cnc wysokiej klasy
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 9
paulg mi nie chodzi o maszynę 0.001mm wydaje się ze mój Cały majatek by nie wystarczył na 1 taka maszynę, nie mowiac nic o zonie która by mnie zabiła to jest mi nie potrzebne, cenie wasze podpowiedzi a czy ktos by mi dal namiary na firmę która zajmuje się tym polibetonem dziękuje zapytać nic nie szkodzi napisze wam co mi powiedzieli .
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
witam .
tak sobie czytam i widzę że powoli sprawa staje się nieco bardziej realna .
na początek - może powinieneś zastanowić się jaka duża maszyna jest Ci potrzebna .
czy na pewno aż tak duże pole robocze ?
w końcu nie robi się chyba zbyt wielkich pierścionków/obrączek itp .
co do polimerobetonu to był dość długi wątek na ten temat i chyba nikt w końcu takiej technologi nie zastosował w konstrukcji całej maszyny .
osobiście zalałem tylko stojak do wiertarki i takie tam wypełnienia .
tak że technologia jest nie do końca sprawdzona ( w praktyce ) .
ale może ktoś się tym REALNIE zajmuje w polsce ( w europie - na pewno )
pozdrawiam .
tak sobie czytam i widzę że powoli sprawa staje się nieco bardziej realna .
na początek - może powinieneś zastanowić się jaka duża maszyna jest Ci potrzebna .
czy na pewno aż tak duże pole robocze ?
w końcu nie robi się chyba zbyt wielkich pierścionków/obrączek itp .
co do polimerobetonu to był dość długi wątek na ten temat i chyba nikt w końcu takiej technologi nie zastosował w konstrukcji całej maszyny .
osobiście zalałem tylko stojak do wiertarki i takie tam wypełnienia .
tak że technologia jest nie do końca sprawdzona ( w praktyce ) .
ale może ktoś się tym REALNIE zajmuje w polsce ( w europie - na pewno )
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 9
to musi wygladac tak ja to na zdjęciach , narysowałem to moze ze 4 albo i 5 miesiecy temu , post procesor mam pod taka maszyne . kilka rzeczy trzeba zmienic w post procesorze ale to juz działka rhinocam, wiem ze łączenia mursz byc inne ,nie wszystkie elementy sa połączone takie cos jest mi potrzebne chodzi mi o rozlozenie po szczególnych elementów, to nie jest rysunek precyjny , gdybym chciał cos takiego , jakie uzyc liczenia, jaka stal czym po wzmacniac.

[ Dodano: 2010-01-15, 01:53 ]
odpowiedz moja dla tego pana jest taka
nie wiem czy zdajesz sobie sprawę ,? ale jeżeli pierścionek ma uchwyt na 0.1mm do diamentów o srednicy 0.7mm i do okola tego diamentu maja byc kulki jakies wzroki , to maszyna typu prxxton tego nie zrobi, dlaczego napisałem proxxon,? bo czytałem jak ludzie którzy nie maja pojęcia o złotnictwie , podpowiadaj jak to mozna z proxxtona m70 zrobić cuda ,jak bys nie wiedział co to za maszynka to ci pod powiem koszty 270$ nakrętki plastikowe na ślubach , a tu przeczytałem ze do złotnictwa nic lepszego nie jest potrzebne, chyba ze ta osoba ( ten jubiler ) robi pierścionki dla kona to na pewno nie jest potrzeba precyzja.
moje pytanie
1)z czego wykonac Ramę aby byla jak najwyżej klasy z aluminium a Mozę stal
2)spawana czy skręcana
3)wiem ze wszystkie elementy musze byc szlifowane
4) jakie uzyc przelorzenie pasek i kola zębate czy sprząglo[/quote]
moje pytanie
2)spawana czy skręcana

[ Dodano: 2010-01-15, 01:53 ]
komar1970 pisze:quote="komar1970"]po kilku rozmowach ze kilkoma osobami z forum , jestem zdecydowany na realizacje nowej maszynki , nie duza 43x43x43 mniej więcej maszynka musi miec wysokie Z okolo 24 cm , bo bede chciał ja przerobić na 5 osi po jakimś czasie, ( co mam do tej maszynki ) servo motory, sterownik gecko ,osie C1 NSK luz 0.0007 prowadnice liniowe THK wrzeciono NSK , mam kilka pytani wiem ze ten człowiek co będzie mi ja robil zna się na cnc , ale to ja bede korzystał z niej i chciał bym się upewnic
przestroga dla innych osób zajmujacych się wyrobami ze Złota
mialem pytanie ile pieniędzy juz wdałem? napisz wam to nie tajemnice.
