpt i dopiero na miejscu w elektronice mają być odpowiednio polączone, czy tez przy samej wtyczce sa polutowane w dwie fazy bipolarnie, najzwyczajniej na swiecei obciąc wtyczki załozyc kostki i sprawdzic fazy miernikiem. na stronce akcesoria cnc jest chyba taki sterownik 3 osiowy do silników 1A za 1000zł z hakiem, wystarczy sie do niego wpiąc na gniazdka mikrofonowe
faza aa i bb powinny byc w pionie gniazdka
skoro masz maszynke za friko to wyłozyc tysiaka czy dwa i poł na komplet sterowanka M542 to chyba nie jest wielki problem co ?
wystarczy sprawdzic jak połączone sa silniczki - czy wszystkie piny ida osobno w lpt i dopiero na miejscu w elektronice mają być odpowiednio polączone, czy tez przy samej wtyczce sa polutowane w dwie fazy bipolarnie, najzwyczajniej na swiecei obciąc wtyczki załozyc kostki i sprawdzic fazy miernikiem. na stronce akcesoria cnc jest chyba taki sterownik 3 osiowy do silników 1A za 1000zł z hakiem, wystarczy sie do niego wpiąc na gniazdka mikrofonowe
faza aa i bb powinny byc w pionie gniazdka
skoro masz maszynke za friko to wyłozyc tysiaka czy dwa i poł na komplet sterowanka M542 to chyba nie jest wielki problem co ?
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Można ale nie trzeba obcinać. 
W ploterze są krańcówki które też wyprowadzone do LPT razem z sinikami krokowymi.
Można rozebrać wtyczki i zobaczyć jak są rozprowadzone przewody. Na moje oko piny do silników krokowych są polutowane po kilka na jeden przewód silnika. Wystarczy to wybadać i można z innego sterownika zrobić wyprowadzenie na gniazda LPT zachowując ten tani sposób na rozłączanie maszyny od sterownika.

W ploterze są krańcówki które też wyprowadzone do LPT razem z sinikami krokowymi.
Można rozebrać wtyczki i zobaczyć jak są rozprowadzone przewody. Na moje oko piny do silników krokowych są polutowane po kilka na jeden przewód silnika. Wystarczy to wybadać i można z innego sterownika zrobić wyprowadzenie na gniazda LPT zachowując ten tani sposób na rozłączanie maszyny od sterownika.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
1. co jest dokłądnie napisane na przekładni?Dekor pisze:czy jak kupie taki sterownik M542 to będzie wszystko śmigać?
2. ile się oś przesuwa na jeden obrót koła zębatego?
znając 1. i 2. można szacować osiągalne posuwy...
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014