Laicy biorą się za budowanie frezarki :)

Ogólne tematy związane z maszynami CNC, maszyny o odmiennej konstrukcji czyli wszystko co nie pasuje do powyższych.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
wajron
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 14

Laicy biorą się za budowanie frezarki :)

Post napisał: wajron » 06 lut 2011, 15:27

Witam serdecznie,

na forum jestem od kilku dni, troche czytam o budowie maszynek.

Przez pół roku pracowałem w firmie, która zajmowała sie produkcja przeróznych wyrobów z plexi (wizytowniki, stojaki, kasetony, etc.) i temat mocno mnie zainteresował. Przynajmniej na tyle, zeby pomyśleć o stworzeniu własnej frezarki, zbudowaniu do tego małej grzałki i dłubaniu sobie przy tym warsztaciku.
Co do maszyn w firmie, w ktorej pracowalem - mieliśmy laser tnący (nowy, za około 150 tys. o ogromnym polu roboczym oraz kilka maszyn domowej konstrukcji: frezarke, grawerke, maszyne do termoformowania oraz kolejna do polerowania).
Póki co nie stać mnie na kupno maszyny zrobionej przez kogoś za około 25-30 tysiecy, wiec mysle ostro nad tym czy by nie spróbować zrobić to samemu. Z tego co piszecie w roznych tematach, koszt takiej budowy to okolo 8-10 tysiecy.

Ja chciałbym zbudować maszynę na której dałoby się grawerować w plexi, a (jesli to nie byłoby zbyt trudne) najlepiej żeby jeszcze cieła kilkumilimetrową plexe na wylot. Teraz tak:
chciałbym zbudować maszynę z metalu, z tego co czytałem to konstrukcja duzo trwalsza i stabilniejsza od drewnianej, ale i koszty (chyba?) wieksze przy metalu.

Nie znamy sie z ojcem kompletnie na tzw. 'majsterkowaniu' z drugiej strony nie jestesmy tez chyba jakimis idiotami, mamy troche osob ewentualnie do pomocy (wywiercenie otworow w metalu, czy spawanie) wiec tu moje głowne pytanie - czy kompletni laicy sa wstanie stworzyc dobra maszynedo plexi, jednoczesnie mieszczac sie w 10 tys zł? Oczywiście przy okazji, czy bede mogl liczyć na Waszą pomoc tu na forum, gdy przyjdzie czas na ogarniecie tego (mysle, ze start prac w lipcu, wiec troche czasu na zasiegniecie wiedzy z forum oraz zebranie projektu i materialow jeszcze zostalo, chyba ze jestem w bledzie? :))

Co do projektu: w grę wchodzi kupno takowego np na http://www.akcesoria.cnc.info.pl/projekty_maszyn.htm , ewentualnie, jesli doradzacie inna opcje, to prosze o informacje.

Z gory dzieki za jakies konkretne odpowiedzi :)

Pozdrawiam,
wajron
Ostatnio zmieniony 06 lut 2011, 16:55 przez wajron, łącznie zmieniany 1 raz.

Tagi:

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 06 lut 2011, 16:44

Do lipca masz czas, jednakże czeka Cię sporo nauki. Wszystko zależy od wymiarów maszyny. Ale jest to wykonalne.
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

Autor tematu
wajron

Post napisał: wajron » 06 lut 2011, 16:52

Witaj, dziekuje za odzew :)

Dostałem na PW propozycje od jednego z userów, prosiłbym o rzucenie okiem, czy cena/jakość/realne mozliwosci maszyny maja tu rece i nogi? O przeznaczeniu maszyny pisałem w 1 poście.
Rodzaj obrabianego materiału: Frezowanie i grawerowanie drewna i materiałów drewnopochodnych, różnego rodzaju tworzyw sztucznych (pleksi, akryl, dibond)
Obszar roboczy: 600x300 mm.
Prześwit w osi Z: 100 mm.
Prędkość ruchu jałowego: max. 6000 mm/min.
Prędkość ruchu pracy: max. 5000 mm/min.
Masa: 70 kg.
Moc głowicy frezującej: 550W
Dokładność pracy maszyny: ±0.1 mm.
Dokładność pozycjonowania głowicy: ±0.1 mm.
Max. pobór prądu: 1.5 kW (230V).
Akceptowane pliki wejściowe: G-kody, PLT (HPGL), Bmp, Jpg
Napęd posuwów: silniki krokowe , śruby kulowe.
Rama: konstrukcja aluminiowa spawana.
W cenę maszyny wliczone są: instalacja z uruchomieniem ,szkolenie .
GWARANCJA: 1 rok
Cena netto: 10.00zl
Zdjęcie:

Dzieki, pzdr

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 06 lut 2011, 17:07

no cóż, popatrz na to co sprzedaję na allegro i zastanów sięczy nie mogłbyś zrobic samodzielnie takiego czegoś ? pole robocze np 750x900, koszt częsci zamknie se w przedziale 4 tys, te projekty co wypatrzyles na akcesoriach to ma sie rozumieć mojego autorstwa, obecnie moim dązeniem jest maszyna maksymalnie prosta w budowie i max duża, na mojej stronce tez jest co pooglądać jakbyś szukał rozwiązań
i bynajmniej nie wciskam "kup u mnie" tylko pokazuję jak to mozna zrobić małym kosztem
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Autor tematu
wajron

Post napisał: wajron » 06 lut 2011, 17:55

Witaj bartuss1, dzieki za odpowiedź.

