Ech, partyzanci z wyciętego lasu... LinuxCNC jest rzeczywistym systemem czasu rzeczywistego, i potrafi pracować przez LPT, bo tylko to złącze się do tego w komputerze PC nadaje. Ale ma też szereg dedykowanych kart MESA, po użyciu których jego możliwości skokowo wzrastają.
Nie zdarzyło mi się, żeby system czy program mi się zamulił. To nie Windows, tu się nic nie dzieje bez mojej zgody.
Reasumując - komputer z LinuxCNC ze sterownikami silników wpiętymi w LPT jest najtańszą ale w pełni funkcjonalną maszyną CNC z RT. Mach przez LPT to pomyłka, choć też jest używany, o RT nie ma mowy. I proszę nie pieprzyć o tym, że LinuxCNC jest be, bo potrafi użyć skutecznie tego, co na pokładzie ma niemal każdy komputer bez konieczności zakupu jakiegoś systemu buforującego. Taki system oznacza pracę bez jakiejkolwiek komunikacji zwrotnej z zadajnikiem trajektorii w czasie rzeczywistym.
LinuxCNC z kartą/kartami MESA działa nadal w czasie rzeczywistym, bo te karty są wpinane w sloty PCI czyli wprost do głównej magistrali komputera.
Miałem okazję pracować na ploterze 4000x1500 sterowanym z Windowsa przez USB. Kilka-kilkanaście razy w ciągu dnia USB padało w nieoczekiwanym momencie...
Komputer PC nie był projektowany jako maszyna czasu rzeczywistego, i poszczególne typy płyty głównej działają lepiej lub gorzej, albo wręcz zupełnie źle w tym trybie. Stąd konieczność dobrania odpowiedniej płyty.