chcialbym zbudowac cnc
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
Witam wpadłem na to forum przypadkowo ale widzę że dłużej tutaj zostane. Nie będe zakładał nowego tematu ponieważ moje pytania będa laickie.
Chciałbym zbudować frezarkę CNC głownie do plexi aluminium drewna choć myśle również o stali. Budowe rozpoczne dopiero w październiku wcześniej nie mam czasu. Jak się za to zabrać? Jeżeli ta maszyna jest za słaba do stali https://www.cnc.info.pl/topics60/moja-f ... vt5147.htm to co proponujecie?
Następna rzecz to śruby pociągowe- jaka jest szansa na zrobienie ich z dobrym skutkiem na tokarce jakiej stali użyć. Mam dostęp do tokarek frezarek ale nic z CNC czy na tych maszynach będa dobre efekty?
Póki co dziekuje za odpowiedzi i zabieram się za studiowanie forum
Rozumiem że do sterowania wystarczy płyta głowna +sterowniki silników?
np SSK-B05 - 1,5A; 30V; 1/8 kroku+SSK-MB +PC.
Elektronika zajme sie teraz a mechanika tak jak pisałem za 3miesiące.
Chciałbym zbudować frezarkę CNC głownie do plexi aluminium drewna choć myśle również o stali. Budowe rozpoczne dopiero w październiku wcześniej nie mam czasu. Jak się za to zabrać? Jeżeli ta maszyna jest za słaba do stali https://www.cnc.info.pl/topics60/moja-f ... vt5147.htm to co proponujecie?
Następna rzecz to śruby pociągowe- jaka jest szansa na zrobienie ich z dobrym skutkiem na tokarce jakiej stali użyć. Mam dostęp do tokarek frezarek ale nic z CNC czy na tych maszynach będa dobre efekty?
Póki co dziekuje za odpowiedzi i zabieram się za studiowanie forum
Rozumiem że do sterowania wystarczy płyta głowna +sterowniki silników?
np SSK-B05 - 1,5A; 30V; 1/8 kroku+SSK-MB +PC.
Elektronika zajme sie teraz a mechanika tak jak pisałem za 3miesiące.
Ostatnio zmieniony 15 lip 2007, 20:35 przez janek1815, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Janek1815 napisał :
"Póki co dziekuje za odpowiedzi i zabieram się za studiowanie forum"
Na pewno rozwiąże w pewnym stopniu te jak to piszesz laickie pytania które dość często się pojawiają na forum a wynikają z braku chęci przeczytania forum
"Póki co dziekuje za odpowiedzi i zabieram się za studiowanie forum"
Na pewno rozwiąże w pewnym stopniu te jak to piszesz laickie pytania które dość często się pojawiają na forum a wynikają z braku chęci przeczytania forum

Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- Lider FORUM (min. 2000)
witam !! czy jest możliwość wykonania śrub na tokarce z dobrym skutkiem ? - pewnie jest , jakoś je robią
. jest jednak problem - trochę złe proporcje średnicy do długości . obawiam się że będzie problem a i chyba nie warto . jak masz dostęp do tokarek , frezarek to możesz sobie zrobić nakrętki trapezowe - są dość drogie . no i jak napisał kol. - czytaj forum , właściwie na każde pytanie padła już odpowiedź
. pozdrawiam !!

Mane Tekel Fares