Panom pieniaczom to dziękuję.
pitsa:
Dziękuję za doskonałe zobrazowanie. Już rozumiem. Napędy na osiach X i Y mam na paskach, luzy zostały pokasowane, tyle że na wyczucie ręką (przez producenta maszyny), on też poustawiał parametry, prędkości itd które i tak musiałem skorygować odrobinę.
Przeprowadzę testy i zobaczymy na czym się wysypie. Ferryta też założę, dla świętego spokoju.
Dzięki jeszcze raz.
PROBLEM - gubienie kroków w osiach
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Podawaj konkrety - to bardzo cenna uwaga.
Oprawcyfotografii i tuxcnc też powinieneś dać pomógł.
W maszynach, które sprawdzałem większość błędów diagnozowanych jako gubienie kroków okazywało się problemem z mechaniką, stąd taki testy polecam. Wychodzi z tego dowód, że silniki są ok, a gubienie pojedynczych kroków to mit.
Przejrzyj jeszcze forum, bo są podawane różne ciekawe przypadku na ten problem. Na przykład ustawienie sterownika.
Oprawcyfotografii i tuxcnc też powinieneś dać pomógł.

W maszynach, które sprawdzałem większość błędów diagnozowanych jako gubienie kroków okazywało się problemem z mechaniką, stąd taki testy polecam. Wychodzi z tego dowód, że silniki są ok, a gubienie pojedynczych kroków to mit.

Przejrzyj jeszcze forum, bo są podawane różne ciekawe przypadku na ten problem. Na przykład ustawienie sterownika.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