cnc wysokiej klasy

Ogólne tematy związane z maszynami CNC, maszyny o odmiennej konstrukcji czyli wszystko co nie pasuje do powyższych.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

cnc3d
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: cnc3d » 14 sty 2010, 01:12

Czy autor wątku jest pewien że chodzi mu o dokładność?
Może chodzi mu o rozdzielczość pozycjonowania, czyli o najmniejszy ruch jaki może maszyna zrobić.
Jeśli jednak rzeczywiście chodzi o dokładność wolumetryczną czyli bezwzględną dokładność pozycjonowania w przestrzeni 400x400mm to raczej fantazja.
Maszyny o dokładnościach wolumetrycznych 0.01mm na 300x300x300 mm kosztują setki tysięcy złotych. Części które kol. opisuje są w tej skali bardzo tanie a wrzeciono za 1900 USD jest zabawką. Do wrzeciona które ma trzymać wymiar 0.01mm w długim czasie sama lodówka kosztuje więcej, a porządne wrzeciono to nawet 50.000 zł może kosztować.
Brutalna ale prawda.

Po co w ogóle taka dokładność w złotnictwie?

Tagi:

Awatar użytkownika

podrzeźbi
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: podrzeźbi » 14 sty 2010, 01:13

Co do szlifowań to na pewno polepsza precyzję i trwałość maszyny. Pod warunkiem, że uzyskuje się wtedy idealne równoległości i prostopadłości. Niemniej jednak maszyna podlega naprężeniom mechanicznym i temperaturowym i przez to jakość n.p. wyfrezowanych płaszczyzn może być dyskusyjna.

Autor tematu
komar1970
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 9

Post napisał: komar1970 » 14 sty 2010, 02:21

komar1970 pisze:
Jarosław B pisze:Witam. Po pierwsze jak kolega powiedział takiej dokładności nie osiągniesz i nie ma co się wygłupiać chociażby ze względu na fakt że nie ma czym tego zmierzyć ( chociaż na Star Treku mieli takie cudo :lol: ) .Po drugie faktycznie takie maszyny wykonuje się z polimerobetonu ( inaczej beton z żywicami ) a już na pewno nie aluminium i stal . Pozdrawiam
Jarek

faine jeszcze raz odpisuje ze mnie nie chodzi o dokladnosc .000000 ja muszze miec cos co bedzie mialo 0.00 a co bedzie dalej to mnie nie obchodzi

[ Dodano: 2010-01-13, 23:21 ]
Draco, tez jestem ciekaw

[ Dodano: 2010-01-13, 23:22 ]
Tomek155, zlotnictwo

[ Dodano: 2010-01-13, 23:29 ]
czy ja napisalem ze ja chce otzrymac taki wymiar, w mojej maszynce przeciez ani ja ani ten pan ktory bedzie robil .-dobrze kolega napisal nie jestem ze Star Treku.ja napsialem to

moje pytanie
1)z czego wykonac Ramę aby byla jak najwyżej klasy z aluminium a Mozę stal
2)spawana czy skręcana
3)wiem ze wszystkie elementy musze byc szlifowane
4) jakie uzyc przelorzenie pasek i kola zębate czy sprząglo

[ Dodano: 2010-01-13, 23:38 ]
pukury pisze:witam.
wygląda na to że poruszamy się w " krainie ułudy " :shock:
obawiam się że zderzenie Kol. z tzw rzeczywistością może być bolesne .
jeżeli mówimy o takiego rzędu dokładności to proponowałbym na początek sprawdzić współczynnik rozszerzalności stali ( o alu nie wspominając ) .
no i już myśleć nad pomieszczeniem z klimatyzacją .
pozdrawiam .

wlasnie nie napisałem o klimatyzacji jaka musi byc temperatura klimatyzacje mam

[ Dodano: 2010-01-14, 04:21 ]
cnc3d pisze:Czy autor wątku jest pewien że chodzi mu o dokładność?
Może chodzi mu o rozdzielczość pozycjonowania, czyli o najmniejszy ruch jaki może maszyna zrobić.
Jeśli jednak rzeczywiście chodzi o dokładność wolumetryczną czyli bezwzględną dokładność pozycjonowania w przestrzeni 400x400mm to raczej fantazja.
Maszyny o dokładnościach wolumetrycznych 0.01mm na 300x300x300 mm kosztują setki tysięcy złotych. Części które kol. opisuje są w tej skali bardzo tanie a wrzeciono za 1900 USD jest zabawką. Do wrzeciona które ma trzymać wymiar 0.01mm w długim czasie sama lodówka kosztuje więcej, a porządne wrzeciono to nawet 50.000 zł może kosztować.
Brutalna ale prawda.

