Na wstępie chciałbym wszystkich serdecznie powitac.
Zwracam się do użytkowników z prośbą o pomoc przy rozwiązaniu pewnego problemu.
Zwrócił się do mnie z prośbą wujek po pomoc " stworzenia " maszyny do odwiercania otworów, automatu.
Miało by to wyglądać mniej więcej tak: Rura długości jakiejśtam umieszczona byłaby na ruchomym blacie,
głowica z wiertłem poruszałaby się w zdłóż rury, wywiercając otwory co kawałek ( ścićle juz ustalony i wpisany w program )
i tak wierciłoby otwory od dołu do góry po czym imadło z rurą obraciło by się powiedzmy o kąt 45 stopni i od góry do dołu
następny sznur otworów zostałby wywiercony. I tak w czterech miejscach po obwodzie tej rureczki.
Jeśli chodzi o budowe całego urządzenia to pomysł już pewnien jest. http://imageshack.us/photo/my-images/68 ... tuubl.gif/
Jakoś tak chciałby żeby to wyglądało. Chciałbym wzrócić się do was z prośbą , bo napewno wiedza wasza jest większa niz moja.
Chciałbym się dowiedzieć czego musiałbym tutaj użyć do tego projektu jeśli chodzi o silniki głowicy , imadła z rurą,
jakies kontrolery silnika, noi oczywiście o serducho , jaki mikrokontroler użyc i program do napisania programu.
Z programem powinienem sobie poradzić , jestem studentem informatyki , na cnc mam kolege ze starej klasy
więc z programem dalibyśmy sobie radę myślę. Jak będe miał w czymś problem to jakoś poszperam poszukam tutaj.
Proszę o polecenie mi czegoś bo jeśli chodzi o te sprawy to moja wiedza jest że tak powiem średnia tzn podstawy jakieś tam posiadam