Problem z osią !!!!!!!! Pomocy

Ogólne tematy związane z maszynami CNC, maszyny o odmiennej konstrukcji czyli wszystko co nie pasuje do powyższych.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
wirek
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2

Problem z osią !!!!!!!! Pomocy

Post napisał: wirek » 31 sie 2006, 19:31

Podczas prób z wypalarką plazmową (program Mach2) natrafiłem na problem. Jedna z osi zachowuje się tak jak by miała luz ok. 0.5mm. Przy wypaleniu kół na łączeniu występuj uskok, przesuwając punkt rozpoczęcia procesu o 90 stop. Punkty łączą się ale wychodzi jajo ok. 0.5mm a w kwadratach dwa boki równoległe są krótsze od dwóch pozostałych też ok. 0.5mm. Sprawdzałem na posuwie ręcznym od ilu zaczyna reagować ramie i wyszło mi, że ok. 0.02 czyli odpada mi luz w elementach mechanicznych. Gdy napisałem program na ruch po linii prostej i przesuwam ramie w jednym kierunku jest ok. ale jak cofnę w druga to tak jak by zgubił 0,5 mm . Próbowałem wyeliminować luz programowo, nic nie pomogło. Kroków nie gubi. Co można jeszcze zrobić ?? Czy to może to być wina programu mach2 albo komputera (celeron D 2.4 i 256mb ramu )?? Jeszcze spróbuje zwiększyć ilość mikrokoków i zamienić miedzy sobą osie x > y i y>x

Tagi:

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 31 sie 2006, 20:30

może jakaś kompensacja "narzędzia" którego wlasciwie nie ma .. albo pole tolerancji.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

anoda
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: anoda » 01 wrz 2006, 16:31

Sprawdź czy błąd jest stały tzn - czy liniom 10, 100mm i np 200 mm pionowo i poziomo brakuje po 0,5 mm czy też błąd jest zmeinny w zależnosci od długości linii
Pozdrawiam

Cokolwiek Byś nie zrobił i tak Będziesz żałować - BROMBEL Liczy się suma kosztów globalnych.

Autor tematu
wirek
Posty w temacie: 2

Post napisał: wirek » 01 wrz 2006, 17:50

Już chyba wiem co jest grane. Jednak w dwie osoby testy wychodzą dokładniej ;) , po jednej stronie stołu mam ok. 0.15 mm błędu po drugiej 0.25 mm (Błędy stałe niezalężnie o ile przesune stół). Doliczając błąd strumienia z plazmy lekkie ukosowania przy wchodzeniu i wychodzeniu wychodzi ok. 0.5mm. Teraz spróbuje wykonać okrąg z dojazdem pod kątem a nie jak teraz miałem prostopadle. No cóż błędy nowicjusza :]

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NASZE AMATORSKIE MASZYNY CNC”