Po co w ogóle taka dokładność w złotnictwie?
mnie kosztuje to prawie 40000zl

[ Dodano: 2010-01-14, 07:26 ]
komar1970 pisze:po kilku rozmowach ze kilkoma osobami z forum , jestem zdecydowany na realizacje nowej maszynki , nie duza 43x43x43 mniej więcej maszynka musi miec wysokie Z okolo 24 cm , bo bede chciał ja przerobić na 5 osi po jakimś czasie, ( co mam do tej maszynki ) servo motory, sterownik gecko ,osie C1 NSK luz 0.0007 prowadnice liniowe THK wrzeciono NSK , mam kilka pytani wiem ze ten człowiek co będzie mi ja robil zna się na cnc , ale to ja bede korzystał z niej i chciał bym się upewnic . Panowie ja wogule nie wiem o czym wy piszecie ja zapytałem jak poniżej , Ja nic nie wspomniałem o tym ze ja chce uzyskac taka Jakosc maszyny to zbędne pisanie . mi nawet się nie snila taka maszyna? .panowie ja kupilem te osie od nsk, proszę wejsc na stronę nsk.com tam sa te osie mozna sprawdzić jakie podają parametry , czy mnie interesuje czym oni to zmierzyli ? tak jak jeden z kolegów napisał moze byli na start treku co mnie to a moze maja jakies maszyny jak inny kolega napisal ze kilka set tysięcy, wogule mnie to nie interesuje ja tylko mam 4 pytania a wy się czepiliście pomiarów jeżeli SA nie prawdziwe to co mnie to , ja mam inne pytanie powiem szczerze ze na moje pytania nie uzyskalem ani jeden konkretnej odpowiedzi wszystko tylko o osiach jak jesteście przeciwni tym pomiarom napiszcie do nsk dzikuje
moje pytanie
1)z czego wykonac Ramę aby byla jak najwyżej klasy z aluminium a Mozę stal
2)spawana czy skręcana
3)wiem ze wszystkie elementy musze byc szlifowane
4) jakie uzyc przelorzenie pasek i kola zębate czy sprząglo

[ Dodano: 2010-01-14, 07:46 ]
Po co w ogóle taka dokładność w złotnictwie?[/quote]

nie wiem czy zdajesz sobie sprawę ,? ale jeżeli pierścionek ma uchwyt na 0.1mm do diamentów o srednicy 0.7mm i do okola tego diamentu maja byc kulki jakies wzroki , to maszyna typu prxxton tego nie zrobi, dlaczego napisałem proxxon,? bo czytałem jak ludzie którzy nie maja pojęcia o złotnictwie , podpowiadaj jak to mozna z proxxtona m70 zrobić cuda ,jak bys nie wiedział co to za maszynka to ci pod powiem koszty 270$ nakrętki plastikowe na ślubach , a tu przeczytałem ze do złotnictwa nic lepszego nie jest potrzebne, chyba ze ta osoba ( ten jubiler ) robi pierścionki dla kona to na pewno nie jest potrzeba precyzja.

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Leoo » 14 sty 2010, 09:38

Kolega posiada już osprzęt, więc proszę nie przejmować się komentarzami i budować.
Temperatura otoczenia i samej maszyny będzie miała duże znaczenie. Dla przykładu można użyć hermetycznych profili konstrukcyjnych, przez które będzie tłoczona ciecz o stałej temperaturze. Przy okazji uzyskamy doskonałe tłumienie ewentualnych drgań. Zamykając maszynkę w dodatkowej gablocie warunki klimatyczne będą utrzymywane.

Jarosław B
Posty w temacie: 3

Post napisał: Jarosław B » 14 sty 2010, 10:02

Może ja koledze to jakoś wytłumaczę.Stwierdzenie że ,, mnie potrzebne jest 0.00 a dalej mnie nieinteresuje " , przy maszynie 400X400 na ileś tam od razu uruchamoa portfel z zawartością co najmniej pół miliona zł w zwyż . Parę ładnych lat temu miałem zaszczyt być zaproszony do firmy Mittutoyo ( jeszcze po starych znajomościach ) na najnowsze osiągnięcia tej firmy a przy okazji była wystawa maszyn których pomiar był z dokładnością właśnie powyżej 0.00 czli w grę wchodzą mikrony . ( dla niewiedzących firma ta jest jedną z najlepszych firm na świecie produkująca sprzęt pomiariwy to tak w skrucie )A więc tak -
maszyn było 4 - tokarka , frezarka , wytaczarka i maszyna CNC
w tym wypadku nas interesuje CNC - pole robocze było 700X700X250 .
maszyna ważyła 14 ton (słownie -czternaście ton ) , dokładność pracy poniżej 0.003 na każdej osi jak i wrzeciona .Była wykonana z jakiś polimerów betonu i cholera wie z czego jeszcze bo to była tajemnica ( jak wszystko u Japońców )Z racji tego że to była dość duża hala każda maszyna miała zrobioną dla siebie jaby izolatkę wykonaną z pleksi , gdyż temperatura musiała być 20 stopni i odpowiednia wilgotność . Największy problem jak mówili to było konstruowanie wrzeciona aby takie parametry spełniało przy pracy ciągłej (wrzeciono miało swoją własną super dokładną klimatyzację i było zrobione o ile się nie mylę ze stopu tytanowo kewlarowego jeszcze z jakąś domieszką .Tak czy siak nie będę się zagłębiał w szczegóły .Koszt tego plotera to 1.3 miliona dolarów.Inne były tańsze .Ale nie w tym rzecz To było jak gdyby dodatek .Cała ta impreza miała na celu pomiar tego co zrobiły te maszyny .A więc był jakiś walec frezarka coś tam wydłubała a ploter zrobił taką nieregularną bryłę .I oczywiście całe laboratoria pomiarowe do danej maszyni .A więc najpierw poszły do czyszczenia ( najpierw w kąpieli a następnie suchym powietrzem) a następnie do super czystego małego pomieszczenia w którym to oczywiście była próżnia . Zapomniałem dodać że po umyciu materiał pojechał na malutkim taśmociągu do próżni gdyż nie wolno go było dotykać.Komora ta była mała jakieś 100X100X50 cm .ale za to wszelkiego rodzaju laserów i czujników było tak przepraszam za wyrażenie nasrane że aż głowa boli . I oczywiście na monitorze wszystkie wszelakie parametry z dokładnością 0.001 mm .I tutaj powtórzę to co Japońce powtarzali beż przerwy , mianowicie pomiar z dokładnością powyżej lub równą 0.001aby był powtarzalny może odbywać się tylko w próżni .To chyba tyle , więcej nie będę się rozpisywał bo byście wogóle tego nie czytali. Tak więc kolego myślę że jak zrobisz ploter z dokładnością 0.01 to naprawdę będzie bardzo dokładna maszyna i chyba większej dokładności Ci absolutnie nie potrzeba a ten materiał co kupiłeś to dokładność 0.00 na pewno nie osiągniesz . Pozdrawiam
Jarek

