Maszynka 6 osiowa do drewna.
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 16
Gdy zobaczyłem jak się komplikuje konstrukcja tokarki pomyślałem, że już nie daleko do pełnowartościowej maszyny 6 osiowej. A przyśpieszyłoby mi to jeszcze parę procesów w pracowni - np nawiertów drzwi pod zawiasy i wkładki zamków, czy rzeźbienie bardziej skomplikowanych elementów.
Niestety drzwi wymuszają dość spore pole robocze. Zdarzało nam się robić drzwi o wysokości 2.5m i szerokości 1.2m. Z tego powodu zastanawiam się nad wrzecionem chińskim 2.2KW bo ma długość 200mm (powiedzmy z frezem 300) w związku z tym maszyna powinna mieć pole robocze 3.2m na 2m. Myślałem o konstrukcji ściągniętej trochę z estońskiej strony: www.5-axis-cnc.com.
Dzisiaj powinienem skończyć moje rysunki.
Myślałem o wałkach podpartych na wszystkich osiach, osi X,Y napędzane listwami zębatymi a Z na śrubie kulowej. osi a,b,c na przekładniach planetarnych..
Najbardziej mnie męczy temat zachowania geometrii wszystkich elementów podczas spawania i później znalezienia zakładu, który obrobi mi takie gabaryty (w przyzwoitej cenie oczywiście)
Niestety drzwi wymuszają dość spore pole robocze. Zdarzało nam się robić drzwi o wysokości 2.5m i szerokości 1.2m. Z tego powodu zastanawiam się nad wrzecionem chińskim 2.2KW bo ma długość 200mm (powiedzmy z frezem 300) w związku z tym maszyna powinna mieć pole robocze 3.2m na 2m. Myślałem o konstrukcji ściągniętej trochę z estońskiej strony: www.5-axis-cnc.com.
Dzisiaj powinienem skończyć moje rysunki.
Myślałem o wałkach podpartych na wszystkich osiach, osi X,Y napędzane listwami zębatymi a Z na śrubie kulowej. osi a,b,c na przekładniach planetarnych..
Najbardziej mnie męczy temat zachowania geometrii wszystkich elementów podczas spawania i później znalezienia zakładu, który obrobi mi takie gabaryty (w przyzwoitej cenie oczywiście)
- Załączniki
-
- 6-axis-cnc-cabinet-1.jpg (8.13 KiB) Przejrzano 1405 razy
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 16
Drobny postęp z projektowania w Sketchupie.. Przyznam, że już mi pot po czole cieknie..
Może jakieś komentarze do podstawy ze "ścianami" ?

Podstawa miałaby być wykonana z profili 400x200, "ściany" z profili 200x100. W onu przypadkach ściana profilu od 6 do 8mm. Zastanawiam się jeszcze nad zastrzałami w "scianach" chociaż z profilu 50x50. Pod prowadnicami oraz stopy "ścian" chciałem wykonać z blachy 10mm. Napęd listwy zębate, prowadnice szyny 30-35mm.
Jakby ktoś chciał się pobawić modelem w SU wrzuciłem go do warehouse jako "6axis expart"
Może jakieś komentarze do podstawy ze "ścianami" ?

Podstawa miałaby być wykonana z profili 400x200, "ściany" z profili 200x100. W onu przypadkach ściana profilu od 6 do 8mm. Zastanawiam się jeszcze nad zastrzałami w "scianach" chociaż z profilu 50x50. Pod prowadnicami oraz stopy "ścian" chciałem wykonać z blachy 10mm. Napęd listwy zębate, prowadnice szyny 30-35mm.
Jakby ktoś chciał się pobawić modelem w SU wrzuciłem go do warehouse jako "6axis expart"
Ostatnio zmieniony 30 gru 2012, 19:18 przez expart, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Jak na mój gust to się trochę wygłupiasz. Szykujesz kawał maszyny za sporą kase a szkłem obcierasz ... Na handel ją robisz ? Ileż zaoszczedzisz na tych popękanych łożyskach ? Te akwedukty chcesz spawać do podstawy ?expart pisze: prowadnice 30 lub 40mm wałki podparte.
"
Ostatnio zmieniony 30 gru 2012, 19:04 przez kamar, łącznie zmieniany 2 razy.