na forum jestem od kilku dni, troche czytam o budowie maszynek.
Przez pół roku pracowałem w firmie, która zajmowała sie produkcja przeróznych wyrobów z plexi (wizytowniki, stojaki, kasetony, etc.) i temat mocno mnie zainteresował. Przynajmniej na tyle, zeby pomyśleć o stworzeniu własnej frezarki, zbudowaniu do tego małej grzałki i dłubaniu sobie przy tym warsztaciku.
Co do maszyn w firmie, w ktorej pracowalem - mieliśmy laser tnący (nowy, za około 150 tys. o ogromnym polu roboczym oraz kilka maszyn domowej konstrukcji: frezarke, grawerke, maszyne do termoformowania oraz kolejna do polerowania).
Póki co nie stać mnie na kupno maszyny zrobionej przez kogoś za około 25-30 tysiecy, wiec mysle ostro nad tym czy by nie spróbować zrobić to samemu. Z tego co piszecie w roznych tematach, koszt takiej budowy to okolo 8-10 tysiecy.
Ja chciałbym zbudować maszynę na której dałoby się grawerować w plexi, a (jesli to nie byłoby zbyt trudne) najlepiej żeby jeszcze cieła kilkumilimetrową plexe na wylot. Teraz tak:
chciałbym zbudować maszynę z metalu, z tego co czytałem to konstrukcja duzo trwalsza i stabilniejsza od drewnianej, ale i koszty (chyba?) wieksze przy metalu.
Nie znamy sie z ojcem kompletnie na tzw. 'majsterkowaniu' z drugiej strony nie jestesmy tez chyba jakimis idiotami, mamy troche osob ewentualnie do pomocy (wywiercenie otworow w metalu, czy spawanie) wiec tu moje głowne pytanie - czy kompletni laicy sa wstanie stworzyc dobra maszynedo plexi, jednoczesnie mieszczac sie w 10 tys zł? Oczywiście przy okazji, czy bede mogl liczyć na Waszą pomoc tu na forum, gdy przyjdzie czas na ogarniecie tego (mysle, ze start prac w lipcu, wiec troche czasu na zasiegniecie wiedzy z forum oraz zebranie projektu i materialow jeszcze zostalo, chyba ze jestem w bledzie?

Co do projektu: w grę wchodzi kupno takowego np na http://www.akcesoria.cnc.info.pl/projekty_maszyn.htm , ewentualnie, jesli doradzacie inna opcje, to prosze o informacje.
Z gory dzieki za jakies konkretne odpowiedzi

Pozdrawiam,
wajron