Mówisz, ze czesci to zbudowania takiej maszyny jak w moim quote, powinny kosztowac u Ciebie 4 tysiace? Szczerze mowiac, to szukałbym czegos z wiekszym polem roboczym niz 750x900, czy 600x300 to juz w ogóle. Ale rozumiem, że można skonstruować to samemu taniej niż 10 tysiecy. Ale moze spytam tak - ile kosztowałby u Ciebie taki gotowy ploterek frezujacy o polu roboczym około 750x1300x100 ?

Drugie pytanie do Was - czy w ogóle maszynka kupiona za 10-15 tysiecy ma zadatki na to zeby dzialac dobrze i długo przy obrobce plexi? Jest sens kupować coś za tą kwote?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

tom22
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: tom22 » 06 lut 2011, 18:56

wajron pisze: czy kompletni laicy sa wstanie stworzyc dobra maszynedo plexi, jednoczesnie mieszczac sie w 10 tys zł?
wszystko jest możliwe - tylko że będzie to trwało długo i wiele razy zwątpisz czy to się na pewno uda. Jeśli maszyna potrzebna jest do zarobkowania - to lepiej kupić gotową - mając zamówienia szybko się zwróci. Budowanie maszyn samodzielnie i jeszcze wg własnego projektu to zajęcie dla pasjonatów majsterkowania.

Autor tematu
wajron

Post napisał: wajron » 06 lut 2011, 19:17

witaj tom22.

szczerze mowiac to przy budowie tej maszyny najbardziej pociaga mnie to, ze nauczylbym sie w koncu troszke fachu jakiegos konkretnego, bo ciezko z tym u mnie bylo. Spodziewam sie tego, ze spod ziemi bedzie wyrastac masa problemow i nie raz nie dwa przyjdzie załamka i chec rzucenia tego w diabły ;)

Ale rzeczywiscie, przemysle poważnie pomysł kupna gotowca. Prosiłbym jeszcze o odpowiedz na moje ostatnie pytanie dotyczace wlasnie gotwych maszyn za okolo 10 tysiecy - ma sens kupowanie czegos w tej cenie (przypomne ze u mnie bylalby to obrobka plexi)? Czytałem tutaj w paru miejscach gdzie kilka osób pisalo, ze to raczej zabawki, nie maszyny, jesli chodzi o ten przedział cenowy...

dzieki za zainteresowanie

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: pitsa » 06 lut 2011, 19:32

wajron pisze:raczej zabawki, nie maszyny, jesli chodzi o ten przedział cenowy...
To zależy od umiejętności projektanta i wykonawcy. Proponuję zlecić to specjaliście. Obserwując przebieg prac nie dość, że dostaniesz maszynkę dopasowaną do twoich potrzeb i możliwości, to jeszcze nauczysz się jej budowy i lepiej będziesz czuł jak o nią dbać aby długo ci służyła.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Autor tematu
wajron

Post napisał: wajron » 06 lut 2011, 19:40

Dzieki pitsa, o taka własnie szczera rade mi chodziło. Na pewno biore pod uwage propozycje kolegi bartuss1, własnie z powodów, które wymieniłeś.

Pozdrawiam i odpłacam wszystkim kliknieciem w 'pomogl' :wink:

Awatar użytkownika

tom22
Posty w temacie: 2

Post napisał: tom22 » 06 lut 2011, 19:48

wajron pisze:szczerze mowiac to przy budowie tej maszyny najbardziej pociaga mnie to, ze nauczylbym sie w koncu troszke fachu jakiegos konkretnego,
To są dwie odmienne sprawy - budowa samodzielna wiele nauczy - wiem to po sobie - zaczynałem jako zupełny laik - budowa pierwszej maszynki (do styro) zajęła mi ok 5 miesięcy. zaraz po ukończeniu podjąłem decyzje budowy grawerki i z tą zmagam się już prawie dwa lata :grin:

wajron pisze: odpowiedz na moje ostatnie pytanie dotyczace wlasnie gotwych maszyn za okolo 10 tysiecy - ma sens kupowanie czegos w tej cenie
Pewnie że ma sens - jeśli to ma być pleksi - Kolega Bartus sprzedawał ploter na paskach chyba za 7 tys. do pleksi na pewno by się nadawał.
Pewnie jakbyś się sprężył mógłbyś taki wykonać samu - materiał to pewnie nie więcej niż 3tys - tylko ze do wykonania potrzebny jest warsztat i doświadczenie.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 06 lut 2011, 20:16 przez tom22, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NASZE AMATORSKIE MASZYNY CNC”