Autor tematu
komar1970

Post napisał: komar1970 » 14 sty 2010, 16:08

Jarosław B, wiem ze firma Mittutoyo jest jedna z najlepszych firm ma zegary pomiarowe tej firmy oczywiscie ze byl bym zadowolony jak bym mial taka maszyne zdaje sobie z tego sparawe dlatego wiec napisalem ten post aby sie upewnic przeciesz ten pan ktory ma mi to wszytsko zlozyc chce tez wielie pieniadze 20000zl to nie jest mala suma dlatego tez na samym koncu chce napisac jeden post o cenie jaka bym mial dac czy to jest oplacalne za takie pieniadze koszty calej cnc byly by ponad 50000zl a to jest juz suma pieniedzy?

piwkot
Posty w temacie: 2

Post napisał: piwkot » 14 sty 2010, 16:43

może napiszesz coś więcej jak ten Pan ma zamiar to zrobić tzn. z czego? Ja jestem zdania że to nierealne i niemożliwe do wykonania.

Autor tematu
komar1970

Post napisał: komar1970 » 14 sty 2010, 17:35

piwkot, wiez co z tego co zrozumialem ma byc to maszyna skrecana, napewno z mietalu ,wszytstko ma byc szlifowane i zlozone razem ja ma wyslac prowadnice wezeciono i osie

Jarosław B
Posty w temacie: 3

Post napisał: Jarosław B » 14 sty 2010, 18:31

Ja chcę Ci tylko uzmysłowić że wykonanie nawet w warsztacie ślusarskim gdzie mają wszystkie podstawowe maszyny takiego urządzenia z dokładnością 0.00 jest absolutnie niewykonalne i już napewno nie ze stali ( tu w grę wchodzą już współczynniki rozszerzalności termicznej materiału i napewno stal czy aluminium do tego się kategorycznie nienadaje ) , a kwota rzędu 50 tys zł to przy tych parametrach jest rzadna . Przemyśl dobrze sprawę bo ktoś tu kogoś robi w ,,bambuko " .
Jarek

[ Dodano: 2010-01-14, 18:33 ]
O przepraszam za błąd ,,żadna " :oops:

paulg
Kontakt:

Post napisał: paulg » 14 sty 2010, 19:03

Witam.
Śledzę temat i zastanawiam się PO CO ??
Rozumiem maszyny z dokładnością 0,0001mm w przemyśle np kosmicznym :wink: , ale aby wykonać zdobienie na pierścionku , nawet na powierzchni 0,x0,2mm nie jest konieczna maszyna za miliony złotych.
Maszyna do graweru lub frezowania bardzo małymi frezami musi przede wszystkim mechanikę bez najmniejszego luzu , napęd na serwach dobrej klasy , oraz przede wszystkim możliwość tzw miękkiego dojazdu ( ale to kwestia głównie kwestia sterowania )
Wykonanie maszyny której dokładność będzie rzędu 0,001mm jest całkowicie niewykonalne - no chyba że warsztat dysponuje maszynami o których wspominał jeden z kolegów.
Ale ... wykonanie maszyny która sprawdzi się do tego typu zadań jest jak najbardziej realne.
Radzę pomyśleć nad konstrukcją z polimerobetonu a nie skręcaną ( samo skręcanie nie za dobrze wróży )
Pozdrawiam
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NASZE AMATORSKIE MASZYNY CNC”