Wydaje się ze na programy potrzebne do jubilerstwa i program do maszyny + maszynka która pracuje teraz
okolo 120tys moze trochę więcej, byc moze nie potrzebnie,? ale jak kazdy z nas nie robil by Bledow bylibyśmy doskonali , moglem zacząć od drugie strony kupic maszynę Rolanda 540 za 36000$ albo maszynę Gemvisioni za 22000$ i bylo by wszystko, , a pozniej maszynę, i co okazalo się? ze wydane pieniądze na programy w niczym nie przydadzą się do 1 albo 2 maszynki ,bo one maja swoje program cad i co zrobić z wydanymi pieniędzmi? nic trzeba kupic maszynę która będzie mogla korzystac z tych programów, dlatego przestroga dla innych początkujących z maszynami , nie wydawajcie pieniędzy na darmo!! wolisz kupic 1 rzecz która jest naprawdę dobra a nie byle co, i wadowac się w koszta . widziałem ze bardzo duzo ludzi związanych ze złotnictwem pyta na forum o maszyny do woskow, nie wierzcie ze na maszynce za 270$ proxxtona mf70 mozna zrobić cuda , ta maszynka ma za male pole pracy ,4 os zajmuje polowe miejsca na stole , sruby w tej maszynce sa plastikowe, co ma wpływ na jakosc wyrobu. zastanówcie się na zrobieniem maszynki ,?jeżeli wasze finanse nie pozwalaj na zakupienie czegoś naprawdę dobrego ,ja się spotkałem z kilkoma naprawdę ciekawymi osobami na tym forum co maja pojecie o cnc tu mozna uzyskac naprawdę wiedzę niesamowita jezeli chodzi o cnc dziekuje
odpowiedz
. Panowie ja wogule nie wiem o czym wy piszecie ja zapytałem jak poniżej , Ja nic nie wspomniałem o tym ze ja chce uzyskac taka Jakosc maszyny to zbędne pisanie . mi nawet się nie snila taka maszyna? .panowie ja kupilem te osie od nsk, proszę wejsc na stronę nsk.com tam sa te osie mozna sprawdzić jakie podają parametry , czy mnie interesuje czym oni to zmierzyli ? tak jak jeden z kolegów napisał moze byli na start treku co mnie to a moze maja jakies maszyny jak inny kolega napisal ze kilka set tysięcy, wogule mnie to nie interesuje ja tylko mam 4 pytania a wy się czepiliście pomiarów jeżeli SA nie prawdziwe to co mnie to , ja mam inne pytanie powiem szczerze ze na moje pytania nie uzyskalem ani jeden konkretnej odpowiedzi wszystko tylko o osiach jak jesteście przeciwni tym pomiarom napiszcie do nsk dzikuje
Mialem takie pytanie
[ Dodano: 2010-01-14, 07:46 ]
Po co w ogóle taka dokładność w złotnictwie?
odpowiedz moja dla tego pana jest taka
nie wiem czy zdajesz sobie sprawę ,? ale jeżeli pierścionek ma uchwyt na 0.1mm do diamentów o srednicy 0.7mm i do okola tego diamentu maja byc kulki jakies wzroki , to maszyna typu prxxton tego nie zrobi, dlaczego napisałem proxxon,? bo czytałem jak ludzie którzy nie maja pojęcia o złotnictwie , podpowiadaj jak to mozna z proxxtona m70 zrobić cuda ,jak bys nie wiedział co to za maszynka to ci pod powiem koszty 270$ nakrętki plastikowe na ślubach , a tu przeczytałem ze do złotnictwa nic lepszego nie jest potrzebne, chyba ze ta osoba ( ten jubiler ) robi pierścionki dla kona to na pewno nie jest potrzeba precyzja.
moje pytanie
2)spawana czy skręcana
moje pytanie
2)spawana czy skręcana