Kupno parku maszyn
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Jeśli ci się wydaje, że w razie czego po 3 latach sprzedaż obrabiarki i w najgorszym przypadku wycofasz swoją kasę to możesz się przejechać.
Ja bym nie ryzykował, ale życzę powodzenia.
Jeżeli już, to szukałbym, tak jak doradzali poprzednicy jakiś niszy. Np w mojej okolicy bywają problemy z obróbką CNC dużych gabarytów. No ale z drugiej strony, rozbujanie niszowej firmy też trwa. Zanim znajdziesz płacących klientów duża szansa na upadłość.
Swoją drogą, Hass to raczej niższa półka jeśli chodzi o obrabiarki, po 3 latach bardzo traci na wartości.
Ja bym nie ryzykował, ale życzę powodzenia.
Jeżeli już, to szukałbym, tak jak doradzali poprzednicy jakiś niszy. Np w mojej okolicy bywają problemy z obróbką CNC dużych gabarytów. No ale z drugiej strony, rozbujanie niszowej firmy też trwa. Zanim znajdziesz płacących klientów duża szansa na upadłość.
Swoją drogą, Hass to raczej niższa półka jeśli chodzi o obrabiarki, po 3 latach bardzo traci na wartości.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Re: Kupno parku maszyn
Fajnie, Bedzie mozna za kilka lat kupic za pol ceny maszyny malo uzywane.Bit3ls pisze:...
Prosił bym o poradę jak zadysponować taką kasą jak 3 mln 600 tyś. złotych. Celem jest jak najlepsze wyposażenie hali produkcyjnej. Problem w tym, że pierwsze kupimy sprzęt a potem będziemy szukać roboty.
q
-
-
-
- Posty w temacie: 2
A to ci się wydaje, albo aż tak głupi jesteś, bo u mnie w firmie podobne maszyny pracują i są doskonale przez operatorów ogarniane. Programowane z pulpitu, z Shopturnu albo z CAM-a. Firma przy sprzedaży zapewnia przeszkolenie obsługi. No to jeszcze jeden filmik - co prawda to beta (mniejsza) ale obsługuje się tak samo.Bit3ls pisze:ale ja tego nie ogarnę
Jeśli faktycznie tego nie ogarniesz, to znaczy, że pomyliłeś się z zawodem, bo jeszcze raz mówię, to niesamowicie przyjazny system sterowania.
A gdzie zysk - ano toczy i frezuje i możesz naprawdę skomplikowane elementy, za bardzo dużą kasę szybko i dokładnie na tym robić.
Jeszcze raz podkreślam. Ja te maszyny znam z autopsji! Aha, to może być po polsku, a poza tym zobacz http://www.zmt.mt.put.poznan.pl/old/CNC ... opTurn.pdf - jak to się mniej więcej je.